Home / Politic / Proiect de lege iniţiat de Lavinia Cosma, deputat USR de Mureş: traficul de etnobotanice, incriminat la fel ca drogurile!

Proiect de lege iniţiat de Lavinia Cosma, deputat USR de Mureş: traficul de etnobotanice, incriminat la fel ca drogurile!

Distribuie

Deputatul USR Lavinia Cosma a anunţat joi, 18 aprilie, că a înregistrat la Senat un proiect de lege care vizează modificarea și completarea Legii nr. 143/2000, republicată, privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare, precum și a Legii 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

“Viaţa unui tânăr nu are culoare politică”

Concret, iniţiativa deputatului USR de Mureş vizează modificarea legislaţiei în vigoare astfel încât pedeapsa pentru distribuitorii de substanţe psihoactive să fie similară cu cea aplicată traficanţilor de droguri.

„Am depus iniţiativa legislativă cu privire la incriminarea produselor etnobotanice, de fapt se numesc produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Am început acest demers acum câteva luni, m-am întâlnit şi am discutat cu părinţi disperaţi pentru că copiilor lor au ajuns în situaţii tragice. Chiar copii care au ajuns să fie admişi la universităţi de prestigiu din lume şi-au ratat pur şi simplu destinul pentru că au ajuns într-un anturaj nefavorabil şi au ajuns să consume astfel de substanţe. În momentul în care am identificat această problemă – şi presa a relatat foarte mult astfel de cazuri, de copii, de tineri cărora pur şi simplu le e prăjită mintea de aceste substanţe”, a declarat Lavinia Cosma.

Totodată, iniţiatoarea legii a subliniat că proiectul beneficiază de sprijinul mai multor colegilor din alte formaţiuni politice.

“Iniţiativa este semnată de deputaţi din toate grupurile parlamentare. Viaţa unui tânăr nu are culoare politică şi este de datoria noastră să ne protejăm copiii”, a afirmat Lavinia Cosma, care şi-a manifestat îngrijorarea vis a vis de expansiunea pe care traficul cu substanţe etnobotanice îl are în spaţiile publice frecventate de tineri.

Etnobotanicele, la fel de nocive precum drogurile

Din grupul de lucru care a elaborat propunerea legislativă au făcut parte şi reprezentanţi ai unor instituţii precum Agenţia Naţională Antidrog, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate.

“Printr-o simplă definiție, termenul de drog face referire la acele plante și substanțe stupefiante ori psihotrope sau amestecurile care conțin asemenea plante și substanțe care au receptori în organismul uman, acționând prin grăbirea, încetinirea sau chiar modificarea proceselor unui organ, care în același timp creează dependență. Atât drogurile, cât și produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive trec de bariera de sânge a creierului și alterează rațiunea consumatorului, având ca rezultat modificări la nivelul proceselor psihice și ale comportamentului, generând în același timp și dependență de tip fizic și psihic. Contextul actual al politicii de prevenire și combatere a consumului de droguri impune o adaptare și uniformizare a actelor normative naționale. Redefinirea noțiunii de droguri și introducerea celei de substanță psihoactivă nouă (NSP) se armonizează cu dispozițiile Directivei (UE) 2017/2103 a Parlamentului European şi a Consiliului European”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Alex TOTH

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Furt dintr-un magazin din Târgu Mureș. Suspectul, prins de jandarmi în câteva minute

Distribuie Un bărbat a fost prins de jandarmii mureșeni la scurt timp după ce a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.