Home / Cultură / FOTO: Centenarul Marii Uniri sărbătorit la Dătășeni

FOTO: Centenarul Marii Uniri sărbătorit la Dătășeni

În data de 15 septembrie, la Dătășeni, comuna Cuci, a avut loc un spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri. Printre invitați s-au numărat Ciprian și Mihaela Istrate, Ceterașii de pe Câmpie, Rareș-Vlăduț Măcinică și Roxana Maria Iagăr. Pe lângă momentele artistice, prof. dr. Florin Bengean, a încântat publicul cu prezentarea faptelor istorice care au stat în spatele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
La eveniment a participat și primarul comunei Cuci, Ilie Șuta, care a susținut artiștii alături de care a reușit să materializeze ideea proiectului.
După cum se știe, anul trecut, în data de 1 decembrie, a fost sărbătorit Centenarul Marii Uniri, context în care prof. dr. Florin Bengean a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi: ”Anul 2018 a fost doar începutul sărbătorii în cinstea Marii Uniri.”
Evenimentul a fost organizat de solistul de muzică populară Ciprian Istrate cu sprijinul Parohiei Ortodoxe Române Dătășeni, Consiliului Județean Mureș și Primăriei comunei Cuci. De asemenea, printre cei care au făcut ca evenimentul să fie posibil se află și membrii Asociației Culturale ”Pe Mureș și pe Târnavă”, familia Doboș Marcel și Jeni, Rădulescu Gheorghe și Olivia, iar preotul Parohiei din Dătășeni le-a fost alături artiștilor pe tot parcursul evenimentelor.

Importanța cântecului popularPotrivit organizatorilor, principalul obiectiv al spectacolului a fost de a menține vie emoția tradițiilor și a melodiilor populare și eroice care i-au acompaniat pe cei care s-au luptat pentru ca Marea Unire să fie posibilă. Spectacolul s-a desfășurat în fața monumentului închinat eroilor care s-au jertfit în această localitate sau în împrejurimi tocmai pentru a le aduce un omagiu pentru faptele lor de vitejie.
”Este foarte important să ducem mesajul cântecului popular patriotic ca un imbold pentru înfăptuirea Marii Unirii” a precizat, pentru cotidianul Zi de Zi, solistul de muzică populară Ciprian Istrate.
”Noi vrem ca astăzi, aici la Dătășeni, să aducem un omagiu celor care s-au jertfit pentru țara noastră”, a adăugat Ciprian Istrate.
Totodată, dr. Florin Bengean a afirmat că ”prin voința poporului român s-a realizat visul de veacuri a neamului românesc: unirea într-un singur stat unitar, liber și independent.”
Cu ocazia acestui spectacol, realizatorii au încercat să mențină vie amintirea Marii Uniri pentru locuitorii din sat, dar în special pentru tineri. După cum a spus Ciprian Istrate, ”tinerii din ziua de astăzi nu mai dau atât de multă importanță faptelor istorice, din acest motiv noi încercăm să readucem în prim plan frumusețea tradițiilor prin muzica populară.”

Andreea GONDOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Centrul Medical ”Nova Vita”, redeschis cu reguli noi

Reprezentanții Centrului Medical ”Nova Vita” Târgu Mureș au anunțat, pe rețeaua de socializare Facebook, redeschiderea …