VIDEO. Komáromi Réka. ”Cățăratul, un sport ce nu are vârstă”. Interviu
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 256 Vizualizări

VIDEO. Komáromi Réka. ”Cățăratul, un sport ce nu are vârstă”.

În următoarele două săptămâni, în sala de sport a Liceului Teoretic Bolyai Farkas s-a montat un Panou de cățărat mobil, iar elevii au oportunitatea de a se încerca în lumea fascinantă a cățăratului, de a răspunde provocării de a ajunge “până sus”. Caravana de cățărat este un proiect inițiat de Asociația Outdoor Experience, care a primit finanțare din partea Consiliului Județean Mureș. Totul este foarte personalizat și prietenos, echipamentele de calitate și protocoale stricte de siguranță fac din Outdoor Experience un mediu sigur și controlat, după cum ne explică Komáromi Réka, președintele „Outdoor Experience”.


În ce scop ați demarat Caravana de cățărat?
Acțiunea face parte din proiectul Caravana de cățărat, care se va desfășura în perioada 18-21 aprilie, perioadă în care în sălile de sport ale mai multor școli din municipiu se vor monta panouri de cățărat. Panoul de cățărat mobil creează o oportunitate unică pentru elevi de a se familiariza cu acest sport provocator, dar extrem de captivant, în cadrul orelor de educație fizică. Amplasarea peretelui nu aduce doar experiență și aventură școlii, ci le oferă elevilor, în condiții sigure și familiare, posibilitatea de a se încerca. Este o mare bucurie pentru noi că putem ajuta elevii să descopere noi sporturi și să descopere lumea fascinantă a cățărării. Sperăm că, acest eveniment va contribui la dezvoltarea fizică și mentală a elevilor și le va oferi oportunitatea să descopere și să îndrăgească acest sport, totul într-o atmosferă prietenoasă, lejeră, cât mai relaxată. Panourile de cățărat sunt prevăzute cu sisteme de siguranță pentru a nu exista niciun risc de accidentare a copiilor.


Este un sport nou?
Da, dar cu tot mai mulți adepți. Deja, pentru profesioniştii în căţărare se organizează competiții de escaladă europene, mondiale și, din 2021, competiții olimpice. Anul trecut, și noi am avut o fetiță care a urcat pe podium la Cupa României, a obținut locul III. Cățăratul este un sport versatil care poate fi practicat atât în interior, cât și afară.
Ce este Bouldering-ul?
Bouldering-ul înseamnă cățărarea la 4-4,20 m deasupra solului, pe bolovani sau structuri artificiale nu foarte înalte, sub zona de escaladare este instalată o saltea specială pentru a asigura o aterizare sigură. Boulderingul necesită nu numai coordonare, forță și abilități de cățărare, ci și creativitate pentru a evalua și rezolva în mod corespunzător așa-numita problemă de bouldering, îți solicită observația, analiza rapidă și adaptarea. E un sport practicat singur, care te scoate din zona de confort, poți să practici acest sport și la 5 ani și la 70 de ani, vârsta nu e un obstacol.


Prin ce e diferită Escalada?
Escalada implică susținerea de frânghii și hamuri, este un prim pas, un un bun exercițiu pentru viitorii alpiniști. Cățărarea s-a transformat într-un stil de viață pentru mulți oameni din lume, reprezintă o plăcută evadare din viața cotidiană, un mod plăcut de a petrece un sfârșit de săptămână. Oricare dintre disciplinele cățărării poate fi un hobby care să dureze toată viața. În oricare din formele sale, cățărarea este un sport deosebit de spectaculos, care îmbină calitățile fizice precum forța, mobilitatea, suplețea, echilibrul, cu cele de natură psihiologică: tenacitatea, curajul, perseverența, voința, depășirea de sine, încrederea în sine și a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare explozivă în toate țările lumii, fiind parcticată deopotrivă de copii și adulți de toată vârstele. Este un sport complex, nu îmbunătățește doar fizic, ci și mental, ne ajută și la vindecarea de frica de înălțime. Sportul este indicat chiar și în pierderea greutății, am un coleg care, atunci când am deschis sala mică, a început să se cațere și a dat jos 20 de kilograme fără să realizeze.


Unde aveți sălile de cățărat?
Avem sala HangOut climbing gym, pe strada Livezeni 69, în incinta clădirii fostei mașini de calcul și sala Moove, pe str Potopului 10A, un loc pentru mișcare și relaxare, unde avem și o sală de cățărat, și un centru de închiriere caiace și biciclete, magazin de sporturi nautice și accesorii. Antrenamentele se țin de 2-3 ori pe săptămână în grupe de maxim 15 copii, iar cei care participă la antrenamente beneficiază de 1 intrare liberă pe săptămână în sala HangOut.

Ce plan aveți în viitorul apropiat?
Pe data de 20 aprilie de la ora 10.00, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, organizăm prima ediție a concursului de bouldering HangOut Kids Climbing Challenge, în sala HangOut Climbing Gym, pe categoriile U10, U12, U14, YB, YA fete/băieți. Route setteri sunt Oliver Batar, Sándor Oszkár și echipa de la HangOut.
HangOut Kids Climbing Challenge este o competiție privată ce se adresează tuturor interesaților în cățărat și care se desfășoară după un regulament propriu, stabilit de către organizatori și făcut public pe pagina evenimentului.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE