Home / Cultură / Primul Muzeu al Iluziilor Optice din România, la Târgu-Mureș!
Foto: paginidezisinoapte.ro și viatalibera.ro

Primul Muzeu al Iluziilor Optice din România, la Târgu-Mureș!

Primul Muzeu al Iluziilor Optice din România va fi deschis din data de 11 până în 18 mai la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu-Mureș. Pe vizitatori îi așteaptă iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poți cânta fără să îl atingi, și multe altele.

Proiect al Asociației Astronomice Pluto, conceptul este unul unic în România și are un caracter interactiv. Ce înseamnă asta? Vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează iluziile prin contactul direct cu cele peste 100 de obiecte prezentate, dar și prin explicațiile unui povestitor unplugged, care va oferi detalii despre mecanismele lor de funcționare și va face demonstrații live.

„Este un program conceput de o echipă. Noi am fost contactați de ei dacă suntem interesați de Muzeul Iluziilor și desigur că am acceptat. Efectiv programul este al lor, noi asigurăm doar spațiul și logistica și programul ei o să-l deruleze cu ajutorul Inspectoratului Școlar prin școli. Se vor organiza grupuri programate de dinainte pentru că se poate intra cu un număr limitat, fiind un ghidaj. Sunt explicate fenomenele, introduse și detaliate. Expoziția va fi până în 17 mai, adică până la Noaptea Muzeelor pentru că, având în vedere fluxul mare de vizitatori din acea noapte, noi efectiv vom oferi o vizitare, dar fără ghidaj. Asta ca să permitem tuturor doritorilor să viziteze, deoarece fiind grupuri organizate, mulți nu vor ajunge și se vor crea nemulțumiri. Aș dori să menționez cu această ocazie că și la Muzeul Tonitza se va putea intra, dar cu suprataxă, fiind o expoziție foarte valoroasă și rară care va fi demontată după Noaptea Muzeelor”, a declarat Soós Zoltán.Cu toate că este un concept popular în multe dintre marile orașe ale lumii, orașe au astfel de muzee interactive permanente (Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg), proiectul reprezintă o premieră în țara noastră. Proiectul este unul mobil și își propune să ajungă în toate marile orașe ale României, Târgu-Mureșul fiind unul dintre ele.

„Noi ne-am dorit mult să creăm un loc în care participanții de orice vârstă să poată învăța prin joacă și interacțiunea directă cu exponatele”, a transmis Adrian Filpișan, inițiatorul principal al Muzeului Iluziilor. „Proiectul e, în primul rând, unul educativ și neconvențional. Cred că fiecare familie, fiecare copil și fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un Muzeu al Iluziilor Optice. E o experiență unică să parcurgi exponatele, să cânți la theremin sau să te așezi pe spate pe un pat cu 2200 de cuie fără să ți se întâmple nimic, la fel cum e amuzant și provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte”, a adăugat inițiatorul.

Vizitarea se va face pe 3 capitole

Muzeul Iluziilor Optice își conduce vizitatorii prin 3 mari capitole, fiecare destinat unui alt tip de iluzii. Sala oglinzilor deformate este locul unde cei mici se vor distra și vor deveni, pentru câteva minute, subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, vor avea burta până la nas sau vor deveni pitici. Iluziile optice vor avea și ele o sală dedicată și va conține peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, care vor provoca voința și inteligența celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor. Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de măsurat, cu ajutorul cărora vizitatorii vor încerca să înțeleagă cum funcționează iluziile. A treia sală este dedicată obiectelor care le vor oferi vizitatorilor o nouă serie experiențe unice. Aici, vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează hologramele, vor încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea să își încerce talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic.

„Noi nu vrem doar să le oferim vizitatorilor o alternativă plăcută pentru petrecerea timpului liber, ci și să le provocăm gândirea, să îi facem să înțeleagă care sunt mecanismele logice și naturale care se află în spatele tuturor iluziilor care ne înconjoară. Muzeul Iluziilor Optice e, prin asta, și o completare neconvențională, dar extrem de utilă, a educației formale din școli. Totodată, le recomandăm vizitatorilor să aibă bateria telefonului sau a aparatului foto 100% încărcată când vin la noi, pentru că vor pleca cu multe amintiri frumoase de aici”, a completat Filpișan.

Muzeul va putea fi vizitat pe bază de rezervare, la contact@muzeuliluziilor.ro sau la numărul de telefon 0740 365 699. Spectacolele se vor desfășura între orele 9.00 și 19.00, din oră în oră, cu începere la oră fixă. Durata unei vizite este de 60 de minute, iar prețul unui bilet va fi de 16 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Sófalvi Szabolcs: Învățăturile unui primar de 3 stele

Edilul comunei Sângeorgiu de Mureș, Sófalvi Szabolcs a prezentat, într-un interviu pe care ni l-a …