Primăria Livezeni lansează proiectul: “Orice ai învăța, înveți pentru tine! – stop abandonului școlar” Invatamant
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 938 Vizualizări

Primăria Livezeni lansează proiectul: “Orice ai învăța, înveți pentru tine! – stop abandonului școlar”

Primăria Comunei Livezeni a organizat miercuri, 20 iunie, la Hotel Concordia, o conferință de presă pentru informarea publicului interesat cu privire la lansarea proiectului Orice ai învăța, înveți pentru tine – stop abandonului școlar!”, implementat în Regiunea Centru, județul Mureș, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Benedek Elek” din Livezeni, Fundația Culturală „Hyperion” și Asociația Culturală Amphion din Târgu Mureș.

Obiectivul general al proiectului îl constituie reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la educație în comuna Livezeni, prin dezvoltarea unor servicii educative integrate și prin creșterea implicării membrilor comunității în activități de menținere în sistemul de educație a celor aflați în risc de a părăsi școala.

Proiectul se implementează pe durata a 36 de luni, în perioada 9 mai 2018 – 8 mai 202, beneficiază de finanțare nerambursabilă în valoare totală de 5.354.972 lei și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Finanțări în valoare de 24 milioane de lei pentru investițiile din comuna Livezeni

Primarul comunei Livezeni, Banyai Istvan, a prezentat succint obiectivele proiectului și a specificat sumele necesare pentru desfășurarea acestuia: „Astăzi participăm la evenimentul de lansare al celui de-al doilea proiect accesat de Primăria Livezeni, prin intermediul Programului Operațional Capital Uman. Proiectul „Orice ai învăța, înveți pentru tine – stop abandonului școlar” este o mănușă ce vine în completarea primului proiect accesat de comuna noastră, și anume “Măsuri integrate pentru combaterea sărăciei și a marginalizării”. Livezeni va atrage finanțări în valoare totală de 24 milioane de lei, în scopul sprijinirii comunei și a membrilor acesteia. Proiectul de față are o valoare de aproximativ 5,4 milioane de lei și va fi implementat pe parcursul a trei ani”.

Conform edilului, în urma discuțiilor și a activităților propuse pentru acest proiect, primăria Livezeni are în calcul atingerea următoarelor ținte: “Dorim să dotăm, renovăm și reabilităm curtea școlilor din comună, să organizăm tabere de educație non-formală anteprenorială pentru un număr de 240 de elevi, excursii în afara comunității pentru 157 de preșcolari, să dotăm școlile din comună cu materiale educative, jocuri, manuale și să asigurăm un fond educativ modern. De asemenea, oferim consilierea și sprijinul a 20 de școlari și părinții acestora în vederea reintegrării lor în școală. Ne ocupăm de partea de mentorat și consiliere pentru 240 de școlari, 157 de preșcolari și părinții acestora, în vederea stabilirii unui program individualizat de intervenție pe partea de educație pentru fiecare copil implicat. Oferim sprijin financiar și material, tichete sociale, stimulente (transport, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de igienă, rechizite etc). Organizăm numeroase campanii de promovare a educației în scopul prevenirii abandonului școlar, dorim să realizăm un model de bune practice în ceea ce privește intervenția în comunitate, prin soluții de educație la nivelul învățământului preșcolar, în scopul reducerii fenomenului de abandon școlar”.

7,6 milioane de euro cheltuiți pentru proiectele deja finalizate în Livezeni

În cei doi ani care au trecut de când este primar în comuna Livezeni, Banyai Istvan a reușit să câștige, prin intermediul primăriei, 7,6 milioane de euro care au fost utilizați pentru investiții de infrastructură și educaționale: “Avem proiectele în curs de implementare pentru grădinițe, avem canalizarea renovată, extindere de apă, precum și aceste programe de capital uman. Greul abia a început, ne aflăm cu fiecare proiect în diferite stadii de realizare, însă eforturile noastre încep să prindă contur. Este cel de-al doilea proiect în care am reușit să implicăm școala din comună ca și partener, împreună cu profesorii și specialiștii în programele de educație non-formală implicați, cărora le suntem recunoscători”.

“Ai carte, ai parte!”

Grupul țintă al proiectului este format din 545 de persoane de pe raza comunei Livezeni, grupate astfel: 225 de copii de vârstă preșcolară, 320 de copii de vârstă școlară, 128 de copii de vârstă preșcolară sau școlară de etnie rromă și 50 de tineri care au părăsit școala și încă se mai pot aduce înapoi pentru finalizarea studiilor. Activitățile de educație care implică toți preșcolarii și școlarii din comună nu sunt cele mai clasice, despre acestea și alte oportunități pentru comunitatea defavorizată din comuna Livezeni, a vorbit în detaliu managerul proiectului, Ciprian Sabău:

“Necesitatea implementării unui astfel de proiect vine din abordarea greșită a celor care locuiesc în mediul rural în ceea ce privește frecventarea cursurilor școlare: dacă la oraș este foarte important pentru un părinte să își trimită copilul la școală și să participe activ în educarea acestuia, ei bine, la țară situația este inversă, copilul vine de la școală, ajută la muncile gospodăriei și temele rămân nefăcute de cele mai multe ori, iar pe părinte nu îl interesează acest aspect.

Astfel, pe regiunea Centru suntem cinci beneficiari ai unui astfel de proiect, a fost o reală competiție la înscrierea acestora. Valoarea contractului nostru este de 5,178 milioane de lei, din care, valoarea totală eligibilă este aceeași, valoarea eligibilă nerambursabilă din fondurile sociale europene este de 4,402 milioane lei, valoarea elibigilă din contribuția statului român este de 724.000 lei, iar contribuția proprie este de 52.680 lei. Proiectul este clădit pe un parteneriat închegat în urmă cu doi ani, iar peste trei ani vom vedea rezultatul colaborărilor celor patru parteneri. Primăria Livezeni este beneficiarul finanțării și solicitantul, iar Școala Generală “Benedek Elek” din Livezeni, Fundația Culturală „Hyperion” și Asociația Culturală Amphion din Târgu Mureș sunt partenerii oficiali. Fiecare dintre aceștia are experiență în implementarea proiectelor europene și în activitățile educative”.

 

650 de persoane defavorizate din Livezeni vor învăța că “Omul nu poate deveni om decât dacă este educat!”

 

Menținerea copiilor din familiile marginalizate în sistemul educațional, precum și insuflarea acestora a importanței educației sunt realizate cu ajutorul lui Maki Beata, profesor înv. primar la Școala Generală “Benedek Elek” din Livezeni, coordonator și partener în cadrul proiectului, care face următoarele precizări: “Semințele științei și ale moralității pe care le are din naștere un copil devin un bun al fiecărui om numai prin intermediul educației, aceasta fiind o activitate de stimulare a acestor semințe. Omul nu poate deveni om decât dacă este educat. În acest proiect ne revine o responsabilitate foarte importantă, aceea de a menține copiii din familiile marginalizate, sărace și needucate, în sistemul educațional. Școala noastră cuprinde ciclul preșcolar, cel primar și cel gimnazial. Personalul didactic din comună este bine pregătit, compus din 6 educatori, 8 învățători și 15 profesori. Primul contact cu educația în rândul oamenilor săraci și defavorizați este făcut de cele mai multe ori prin intermediul școlii. Copiii, din păcate, sunt înscriși la școală doar pentru a avea beneficii din partea statului, dar renunță repede din varii motive. În cadrul proiectului, școala va asigura acces la educație, prevenirea abandonului școlar și consiliere parentală pentru aproximativ 650 de persoane defavorizate”.

 

Reprezentanții Fundației Culturale “Hyperion” și ai Asociației Culturale Amphion susțin această cauză

 

Ioana Crișan, președintele Fundației Culturale “Hyperion”, declară: „Ne-am implicat din luna noiembrie a anului 2016 în susținerea acestui proiect. Ne ocupăm de partea activităților de formare profesională, consultanță și educație în cadrul proiectului. Susținem atingerea indicatorilor, deși va fi destul de greu, cu siguranță că echipa noastră va depunde toate eforturile necesare pentru finalizarea cu succes a acestora”.

 

Gorea Mugur, reprezentantul Asociației Culturale Amphion, se ocupă de partea de conștientizare și informare a populației ce va face parte din proiect:“În calitate de partener al acestui proiect, Asociația Culturală Amphion aduce background-ul educațional de care dispune, noi furnizăm psiholog și logoped, participăm la toate activitățile din proiect și ne asumăm responsabilitatea pe partea de informare și conștientizare”.

 

Denisa CHEBUȚIU

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Ce s-a făcut în Livezeni? Mai nimic, un trotuar jalnic din pișcoturi. Canalizare nu este, drumuri astfaltate ioc, ne rupem mașinile pe niște drumuri ărost pietruite, mă refer la zona rezidențială Hidraulici. Bine că sunt bani de tocat pentru alfabetizarea țiganilor.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE