Proiect de 15.400.000 lei, aprobat la Sînpaul Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2402 Vizualizări

Proiect de 15.400.000 lei, aprobat la Sînpaul

Programul „Măsuri de optimizare a sistemului de intervenție integrată în comuna Sînpaul, județul Mureș” a fost prezentat la Primăria Comunei Sînpaul joi, ora 12:00, în cadrul unui eveniment inaugural la care au participat reprezentanți ai consorțiului de inițiere a proiectului: Simon István (primar Comuna Sînpaul), Kedei Maria Réka (manager proiect), Diana Florina Bodi (președinte al Asociației Centrul Comunitar de Resurse Sînpaul) și Kedei Pál-Előd (director al Școlii Gimnaziale „Dosa Daniel” Valea Izvoarelor, Sînpaul) în calitate de partener.

Programul este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară 4 – Incluziunea socială și combaterea sărăciei și Componenta 1 – Dezvoltarea Locală Integrată (DLI 360*) în comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome – Regiuni mai puțin dezvoltate.
„Suntem în fața unei provocări unde va trebui să lucrăm nu cu betoane, nu cu asfalt, nu cu cărămidă, ci cu cetățeni din comuna Sînpaul. Lucrând cu oameni, va trebui să avem suflete mai deschise, va trebui să fim aproape de acel om nevoiaș care va trebui integrat în societatea noastră. (…) Prin viitorii investitori care vor construi în comuna Sînpaul se vor crea peste 500 de locuri de muncă, și ne gândim foarte serios cu ajutorul acestui proiect să înființăm o școală profesională tehnică în această comună. Dacă reușim și vom extinde aceste clădiri pe care le avem, sunt sigur că peste doi ani de zile vom discuta că nu sunt de ajuns două, ci că va trebui să deschidem trei școli profesionale în această comună” a declarat Simon István.

Kedei Pál-Előd a oferit la rândul său asigurări că instituția pe care o conduce va da maximum de randament pentru a-și îndeplini obligațiile cu brio: „Acest proiect câștigat este cea mai mare oportunitate pentru Comuna Sînpaul din ultimii ani. Suntem optimiști că la finalul proiectului vom atinge acele obiective și acele rezultate preconizate care vor aduce în comuna noastră oameni tineri mai educați, mai dezvoltați din toate punctele de vedere. Vreau să îi asigur pe partenerii noștri în acest proiect că partenerul Școala Gimnazială „Dosa Daniel” va depune toate eforturile necesare și are și resursa umană necesară pentru ca cel puțin partea noastră, dar și restul proiectului să aibă rezultate cât mai bune și să fie un câștig pentru toată comuna Sînpaul, pentru toată comunitatea care trăiește în această comună și în satele noastre.”

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 15.409.068,62 lei, iar durata acestuia este de 36 luni. Perioada de implementare este cuprinsă între februarie 2018 – ianuarie 2021.

Proiectul a fost depus prin intermediul unui consorțiu format din 3 entități, după cum urmează: Primăria Comunei Sînpaul, Mureș (Solicitant), Asociația Centrul Comunitar de Resurse Sînpaul, Mureș (partener) și Școala Gimnazială „Dosa Daniel” Valea Izvoarelor (partener).

Obiectivul principal îl constituie reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie din comuna Sînpaul, județul Mureș, prin implementarea unui program de măsuri integrate, care să contribuie la incluziunea socială și combaterea discriminării acestora.

Obiectivele proiectului

Obiectivul 1 presupune dezvoltarea unui program de măsuri integrate prin intermediul unui Centru Comunitar de Resurse adresat membrilor localității Sînpaul care se confruntă cu un grad ridicat de sărăcie, în vederea combaterii excluziunii sociale a acestora.

Obiectivul 2 presupune implementarea unui program de sprijin pentru creșterea accesului pe piața muncii și dezvoltarea antreprenoriatului, inclusiv ocupării pe cont propriu, adresat membrilor localității Sînpaul aflați în risc de excluziune socială.

Obiectivul 3 presupune dezvoltarea unui program educațional adresat membrilor localității Sînpaul care să contribuie la creșterea accesului și participării la educație de calitate, combaterea discriminării și promovarea multiculturalismului.

Grupul țintă îl reprezintă 1000 persoane (30% persoane de etnie romă) cu domiciliul în Comuna Sînpaul, Județul Mureș (localitate rurală) aflate în risc de sărăcie și excluziune socială care vor beneficia de servicii integrate.

Categoriile de persoane incluse în grupul țintă sunt: 700 persoane din rândul populației majoritare aflate în risc de sărăcie și excluziune socială și 300 de persoane din rândul populației de etnie romă aflate în risc de sărăcie și excluziune socială.

Rezultatele preconizate

Principalele rezultate în Domeniul dezvoltarea serviciilor integrate la nivel comunitar se vor: 1 structură modulară amplasată în comunitate cu romi din satul Chirileu; 1 manual de servicii integrate realizat; 2000 de membri ai comunității informați despre serviciile oferite.

Principalele rezultate în Domeniul medico-social se vor: 1000 persoane care beneficiază de servicii medico-sociale din care: 500 persoane participă la campanii de informare, educare, conștientizare privind importanța sănătății; 500 persoane care beneficiază de consiliere, servicii medicale primare, screening și diagnosticare; medicina muncii.

Principalele rezultate în Domeniul educație se vor: 1 Centru de Zi amenajat și dotat; 1 program de tutorat adresat tinerilor din învățământul liceal implementat, 30 tineri participanți la programul de tutorat și sprijiniți la înscrierea în învățământul superior.

Principalele rezultate în Domeniul ocupare se vor: 500 persoane (30% romi) care beneficiază de măsuri de ocupare, după cum urmează: 390 persoane care participă la cursuri de formare profesională; 100 persoane participante la programul de ucenicie; 10 persoane care participă la stagii de pregătire profesională pentru absolvenții de invățământ superior.

Principalele rezultate în Domeniul antreprenoriat se vor: 1 program de acordare subvenții/microgranturi pentru înființarea de afaceri implementat; 35 aplicații la programul de acordare a subvențiilor; 28 planuri de afaceri selectate pentru primirea subvențiilor/microgranturilor cu aproximativ 25.000 euro/afacere; 28 beneficiari ai programului angajați în cadrul afacerilor nou înființate.

Principalele rezultate în Domeniul locuire se vor: 1 program de reabilitare realizat de o echipă de experți; 40 referate de necesitate întocmite pentru locuințe cu grad ridicat de degradare; 40 locuințe ale beneficiarilor romi și neromi, care beneficiază de lucrări de reabilitare.
Principalele rezultate în Domeniul multiculturalism și voluntariat se vor: 360 de participanți la evenimentele culturale; 100 persoane vârstnice și 50 copii aflați în risc de excluziune socială, care primesc suport din partea echipei de voluntari.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE