Home / Administratie / Monument al eroilor, dezvelit în Fânațe

Monument al eroilor, dezvelit în Fânațe

Distribuie

Militarii Garnizoanei Târgu-Mureş, alături de oficialităţile locale şi judeţene, au dezvelit duminică, 18 august, în satul Fânaţe, comuna Band, în cadrul unui ceremonial militar şi religios, un monument reprezentând trei cruci îngemănate, în memoria celor 70 de eroi din acest sat, care şi-au pierdut viaţa în cele două conflagraţii mondiale, informează www.agerpres.ro.
„Militarii Garnizoanei Târgu-Mureş încearcă, într-o formă modestă, prin participarea la această ceremonie militară, să îşi exprime respectul şi recunoştinţa faţă de cei cărora le datorăm bucuria de a trăi într-o ţară liberă şi independent. Conform înscrisurilor oficiale existente la această dată, satul Fânaţe a înregistrat 26 de eroi în Primul Război Mondial, respectiv 44 de eroi în cel de-Al Doilea Război Mondial. Opera care aparţine artistului plastic Gheorghe Pop se compune din două lucrări distincte: o placă comemorativă pe care sunt înscrise numele şi prenumele celor căzuţi în luptă, alături de care sunt aşezate trei cruci îngemănate, aşezate sub forma unui obelisc, simbolizând trei generaţii, echivalente cu scurgerea unui centenar. Crucile îngemănate înlocuiesc crucile pe care ar fi trebuit să le aibă la căpătâi fiecare erou căzut în cele două conflagraţii mondiale, departe de zona de baştină, în locuri ştiute şi neştiute. Edificarea monumentului este foarte importantă întrucât până la această dată nu a existat niciun simbol similar şi atât de elocvent, în această localitate, care să amintească generaţiilor de azi şi celor care vor veni despre sacrificiul eroilor locali”, a arătat comandantul Comenduirii Garnizoanei Târgu-Mureş, locotenent-colonel Sergiu-Petru Colceriu, citat de Agerpres.
Conform aceleiași surse, ceremonia militară a fost organizată de Primăria comunei Band, cu sprijinul Instituţiei Prefectului Judeţului Mureş şi a Consiliului Judeţean Mureş, iar la aceasta au participat prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, profesorul universitar Vasile Dobrescu, care a făcut o incursiune în istoria locală, precum şi artistul care a realizat monumentul, Gheorghe Pop, care a prezentat simbolistica lucrării sale.
Elevii din satele Fânaţe şi Band au prezentat un program artistic pregătit special şi închinat eroilor, iar în finalul ceremoniei detaşamentul constituit din militari ai Batalionului 54 Sprijin „Horea, Cloşca şi Crişan” din Târgu-Mureş a prezentat onorul celor 70 de eroi înscrişi pe placa comemorativă de pe monument.

(www.agerpres.ro / Foto: Prefectura Mureș)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.