Patru evenimente noi în agenda culturală a judeţului Mureş Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 321 Vizualizări

Patru evenimente noi în agenda culturală a judeţului Mureş

Aleşii judeţului au aprobat joi, 25 mai, cu ocazia unei şedinţe ordinare de lucru, aprobarea participării Consiliului Judeţean Mureş la organizarea, desfăşurarea şi finanţarea unor activităţi culturale de interes public judeţean.

Concret, calendarul cultural Consiliului Judeţean Mureş a fost completat cu patru evenimente: Zilele Teatrului Şură, Festivalul-concurs naţional de interpretare a cântecului popular „Petre Săbădeanu”, Festivalul-concurs „Marea Unire în Viziunea Copiilor” şi Festivalul judeţean pentru copii „Două zile de aventură în lumea basmelor”, efortul bugetar pentru susţinerea acestor manifestări fiind de 70.000 lei.

Zilele Teatrului Şură

Organizator: Asociaţia „Teatrul Şură” din Călugăreni;

Locaţie: Călugăreni, comuna Eremitu;

Data: 23-25 iunie 2017;

Finanţare: 20.000 lei.

Evenimentul este organizat în vederea păstrării tradiţiilor specifice zonale, diverse spectacole de teatru, dans, cântece şi nu numai, au ca scop principal promovarea culturii teatrale tradiţionale şi moderne, sub forma teatrului de vară la nivelul artiştilor profesionişti şi amatori. Timp de trei zile, talente tinere în domeniul artei teatrale, teatre din ţară şi invitatul special Teatrul Maghiar Naţional din Budapesta, vor transforma satul Călugăreni într-un adevărat spaţiu cultural.

Festivalul-concurs naţional de interpretare a cântecului popular „Petre Săbădeanu”

Organizator: Fundaţia „Şopterean”;

Locaţie: Palatul Culturii din Târgu-Mureş;

Data: 1-2 noiembrie 2017;

Finanţare: 15.000 lei;

Manifestarea îşi propune să valorizeze un punct important pe harta folclorului mureşean, evaluând şi subliniind autenticitatea cântecului tradiţional românesc omagiindu-l pe cel care a fost primul interpret de muzică populară, care a dus pe scenă cântecele din Valea Mureşului. Petre Săbădeanu a slujit de peste 50 de ani cântecul de pe Valea Mureşului. În paralel cu viaţa artistică, Petre Săbădeanu a fost și profesor doctor inginer, membru al Academiei Oamenilor de Ştiință, preşedintele Societăţii de Istorie și Retrologie Agrară din România. A publicat 20 de cărţi, a fost autorul a 300 de articole apărute în revista de profil, a susţinut 500 de referate în domeniul economiei agriculturii şi dezvoltării rurale la diverse simpozioane şi sesiuni ştiinţifice în ţară şi străinătate.

Festivalul-concurs „Marea Unire în Viziunea Copiilor”

Organizator: Societatea Culturală „Mioriţa”:

Locaţie: Târgu-Mureş;

Data: 8-10 iunie 2017;

Finanţare: 15.000 lei;

Festivalul este organizat cu participarea a peste 500 de copii din licee, şcoli şi grădiniţe, dar şi a copiilor Ansamblului de dans pentru copii „Mioriţa”. Concursul este desfăşurat pe mai multe secţiuni, timp de trei zile, după cum urmează:

– în data de 8 iunie, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, vor avea loc două concursuri : Concursul de cântec patriotic şi poezie, respectiv Concursul de desen şi pictură ”Marea Unire în Viziunea Copiilor”;

– în data de 9 iunie, în Piaţa Trandafirilor, se va desfăşura Concursul de desene pe asfalt „Marea Unire şi Copii Mureşeni”;

– în data de 10 iunie, la Palatul Culturii, susţinerea unui spectacol folcloric cu solişti şi ansambluri care vor prezenta dansuri din toate regiunile istorice ale ţării.

Festivalul judeţean pentru copii „2 zile de aventură în lumea basmelor”

Organizator: Asociaţia „Creactvity”;

Locaţie: Târgu-Mureş;

Data: 11-12 noiembrie 2017;

Finanţare: 20.000 lei

Manifestarea este organizată cu participarea a unui număr de peste 750 de copii şi 50 de tineri voluntari care vor interacţiona pentru a promova interactiv lumea multicoloră a basmelor, prezentându-se spectacole multiple intercalând miniworkshop-uri pentru deprinderea de a crea unele obiecte tradiţionale. Cu o abordare diferită, asociaţia pune accent pe organizarea de programe interactive faţă de asimilarea pasivă. Copii de diferite etnii îi învaţă pe alţi copii de diferite etnii cunoştinţe care au devenit deja deprinderi din activităţi anterioare sau anumite cursuri, toate cu sprijinul tinerilor animatori. Este un eveniment în care simplii participanţi nu sunt doar simpli observatori ci creatori activi ai programului în ideea de a oferi sentimentul de aparţinători.

Alex TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE