Home / Cultură / Pregătiri pentru inaugurarea Casei Tradiționale de la Călugăreni și o nouă ediție a Festivalului Roman 7R
Pánczél Szilamér și Soós Zoltán, la conferința de presă

Pregătiri pentru inaugurarea Casei Tradiționale de la Călugăreni și o nouă ediție a Festivalului Roman 7R

Festivalul Roman de la Călugăreni 7R își așteaptă publicul în data de 3 august cu numeroase momente atractive printre care arcași palmireni construiți de o echipă de reenactment de la Zalău, unități auxiliare de la Cluj, nou lupte între gladiatori, exerciții militare și, nu în ultimul rând, ateliere de pedagogie muzeală.

50 000 lei pentru salvarea și valorizarea unei case tradiționale

Soós Zoltán, directorul Muzeului Județean Mureș a precizat în cadrul unei conferințe organizate în anticiparea evenimentului că în acest an este o primă ocazie cu care implicarea muzeului a reușit să salveze de la distrugere și să valorifice o gospodărie tradițională, la Călugăreni.
„Muzeul Județean Mureș a inițiat de mai bine de 5 ani, la Călugăreni, un program de dezvoltare legat în promul rând de situl roman care se află la marginea satului și care este de fapt un castru auxiliar înconjurat de vicusul roman, respectiv băile romane care fac parte din infrastructura acestor unități militare romane. De-a lungul anilor, Muzeul Județean Mureș și-a centrat atenția nu doar pe vestigiile romane, ci și pe arhitectura populară existentă și destul de bine conservată în acest sat. Din fericire pentru noi, satele mai izolate au păstrat mai bine arhitectura populară. Anul trecut a fost aprobată de către Consiliul Județean Mureș achiziționarea unei gospodării din satul Călugăreni, care este una dintre cele mai valoroase construcții din acest sat, din punct de vedere arhitectonic. Achiziția a costat 50 000 lei și presupune teren, casă, bucătărie de vară, grajd, toate clădirile care țin de o casă țărănească, iar până în prezent a fost finalizată restaurarea casei și a porții de intrare. Casa va fi inaugurată în 31 iulie în cadrul Festivalului Văii Nirajului”, a specificat Soós Zoltán.

 

 

Partea orientală a Imperiului Roman

Pánczél Szilamér, muzeograf, a oferit informații suplimentare despre ediția din acest a a Festivalului Roman și a temei centrale.
„Dacă anul trecut am pus accentul pe arheologie și pe metoda de cercetare a colegilor arheologi, iar Festivalul s-a numit 6R, în cinstea Zilei Arheologiei, acum revenim la formula de festival roman. Tot timpul încercăm să inovăm, să punem accente într-o manieră diferită, iar anul acesta ne-am decis să vorbim mai mult despre partea orientală a Imperiului Roman, parte care nu numai pentru oamenii de azi e foarte fascinantă, pentru că s-au păstrat multe vestigii din epoca romană sau elenistică sau, în Egipt, din perioada faraonică, dar și pentru romani și pentru oamenii din Antichitate partea asta orientală a imperiului reprezenta nu numai o sursă de inspirație și de invidie, ci și de inspirație profundă. Ne-am gândit că s-ar preta foarte bine această temă pentru situl de la Călugăreni, deoarece unitatea care a staționat la Călugăreni, și anume o cohortă din Itureea, vine din această zonă orientală care azi s-ar situa pe teritoriul Libanului și Siriei”, a precizat Pánczél Szilamér. Totodată, muzeograful a declarat că „scopul principal al acestui festival nu este numai de a povesti despre romani, ci a povesti despre acest patrimoniu arheologic extrem de valoros, despre acest sit și despre cercetările pe care le desfășurăm cu partenerii noștri din țară și din străinătate începând cu anul 2013.”

Programul complet al Festivalului Roman de la Călugăreni 7R va fi publicat la o dată ulterioară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Mită la Apele Române? Cristian Bratanovici neagă acuzațiile DNA!

Biroul de presă al Direcției Națională Anticorupție (DNA) a dat publicității joi, 2 iulie, un …