Home / Galerii Foto / GALERIE FOTO: 15 martie. ora 15.00. 15 minute. Mureșenii s-au alăturat protestului național pentru autostrăzi

GALERIE FOTO: 15 martie. ora 15.00. 15 minute. Mureșenii s-au alăturat protestului național pentru autostrăzi

Distribuie

Vineri, 15 martie, de la ora 15.00, pentru 15 minute, traficul în țară s-a oprit, iar oamenii au ieșit în străzi. Nici Târgu-Mureșul nu s-a lăsat mai prejos, iar Piața Trandafirilor a fost blocată de protestatari.

Protestul a fost inițiat de suceveanul Ștefan Mandachi, proprietarul lanțului de fast-food-uri Spartan care a inaugurat în aceeași zi, de la aceeași oră, din bani privați, un metru de autostradă în localitatea Cumpărătura, judeţul Suceava, care reprezintă de altfel primul metru de autostradă din Moldova.

97 decese din accidente rutiere la un milion de locuitori

Conform statisticilor, 90% din drumurile naționale au o singură bandă pe sens, iar în 2016 România a înregistrat 97 de decese per un milion de locuitori în accidente rutiere, dintre care 37% dintre victime sunt pietoni, comparativ cu media europeană de 21%.

Cu toate că județul nostru stă mai bine ca Moldova la acest capitol, nu suntem nici pe aproape la un nivel acceptabil, iar mureșenii au acționat în acest sens pentru a-și arăta nemulțumirea. Cu toate că numărul persoanelor prezente în centrul municipiului Târgu-Mureș la ceasul cu flori nu a fost semnificativ, protestatarii au fost de fapt prezenți în mașini. Traficul a fost oprit complet timp de 15 minute în centrul orașului în timp ce sute de mașini claxonau încontinuu având afișul „România vrea autostrăzi” la bordul mașinii sau lipit pe ușa vehiculului.

„Am ales să mă opresc din muncă pentru 15 minute nu pentru că sunt sigur că voi face o diferență de unul singur. Ci pentru că, precum mulți dintre cei implicați, sunt convins că dacă fiecare dintre noi facem un efort minim, dar coordonat, de exprimare a frustrărilor cu privire la lucrurile ce nu merg bine în țara asta, poate reuşim să-i convingem pe cei ce ne guvernează că nu suntem chiar atât de orbi sau neînsemnați precum ne cred”, a spus Vlad, unul dintre participanții la protest.

Un protest pentru un viitor mai bun

Protestul s-a desfășurat în mod civilizat, iar la apariția unei ambulanțe, autoturismele din trafic s-au mobilizat instant pentru a o lăsa să treacă, revenind după la pozițiile inițiale.

Unii protestatari au venit cu copiii, motivând că fac acest demers pentru cei mici și pentru un viitor mai bun al țării noastre.

„Protestez pentru autostrăzi și atât. Nu vreau nimic mai mult, doar să străbată autostrada toată România. Sper din tot sufletul ca această acțiune să aibă succes”, a spus Vasile Pop, un alt protestatar din centrul orașului.

Sebastian

Prezent la protest a fost și Sebastian, venit din diasporă special pentru acest eveniment. „Vreau să îi transmit un mesaj mamei mele, că m-am întors și am găsit o altfel de dictatură. Este mai rău ca în ‘90 când am plecat din țară, e mai multă dezinformare ca atunci, lumea e mai săracă și e bătaie de joc. Bani sunt pentru străzi. Anul trecut, eu am numărat pe Facebook în timpul liber, au fost peste 2.000 de accidente mortale. Vedeți în câte țări se întâmplă așa ceva. Raportat la populație e enorm. Și pentru asta trebuie să se facă autostrăzi, ca să se fluidizeze drumul, să nu fie pe același drum bicicleta, pisica, căruța și tot dobitocul. Uniunea Europeană de ani de zile aruncă pe noi cu bani și ei nu sunt în stare să facă măcar un proiect de fezabilitate. Pentru asta am venit, și o să vin, mamă, pe 26 mai să mergem cu toată familia la vot. O să dăm cu ei de pământ în mod democratic”, a spus Sebastian care îi invită pe toți cei care au stat acasă până acum la alegeri, să își exercite dreptul la vot.

Celor prezenți în centrul orașului li s-au alăturat pe rețelele de socializare sute de mureșeni, dar și companii, care și-au întrerupt activitatea timp de 15 minute și au postat că se alătură mișcării cu hashtagul #șîeu.

 

Text și foto: Elena Polearuș

Video: Andrei Vornicu


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

A început Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru post al Bisericii Ortodoxe

Distribuie Luni, 18 martie, a început Postul Paștelui pentru creștinii ortodocși din România și nu …

1 comentariu

  1. Si bld 1 Dec zona poli 2 a fost blocat de 2 pietoni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.