Bursă de pașapoarte la B5 Studio Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 191 Vizualizări

Bursă de pașapoarte la B5 Studio

Sonja Hornung și Richard Pettifer, artiștii aflați acum în rezidență la B5 Studio din Târgu Mureș, au fost invitați să propună un proiect artistic care ar urma să se desfășoare la COP 23 în Bonn, Germania. Amândoi sunt din Australia, dar activează în principal în Berlin. Cum proiectul lor e în faza de dezvoltare, au pus la cale, duminică seară, un eveniment la galeria B5, în care ne-au vorbit despre activitatea lor artistică și despre ce vor să facă la Bonn, apoi am încercat să și intrăm în jocul propus de Sonja și Richard.

COP 23 este este cea de-a 23-a Conferință a părților (în limba engleză „Conference of the Parties”, COP) la Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (CCNUCC, sau UNFCCC în limba engleză) și se va desfășura în luna noiembrie. În cadrul discuțiilor de la Bonn se va discuta pe marginea acordului de la Paris privind schimbările climatice, acord la care s-a ajuns în decembrie 2015 și prezintă un plan global de acțiune pentru limitarea încălzirii globale.

„Passport Stock Exchange”

Dintre datele prezentate de Sonja și Richard mi-a rămas în cap numărul persoanelor, refugiaților, care sunt nevoite să-și părăsească locurile în care au trăit. Sonja a spus că sunt în jur de 65 de milioane la nivel mondial. Apoi, mi-a explicat că e foarte greu de trasat o linie și de spus câți dintre aceștia sunt refugiați din cauza schimbărilor climatice. Înainte, în timpul prezentării, dăduse exemplul Siriei, țară care înaintea începerii violențelor a travesat o perioadă de câțiva ani de secetă extremă.

De la date și menționarea câtorva zone/țări din lume vulnerabile în condițiile în care temperatura globală va continua să crească, artiștii au ajuns la ideea „refaceri” unei burse pentru pașapoarte. Asta și pentru că există companii care oferă astfel de servicii, iar pașapoartele sunt clasificate, în funcție de beneficiile pe care ți le poate aduce deținerea unei anumite cetățenii, începând de la liberatea de a călătorii cât mai ușor. Practic poți să îți cumperi un pașaport al unei țări, ai un catalog și alegi. (E un pic mai complicat.)

Ceva asemănător am făcut și noi, practic ne-am jucat de-a bursa și am cumpărat pașapoarte, aveam la dispoziție doar pașaporte ale unor țări afectate de schimbările climatice, ideea fiind să ne imaginăm, urmărim sau să decidem cum ar putea afecta clasificarea pașapoartelor și în consecință cum ar evolua „prețurile” în funcție de desfășurarea discuțiilor de la COP 23.

Poate lucrul cel mai fain, pe lângă faptul că am experimentat un pic de derută când „tranzacționam” pașapoartele – neștiind dacă vreau „să-mi salvez viața” ori „doar să profit și să fac bani”, a fost tocmai că jocul nu a chiar mers, iar la sfârșit s-a iscat o discuție destul de aplicată despre ce s-a întâmplat. Bine, evenimentul, inițial propus ca un Q&Q s-a transformat aproape într-un A&A. 🙂

Richard Pettifer mi-a spus că lor le-a prins foarte bine încercarea de la B5 Studio pentru dezvoltarea proiectului/lucrării.
„Passport Stock Exchange” este o lucrare în dezvoltare, în lucru, a artiștilor Sonja Hornung și Richard Pettifer.

„Bought and sold” este un alt eveniment, bazat pe un proiect în lucru al artiștilor, la care Sonja și Richard ne așteaptă vineri, 11 august, de la ora 20.00, tot la B5 Studio.

Proiectul In Situ, rezidențe pentru artiști contemporani, este realizat de Fundația ARTeast și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) şi de Fundaţia Communitas.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE