FOTOGALERIE. Vreau și eu un altfel de bloc – proiecte comunitare pentru îmbunătățirea calității vieții în cartierul Tudor Slider
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 1337 Vizualizări

FOTOGALERIE. Vreau și eu un altfel de bloc – proiecte comunitare pentru îmbunătățirea calității vieții în cartierul Tudor

Workshopul Internațional de Arhitectură și Urbanism Improving Tudor, desfășurat în perioada 1-6 aprilie la Târgu Mureș, a fost inițiat de Asociația UNDAVERDE, în colaborare cu Facultatea de Arhitectură de la ULB Bruxelles și Facultatea de Arhitectură de la UTCN Cluj-Napoca. Bazat pe mai multe activități, proiectul a promis să livreze propuneri sustenabile pentru cartierele și blocurile „socialiste” și soluții creative de intervenție asupra fondului construit și spațiilor publice, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor.

Timp de o săptămână, 40 de studenți arhitecți și profesori de la cele două facultăți de arhitectură au studiat cartierul Tudor Vladimirescu din Târgu Mureș, pentru ca, la final, să propună idei prin care se dorește creșterea gradului de conștientizare asupra problematicii cartierelor de blocuri socialiste – pe baza unor teme precum îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor cartierului și sustenabilitatea –, și au căutat modele posibile de politici urbane dezvoltate în urma interacțiunii cu comunitatea. Într-un final, administrația locală ar putea folosi proiectele în strategia de dezvoltare a municipiului Târgu Mureș.

Sesiunea de conferințe din prima zi, menită să ofere studenților o privire de ansamblu asupra tematicii workshopului, i-a avut ca invitați pe Romeo Cuc (din partea Asociației UNDAVERDE și UTCN), Răzvan Șipoș (arhitectul-șef al județului Mureș), Coralia Goicovici (din partea Serviciului de Urbanism al Primăriei Municipiului Tîrgu Mureș), Angela Kovacs (președinte OAR – Filiala Mureș), Raluca Sabău (din partea Asociației UNDAVERDE), Marius Șoflete (Inginerie Creativă), Isabelle Prignot (din partea ULB) și Bernard Deprez (din partea ULB).

Tema esențială a workshopului a fost viitorul cartierelor socialiste, iar studenții români și belgieni au lucrat în echipe mixte, urmărind următoarele arii de interes pentru un astfel de cartier: Administrație, Densitate, Energie, Mobilitate, Social și Spațiul public. Proiectele realizate de studenți în cadrul workshopului au vizat publicul larg al comunității prin scheme și desene prietenoase cu privitorii expoziției finale care a avut loc sâmbătă, 6 aprilie, la evenimentul Ziua Cartierului Tudor.

Ziua Cartierului Tudor, un eveniment în premieră pentru Târgu Mureș

Pe lângă expozițiile proiectelor rezultate în urma workshopurilor Tudor Durabil 2015 și Improving Tudor 2019, locuitorii din cartierul Tudor au avut ocazia să asculte jazz în Parcul Armoniei, să experimenteze arta urbană participativă alături de artiștii vizuali Laura Borotea și Petre Căpriță și elevii lor de la Liceul Vocațional de Artă Târgu Mureș sau să se joace ca în copilărie lângă instalația propusă de MNEMONICS (www.mnemonics.ro).

Un bloc prietenos, luminos și eficient energetic

Cea mai important atracție din Parcul Armoniei, a fost, desigur, instalația de arhitectură, macheta scara 1:1 pe fațada unuia dintre blocurile din incinta parcului care a ilustrat pentru două zile, la scară umană, proiectul de diplomă al arhitectei Raluca Sabău (https://e-zeppelin.ro/interventii-mici-cu-rezultate-mari-blocuri-si-manastire-2-proiecte-de-arhitectura-selectionate-pentru-diploma-2018/).

„Comunitatea a înțeles că reabilitarea unui bloc înseamnă mai mult decât acoperirea acestuia cu polistiren. Am vorbit prin machetă despre mai multă lumină și aport solar, despre calitatea aerului, despre eficiență energetică, despre îmbunătățirea structurii blocului, și despre o altă față a acestuia și ne-am bucurat împreună de sere și terase înverzite obținute printr-o extensie pe structură metalică care poate reabilita structural blocul“, a declarat Romeo Cuc.

În urma acestui eveniment, Asociația UNDAVERDE a lansat campania națională www.bloculmeu.ro, cu scopul de a vedea câți oameni din întreaga țară își doresc un astfel de bloc. Le puteți trimite mesajul „vreau și eu un altfel de bloc” accesând site-ul și completând chestionarul, iar pasul următor este să se construiască un proiect pilot.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE