Home / Cultură / FOTO: Deda, distracție pe cinste în a doua zi de Rusalii

FOTO: Deda, distracție pe cinste în a doua zi de Rusalii

Distribuie

Primăria comunei Deda și Asociația Culturală „Cununa Călimanilor” a organizat luni, 17 iunie, tradiționalul Târg de Rusalii, alături de spectacolul folcloric „Cântec, joc și voie bună”. Deschiderea oficială a sărbătorii s-a bucurat de prezența pe scenă a primarului comunei Deda,  Lucreția Cadar, a viceprimarului  Marius Ceontea, Mircea Mariș, primarul comunei Suseni  și părintele paroh Cristian Fărcaș din Deda care  binecuvântat tradiționalul târg de la Deda.„Acest târg traditional din a doua zi de Rusalii de aici de la Deda se ține din cele mai vechi timpuri. Pe această locație de pe malul Mureșului, în vremurile de demult, se ținea un târg  unde lumea își putea procura uneltele agricole necesare începerii sezonului agricol de vară. De asemenea, aici se organizau hore  ale fiecărui sat, Dumbrava, Vătava, Rușii Munți, Deda, Filea, Bistra Mureșului, Pietriș. Iată că acest lucru se menține în continuare. După o îndelungată perioadă de muncă, este timpul să ne și distrăm, să ne relaxăm în a doua zi de Rusalii. În acestă zi nu facem altceva decât să păstrăm tradiția lăsată de la străbunii nostri, și anume organizarea acestui târg  care a reprezentat în permanent o tradiție a comunei Deda.  După multitudinea de problem care le avem, trebuie să găsim și momente de relaxare, iar acest târg de Rusalii de la Deda este un bun exemplu în ce privește această destindere și petrecere frumoasă a unei zile de sărbătoare.  Icoana Maicii Domnului, expusă la loc de cinste pe scena târgului,  ne-a adus o vreme frumoasă, fără ploaie, ne-a ajutat ca  lucrurile să decurgă așa cum au fost dintotdeuna, frumos și cu înțelepciune”, a precizat primarul Lucreția Cadar.

Gânduri bune de la Suseni

La rândul său, Mircea Mariș, primarul comunei Suseni a felicitat echipa organizatorică de la Deda pentru implicarea în promovarea tradițiilor Văii Mureșului Superior.

„Aduc gândurile mele bune de la Suseni locuitorilor comunei Deda. Mă leagă lucruri frumoase de Deda, este locul unde am întâlnit o echipă minunată , o doamnă primar deosebită care face cinste Văii Superioare a Mureșului. Tradiția aici la Deda este la loc de cinste, în special în zilele de sărbătoare , cum este și această a doua zi de Rusalii  unde am fost mereu prezent. Mă leagă o prietenie deosebită cu primărița Lucreția Cadar, o felicit pentru multele proiecte  care le-a realizat , precum și pentru investițiile care le face în ce privește cultura și  tradițiile acestei zone. Felicit echipa dânsei , una extrem de implicată în promovarea acestor valori care le are Valea Mureșului Superior”, a spus primarul comunei Suseni.

Oameni iubitori de folclor la Deda

Programul artistic „Cântec, joc și voie bună” a reunit pe scena târgului soliști locali alături de mândria comunei Deda, Ansamblul „Cununa Călimanilor” coordonat de instructorul coregraf Vasile Gabor. Au încântat asistența soliștii Andreea Vlaic, Diana Tișe, Andreea Pop, Bogdan Orban, Mara Stupar, Ionela Matei, Andreea Petruț, Mădălina Mureșan, Ilinca Fărcaș, alături de invitatul special, solistul Robert Târnoveanu. „Întotdeauna la Deda avem foarte mulți spectatori la programele care le organizăm, oameni care  iubesc portul popular, cântecul și jocul traditional.  Dat fiind copiii care îi avem în comună, părinții sunt mereu prezenți alături de ei, fapt ce ne bucură. Înseamnă că ne susțin, îi interesează tot ce facem,   ceea ce pentru noi este o mândrie. Am dorit să asigurăm consătenilor nostri și de această data un spectacol  folcloric frumos, organizat cu foarte mulți soliști locali , cu ansamblul nostru de dansuri „Cununa Călimanilor” din Deda, la care se adaugă și oaspeți de onoare cum a fost Răzvan Târnovenu. Sperăm că acest spectacol a fost unul pe placul celor din comun Deda, prilej să-și vadă copii și nepoți pe scenă îmbrăcați în costumul nostrum popular”, a precizat Lucreția Cadar.

„Produse și tradiții la poalele Călimanilor”

Următorul eveniment găzduit de locația târgului de la Deda va avea loc sâmbătă, 22 iunie, „Produse și tradiții la poalele Călimanilor”, eveniment organizat de Grupul de Acțiune Locală – Defileul Mureșului Superior.

„Tot legat de tradiție ține și acest eveniment în care vor fi promovate produsele tradiționale. În comuna Deda își are sediul Grupul de Acțiune Locală -Defileul Mureșului Superior care are în componență comunele Văii Mureșului Superior, de la Suseni până la Stânceni. Fiecare comună va fi reprezentată  cu un stand cu tot ce are mai traditional. De asemenea, va avea loc și un program artistic deosebit pregătit de către reprezentanții fiecărei comune  pe scena unde are loc și Târgul de Rusalii de pe malul Mureșului. În cadrul acestei locații am făcut câteva amenajări la scenă, am mai turnat asfalt, și am instalat  un transformator electric care ne-a costat peste 100.000 lei. Am făcut aceste amenajări deoarece locația este una deosebită, în fiecare duminică aici se ține piața. Foarte mulți agenți economici aveau de suferit din cauza lipsei curentului electric. Am făcut aceste lucruri pentru ca orice activitate să o putem desfășura în cele mai bune condiții, să avem o piață așa cum trebuie, să atragem comercianți de pe toată Valea Mureșului”, a subliniat primarul Lucreția Cadar.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Un nou proiect marca Multinvest: Centru de inginerie inovativă la Târgu Mureș!

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.