Patru zile de remediu pentru mediocritatea cotidiană Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 343 Vizualizări

Patru zile de remediu pentru mediocritatea cotidiană

Când suntem asaltați de agramatism, de incultură și de ignoranță zi de zi, cu o consecvență și o îndârjire dezarmante, când civilitatea, bunul simț și luciditatea devin valori supuse unui proces depreciativ sistematic, organizarea unui act cultural de proporții, și în special al unui târg de carte cu durata de patru zile, pare un gest nu doar de frondă, ci de-a dreptul nebunesc. În aceste vremuri derutante, în care s-au destabilizat reperele, iar valorile autentice au fost parcă abolite, apetitul pentru cultură sugerează un act de rezistență stoică al unei comunități restrânse, care evadează din peisajul cenușiu într-un univers multicolor printr-o simplă deschidere a unei cărți, glisează dintr-o stare apatică într-una dinamică printr-o întoarcere de pagină. Această categorie de oameni susține ideea că lupta împotriva mediocrității nu este pierdută și că cei care se simt cu adevărat liberi să aleagă nu capitulează și se impun cu răbdare și încredere într-o societate falimentară din toate punctele de vedere.

Cea de-a 5-a ediție a Salonului de Carte Bookfest Tîrgu Mureș reprezintă bastionul celor care dau sens cunoașterii, care își găsesc resurse să se dezvolte, timp să împărtășească din experiența lor celor interesați, fler să îi cucerească pe cei sceptici și rezerve de umor prin care să demonteze, cu un hohot inteligent și dezlănțuit defetismul contagios care uniformizează tot mai multe minți în țara noastră neliniștită.

În intervalul 20-23 septembrie, în foaierul Teatrului Național Tîrgu Mureș, Salonul de Carte Bookfest va pune la dispoziția tuturor celor interesați muniția sufletească pentru a rezista în fața orizontului îngust care ne este livrat în porții consistente, pe toate căile. Evenimentul va aduce și întăriri pe măsură: Cosmin Bumbuț și Elena Stancu își vor prezenta odiseea de patru ani pe plaiurile autohtone în volumul-eveniment „Acasă, pe drum. 4 ani teleleu”, Tatiana Niculescu va expune biografia uneia dintre cele mai influente personalități ale ultimelor decenii, călugărul Arsenie Boca, Marian Voicu va face o prezentare generală a fenomenului de manipulare prin fake news, târgumureșeanul Kocsis Francisko își va lansa, în premieră, primul volum de proză scurtă, iar Ducu Bertzi își va pune chitara în slujba folk-ului în cadrul unui recital de încălzit inimi și ridicat stări de spirit. Iar asta este doar o parte din ceea ce au pregătit organizatorii pentru târgumureșeni.

Cele mai importante edituri vor oferi cele mai reprezentative titluri la prețuri promoționale, iar atmosfera prietenoasă și cadrul agreabil vor constitui tot atâtea motive pentru ca vizitatorii să se simtă îmbiați să rămână cât mai mult și să plece, în cele din urmă, cu câțiva noi prieteni cu ISBN în sacoșă.

Când cultura în sine devine o formă de protest, intratul într-o librărie echivalează cu ieșitul în stradă. Iar participarea la un târg de carte ridică gestul la cotele înalte care ar trebui să fie, de fapt, cele absolut obișnuite.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE