Concursul “Roman Boianciuc”, omagiu adus părintelui viorii din Reghin Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 402 Vizualizări

Concursul “Roman Boianciuc”, omagiu adus părintelui viorii din Reghin

Concursul de Vioară “Roman Boianciuc”  își va desfășura etapa finală în perioda 3 – 4 iunie 2019 la  Reghin, precedată de etapa preliminară programată  pe data de 10 mai 2019 . Concursul se adresează tinerilor violoniști români şi străini, cu vârsta până la 26 de ani (concurenți născuți nu mai devreme de anul 1993). Repertoriul etapei preliminare constă în evaluarea concurenților pe baza uni repertoriu ales de către candidat, care să cuprindă  două  părți contrastante din cele ,,Șase Sonate și Partite” de Johann Sebastian Bach și un  studiu sau capriciu la alegere de Paganini, J. Dont, P. Gaviniés, H. Wieniawski . Organizatorii  concursului oferă tuturor celor acceptați în urma Etapei preliminare posibilitatea de a repeta şi de a cânta în concurs cu acompaniatorul oficial al competiției, pentru costul de 25 EUR, la cerere. Concurenții care solicită un pianist acompaniator vor trimite urgent partiturile vioară-pian, în cazul în care secretariatului concursului le va cere acest lucru. De menționat este faptul că termenul limită pentru înscrierea în concurs este data de 3 mai 2019.

Premii în valoare de 10.000 euro

Semifinala concursului va avea loc în data de 3 iunie,  unde, cei admiși vor prezenta o parte de concert cu cadență de W. A. Mozart (K.217, K.218, K.219) și o  piesă la alegere din cele trimise pe înregistrare în etapa preliminatorie. În finala din 4 iunie 2018, care se va desfășura cu acompaniament de pian. cei admiși vor prezenta o piesă romantică sau prima parte dintr-un concert romantic. Concursul oferă câștigătorilor premii în valoare totală de circa 10.000 euro, Premiul I, în valoare de 1.500 euro și o vioară de maestru în valoare de 5.000 euro, Premiul II, în valoare de 1.000 euro și  Premiul III, în valoare de 500 euro.  Premiul special va fi oferit de către directorul Filarmonicii de Stat Tîrgu-Mureș și  va consta în  invitația de a cânta în concert ca solist cu orchestra.

„După experiența cu Festivalul Regal de Operă Virginia Zeani, care a devenit emblema culturală a județului Mureș, onorând cea mai mare voce a României și una dintre cele mai mari din lume,  în persoana Virginiei Zeani, iată că a venit vremea  să dăm Reghinului locul pe care îl merită pe harta lumii, acela de ”Cremona”  României,  iar viorilor fabricate aici, o valoare mult mai mare decât cea din prezent. Ne-ar plăcea ca într-o bună zi, peste ani,  despre Cremona să se spună ca este Reghinul Italiei. Demarăm un alt proiect cultural complex prin care, pe de o parte, printr-un concurs internațional de vioară,  dorim să oferim o rampă de lansare pe marile scene ale lumii a tinerilor violoniști, iar pe de altă parte, împreună cu lutierii din Reghin  să dăm o valoare în plus viorilor construite la Reghin. Suntem convinși că în acest mod o să creștem exponențial turismul cultural, evenimentele culturale din Reghin și,  de ce nu,  economia orașului, să deschidem noi orizonturi de promovare și  dezvoltare a Reghinului. Festivalul este conceput având trei  componente. O primă componentă este cea de concurs, și încă de la prima ediție din acest an,  organizam un concurs cu prezență international,  ca participare și conponență a juriului. O altă componentă este cea a expoziției de viori a lutierilor din Reghin. A treia componentă este cea a concertelor oferite publicului, in care vioara este vedeta, concerte prin care să încântăm spectatorii, așa cum spunea și Tudor  Arghezi: ”vioara este adevăratul glas a lui Dumnezeu”. Iată cum, la nici 10 km distanță, avem una din cele mai mari voci din lume și unul din cel mai bun lemn de confecționare a instrumentelor, a viorii în special”, a declarat pentru Zi de zi,  Marian Jurgiu, directorul Festivalului Internațional de Operă Virginia Zeani.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE