Home / Interviu / INTERVIU. Ciprian Florea, olimpic la matematică: „Nu a fost neapărat o alegere, mai mult matematica a fost cea care m-a ales”

INTERVIU. Ciprian Florea, olimpic la matematică: „Nu a fost neapărat o alegere, mai mult matematica a fost cea care m-a ales”

Distribuie

Ciprian Florea este elev în clasa a XI-a, profil matematică-informatică bilingv engleză la Colegiul Național „Alexadru-Papiu Ilarian”. Nu este prima dată când e olimpic sau când ajunge în ziar pentru performanțele sale.

În 2016 a obținut media 10 la Evaluarea Națională. De atunci, nimic nu îl oprește de la continuarea drumului pavat cu succes, iar în 16 martie a terminat olimpiada județeană de matematică cu un punctaj de 25 de puncte și cel mai probabil ne va reprezenta la olimpiada națională.

Am stat puține de vorbă cu el despre deprinderile sale, despre succes și despre planurile de viitor.

Reporter: De cât timp ești pasionat de matematică și cum de ai ales matematica? Există și alte materii care te interesează la fel de mult?

Ciprian Florea: Primul contact cu matematica a fost cu ani în urmă, atunci când unchiul meu mi-a prezentat o problemă ce implica gândirea logico-matematică. A fost un moment-cheie pentru mine fiindcă era prima oară când întâlneam necunoscutul, ceva ce îmi punea probleme și care nu avea un răspuns imediat. Pasiunea mi-a inspirat-o tocmai oportunitatea aceasta de a explora mental idei pentru găsirea unui răspuns și a eventualei descoperiri de noi concepte. Nu a fost neapărat o alegere, mai mult matematica a fost cea care m-a ales, deși poate suna clișeistic. Mă pasionează și informatica, dar mai bine spus ar fi domeniul Inteligenței Artificiale, care la momentul actual este în dezvoltare exponențială, și pe care aș vrea să îl aprofundez la universitate ca Minor.

Rep.: Mai ai doar un an până la facultate. Ți-ai făcut deja planuri, vrei să mergi undeva neapărat?

C.F.: Anul acesta am hotărât să încep munca pentru aplicarea în State, pentru oportunitatea extraordinară de a studia pe sistemul „Liberal Arts”, în care poți alege dintr-o mare diversitate de cursuri, iar Major-ul (adică specializarea principală) este ales abia în primăvara anului al 2-lea de facultate. O a doua opțiune, pe care o consideram încă din gimnaziu, este universitatea Oxford, unde au fost acceptați prieteni de-ai mei și unde studiază mai mulți foști olimpici români.

Rep.: Cât de greu este să fii olimpic la matematică? Care este programul tău de pregătire?

C.F.: Este dificil să fii olimpic atâta timp cât nu regăsești pasiunea în ceea ce faci. Dacă simți că nu îți face placere să studiezi concepte abstracte, de nivel înalt, înseamnă că ar trebui să te orientezi spre domeniul vocațional, spre artă și muzică, de exemplu. Matematica este din punctul meu de vedere radăcina științelor exacte, deoarece ea caracterizează în primul rând felul în care funcționează gândirea umană și explică logica cu care trebuie abordate toate celelalte științe. Nu am un program strict de lucru, mai degrabă studiez atunci când simt că am gândirea cea mai limpede. De obicei sunt destul de inconsistent în pregatire, sunt zile în care rămân până seara târziu dezvoltând niște probleme, alteori mai trec și 2-3 zile fără să stau la birou rezolvând propriu-zis probleme. Însă matematica o studiez și în alte feluri, chiar și în timpul liber, urmărind canale pe YouTube care dezvoltă probleme deschise, de exemplu, pur și simplu pentru că îmi face plăcere, nu din obligația de a studia pentru olimpiadă.

Rep.: Ai o personalitate care îți servește drept model?

C.F.: Dacă ar fi să menționez o personalitate pe care o admir, aceea ar fi Albert Einstein și stilul său nonconformist de a privi lucrurile, o perspectivă absolut necesară progresului științific și avansării în cercetare.

Rep.: Știu că ești pasionat și de muzică. Spune-mi puțin despre pasiunea ta și cum intenționezi să o duci mai departe?

C.F.: Da, sunt pasionat de muzică, de obicei nu trece o zi fără să fi ascultat o piesă. În timpul liber cânt la chitară și la clape, de obicei cover-uri ale pieselor pe care le ascult (în principiu rock clasic, dar și unele piese de muzică clasică). Orice ar fi, nu voi abandona pasiunea pentru muzică fiindcă este printre singurele moduri prin care îmi pot limpezi gândurile și în care mă pot regăsi.

Rep.: Ce sfat ai pentru elevi cei care își doresc să devină olimpici sau să aibă rezultate academice foarte bune? Ai soluții de time-manangement sau este vorba despre altceva?

C.F.: Îi sfătuiesc pe cei care vor să facă performanță să înceapă o căutare activă a unui domeniu pe care urmează să îl studieze, fiindcă cred că fiecăruia îi este rezervat un anume subiect care i-ar stârni cu adevărat interesul. Sincer sunt departe de ceea ce înseamnă „persoană organizată”, dar lucrez la asta, fiindcă time-management-ul este un skill absolut necesar la universitate și mai ales în cadrul unui job. Totuși, încurajez ideea notării unui program pe termen lung, care pe mine m-a ajutat să nu uit deadline-urile importante.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTOREPORTAJ: ”Gala Aniversară Zi de Zi 20 de ani” în peste 250 de imagini

Distribuie Cotidianul mureșean Zi de Zi și-a sărbătorit cele două decenii de activitate în cadrul …

1 comentariu

  1. mihai george corui

    Suntem mandri de tine, Ciprian! Keep up the good work!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.