EXCLUSIV. Facultăţi noi cu specializări medicale, la Universitatea „Dimitrie Cantemir” Târgu-Mureş Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2961 Vizualizări

EXCLUSIV. Facultăţi noi cu specializări medicale, la Universitatea „Dimitrie Cantemir” Târgu-Mureş

Cea de-a 27-a festivitate de începere a anului universitar din istoria Universităţii „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş a avut loc luni, 2 octombrie, pe platoul din incinta Campusului. În anul universitar 2017-2018, unitatea de învăţământ superior care îl are ca patron spiritual pe cărturarul Dimitrie Cantemir, fost domn al Moldovei, porneşte la drum cu cele patru facultăţi deja consacrate – Psihologie, Drept, Geografie şi Ştiinţe Economice şi, în premieră, cu două facultăţi noi din domeniul medical, respectiv Medicină Dentară şi Balneofizio-Kinetoterapie şi Recuperare Medicală.

Start într-o nouă „aventură a cunoaşterii”

Amfitrionul ceremoniei a fost conf. univ. dr. Doina David, prorectorul universităţii, care a subliniat importanta pregătirii cu seriozitate în viitoarele profesii alese de actualii studenţi.

„Vom porni, din nou, împreună, într-o călătorie, o aventură a cunoaşterii. Ca orice aventură, va avea multe necunoscute, multe provocări, multe capcane, poate chiar şi greutăţi, dar important este ca la final, împreună, să ajungem la capătul drumului. Iar cel mai important lucru este ca atunci când veţi ajunge la capăt să fiţi mulţumiţi de ceea ce aveţi şi de ceea ce aţi obţinut”, a afirmat conf. univ. dr. Doina David.

26 de ani de tradiţie

Preşedintele Consiliului de Administraţie al universităţii, conf. univ. dr. Alexandru Bogdan Murgu, a punctat tradiţia de 26 de ani a Universităţii „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş, prima universitate fondaţională din România, unde de-a lungul timpului s-au format peste 15.000 de absolvenţi.

„La Universitatea „Dimitrie Cantemir” sunteţi ca într-o familie, orice necunoştinţe aveţi, orice probleme aveţi, vă adresaţi colegilor noştri, cadre didactice, exact cum te duci la mama şi la tata şi îl rogi să te ajute cu o chestie, mergeţi la profesori. Scopul nostru este să fiţi bine pregătiţi, să învăţaţi, să aveţi o viaţă bună şi uşoară. Nu doar să luaţi o diplomă, aşa cum sunt în majoritatea locurilor”, a afirmat conf. univ. dr. Alexandru Bogdan Murgu.

Totodată, conf. univ. dr. Alexandru Bogdan Murgu a transmis mulţumiri tuturor colegilor care au susţinut şi şi-au adus contribuţia la autorizarea, de către Guvern, în decursul lunii septembrie 2017, a celor două facultăţi noi: Medicină Dentară şi Balneofizio-Kinetoterapie şi Recuperare Medicală.

Educaţia, singura armă care schimbă lumea

Vocea studenţilor s-a făcut auzită prin intermediul lui Antal Francisc, student în anul IV la Facultatea de Drept, care a precizat că „în contextul profesiilor viitoare contează enorm, dincolo de cunoştinţele şi deprinderile de specialitate, caracterul, omenia şi înţelegerea nevoilor umane.”

„În acelaşi timp, vă sfătuiesc să nu neglijaţi pregătirea dumneavoastră academică întrucât aşa cum spunea Nelson Mandela, unul dintre cei mai respectaţi lideri mondiali, care şi-a dedicat viaţa apărării drepturilor omului, educaţia este singura armă pe care o poţi folosi pentru a schimba lumea”, au fost cuvintele studentului Antal Francisc.

Fiecare om este „şi ceea ce poate deveni mâine”

Rectorul universităţii, prof. univ. dr. Mircea Simionescu, a transmis principiile care călăuzesc procesul educaţional din mai multe perspective: relaţia cu studenţii, cu corpul didactic, cu cadrele didactice din alte centre universitare şi nu în ultimul rând cu propria persoană.

„Universitatea „Dimitrie Cantemir”, la început de nou an universitar, reiterează principiile care sunt menite să călăuzească parcursul educaţional actual. Cu referinţă la studenţi: Dumnezeu nu-i alege pe cei desăvârşiţi, ci îi desăvârşeşte pe cei aleşi. Cu alte cuvinte, seminţele native ale fiecărui student, printre care cele ale ştiinţei, moralităţii şi religiozităţii, devin un bun al fiecăruia numai prin educaţie, aceasta fiind tocmai activitatea de stimulare a acestor seminţe. Dezideratul întregului demers este creșterea gradului de ordine și raționalitate în viața socială, cultivarea valorilor spirituale, toate acestea cu scopul realizării unui statut elevat condiției umane. Cu referinţă la cadrele didactice: alături de talent psiho-pedagogic şi performanţă în cercetare – ambele constituind un singur corpus – considerăm că pasiunea este atitudinea primordială care trebuie să caracterizeze viaţa profesională. Având privilegiul de-a avea în grijă fiinţa umană, modelarea caracterelor se doreşte a fi o preocupare continuă a noastră – este aşteptarea lui Dumnezeu de la noi. Cu referinţă la colegii noştri din alte centre universitare: noţiunea de competitivitate în mediul în care profesăm, nu înseamnă deloc a concura pe terenul achiziţionării unui segment ipotetic de piaţă, ci reprezintă afirmarea, valorificarea, implementarea experienţei şi caracteristicilor distinctive ale fiecăruia în parte. Cu referinţă la noi, toţi: credem că fiecare om este nu doar ceea ce este astăzi, dar şi ceea ce poate deveni mâine iar noi, cu toţii, suntem chemaţi a ne legitima existenţa prin lupta şi dorinţa de-a lăsa în urmă lumină, luminându-i mereu pe alţii. În noul an universitar se porneşte cu o creştere cu peste 25% a numărului de studenţi la cele patru facultăţi şi cu două noi programe: Medicină Dentară şi Balneofizio-Kinetoterapie şi Recuperare Medicală, a menţionat prof. univ. dr. Mircea Simionescu.

Text şi foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE