Home / Administratie / Proiecte de investiții, pe agenda primăriei Hodac în 2019

Proiecte de investiții, pe agenda primăriei Hodac în 2019

Distribuie

Comuna Hodac și-a definitivat bugetul pentru 2019  în luna martie, la fel și lista de investiții pentru perioada următoare, sintetizate de Ioan Fărcaș, primarul comunei Hodac.

Reporter: Pe ce buget vă bazați în 2019 ?

Ioan Fărcaș: Valoarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2019 al comunei Hodac este de 9.759.000 lei. În prima fază trebuie asigurată funcționarea, unde bugetul de cheltuieli cu personalul primăriei este de 4,3 milioane lei, fără să includem aici școala din comună. Vorbim de 27 de angajați, la care se adaugă 50 de asistenți personali, 30 de persoane cu îndemnizație ca însoțitor al persoanelor cu handicap și  trei asistenți comunitari.

Rep.:Ce investiți aveți în plan pentru 2019 ?

I.F.: Foarte puține investiții proprii, având în vedere valorea bugetului. Am venit cu câteva propuneri de investiții, sperăm să le și ducem la îndeplinire. Avem în plan asfaltarea unui drum de doi kilometri în localitatea Toaca, proiect  în valoare de 1,5 milioane lei, derulat  din bugetul local. În buget mai avem prinse fonduri pentru finalizarea capelei la Hodac (325.000 lei), lucrare  începută în cursul anului trecut,  și începerea lucrărilor la capela din localitatea Toaca (200.000 lei).

De asemenea, prin Programul Național de Dezvoltare Locală avem două proiecte, asfaltarea drumului Hodac – Dubiște  și exinderea și reabilitarea școlii din Toaca. Contractele de finanțare la cele două proiecte au fost semnate în cursul anului trecut. Partea noastră de cofinanțare este de 290.000 lei, în ce privește reabilitarea școlii, respectiv 50.000 lei pentru  drumul de la Dubiște.

Rep.: Ce alte proiecte mai aveți în vedere ?

I.F.: Intenționăm să depunem în perioada următoare  alte două proiecte finanțate prin Fondul de Dezvoltare și Investiții. Este vorba de înfințarea unei rețele de gaz metan la nivelul comunei Hodac, proiect în valoare de proximativ 17.000.000 lei, și proiectul de asfaltări străzi în comuna Hodac pe o lungime de 9,7 kilometri, în valoare de 15.000.000 lei. Am mai avut un proiect pentru un studiu de fezabilitate pentru  iluminatul public, dar condițiile sunt de așa natură încăt doar două proiecte se pot depune de către o unitate administrativ teritorială.

Prin Grupul de Acțiune Locală Prietenia Mureș-Harghita am achiziționat un tractor, un plug pentru dezăpezire și întreținerea drumurilor și o semiremorcă, în valoare de 203.000 lei . În prima fază a trebuit să cuprindem această sumă în buget, să plătim noi utilajul, iar factura am predat-o la AFIR  care ne-a dat banii.

Tot la capitorul investiții realizate, am achiziționat în cursul anului trecut componente pentru locurile de joacă destinte copiilor din comună, pe care le-am montat în primăvara acestui an. Am amenajat locuri de joacă pentru copii la fiecare grădiniță din comună, una la Hodac și două la  Toaca. De asemenea, în centrul comunei, în parcul din fața școlii am amenajat un loc de joacă pentru copii nou nouț, lucru care l-am făcut în în parcul de la Toaca, lângă căminul cultural.

Rep.:Cum vedeți anul 2019 din prisma bugetului ?

I.F.: Sper să ne descurcăm cu acest buget pe care îl avem, la fel cum sper să mai primim ceva bani, să putem demara și alte investiții la nivelul comunei Hodac. Doresc să termin și capela de la Toaca, dar din lipsă de fonduri, facem cât putem în a acest an. Sperăm ca de la jumătatea anului să mai fie ceva rectificări bugetare, să mai primim ceva bani, să putem să mai facem ceva pentru cetățenii comunei.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Subprefectul Vasile-Liviu Oprea, candidat din partea PSD la Primăria Reghin

Distribuie Actualul subprefect al județului Mureș Vasile-Liviu Oprea este candidatul Partidului Social Democrat la Primăria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.