Home / Cultură / FOTO-VIDEO: Visul unei seri de bal. Balul Palatului – la al treilea sunet de gong

FOTO-VIDEO: Visul unei seri de bal. Balul Palatului – la al treilea sunet de gong

Distribuie

Pe muzică de vals, în pașii de vals ai dansatorilor DanceArt și ai participanților, cu reprize emoționante de muzică de operă și unele grațioase de balet, cortina virtuală a căzut după cinci ore peste cea de-a treia ediție a Balului Palatului. Deja tradiție, elegantul eveniment ne-a atins, din nou, acea coardă a sensibilității prin frumusețea muzicii și a dansului. Cum, de asemenea, tradițional, frumosul s-a împletit pentru încă o seară cu spiritul caritabil, astfel că Filarmonica de Stat din Târgu Mureș are patru partituri nou-nouțe pentru a-și trimite sunetele divine către melomanii mureșeni și nu numai.

 

Sala Mare a Palatului Culturii s-a transformat pentru o seară într-una asemenea celor de la Curtea Vieneză pentru că Balul Palatului și-a deschis porțile larg pentru a-și primi pentru a treia oară oaspeții. Domnișoare, doamne și domni eleganți, ca ținută și prezență, au pășit în decorul ornat cu aranjamente florale albe, realizate din nu mai puțin de 5.000 de flori, cum aveam să aflăm, pentru o seară de desfătare în ale muzicii acorduri și ale dansului pași.

Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, dirijată de Pablo Boggiano, binecunoscut, în ultimii aproape 10 ani, mureșenilor melomani a dat startul serii, cum altfel decât pe ritm de vals.

Organizatorii Balului Palatului și prezentatorii evenimentului, Cristina Manoilă și Ovidiu Maior ne-au dezvăluit apoi din culisele serii, care urma să se încheie cu promițătorul îndemn: “Poftiți la vals” sau “Alles Waltzer”.

Însă până atunci să îi primim cu aplauze, așa cum au fost primiți și de către participanții la cea de-a treia ediție a Balui Palatului, debutanții, cei mai tineri dansatori de la Clubul DanceArt Târgu Mureș, pregătiți de instructorii de dans Katalin și Márton Somodi.

Perechile au valsat pe “Dunărea albastră” de Johann Strauss, cu încredere și curaj, cu gingășie și fragilitate, sub ochii unui public care s-a revanșat pentru momentul frumos care le-a fost oferit cu generozitate și candoare cu nenumărate aplauze.

Ne-a încântat apoi una dintre surprizele serii, o prezență completă, Nathalie Pena Comas. Născută în Republica Dominicană, tânăra a evoluat anul trecut cu Andrea Bocelli, are numeroase apariții în spectacole de operă și operetă de pe mai multe continente, face parte din proiectul Academia Sighișoara și se perfecționează la Viena alături de doamna Irina Gavrilovici. Pe scena de bal din Palatul Culturii, Nathalie Pena Comas ne-a fermecat cu vocea sa caldă și foarte plăcută și la tonurile înalte, cum aveam să o remarcăm și în duetul cu tenorul Franz Gürtelschmied. Originar din Viena, acesta este, de asemenea, unul dintre tinerii pregătiți la Academia Sighișoara de doamna Irina Gavrilovici și se poate lăuda, printre altele, cu nominalizarea în 2017 la “Premiul austriac de teatru muzical” la categoria “cel mai bun rol de sprijin masculin”.

În două momente, Franz ne-a îmbunat sufletele cu muzica sa și cu umanitatea pe care ne-a transmis-o. Am audiat astfel, prin cei doi tineri, Verdi, Puccini, Lehár.

Nu putem să îi uităm dintr-o seară de excepție pe Adelina Filipaș și Mircea Munteanu, primi balerini ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, care în două rânduri au plutit pe scenă, prima dată interpretând Chanson du toréador, din Carmen de Bizet, coregrafia maestrului Pavel Rotaru, iar în partea a doua a evenimentului aducându-ne, prin baletul lor, Iarna din Anotimpurile lui Vivaldi.

Multiplii campioni la dans sportiv Vaszi Réka și Fodor Csanád au adus în ringul de dans un moment de tango, a cărui coregrafie au semnat-o chiar ei.

Dacă e să ne gândim la muzică și dans, un moment extrem de emoționant, în partea a doua a balului a fost cel oferit de seniorii DanceArt, pregătiți, de asemenea, de Katalin și Márton Somodi, care au dansat și ei, din nou. Emoționant atât prin dansul oferit cât și prin omagiul pe care l-au adus uneia dintre colegele lor care a trecut la cele veșnice purtând costumații negre și intitulând momentul “Valsul femeii care a trecut la Domnul”.

Ultima parte a serii a fost o frenezie când profesioniști în ale dansului și participanți au creat acea imagine unică a Balului Palatului, transmițând bucurie, relaxare, prietenie, prin pașii lor de vals.

 

Partituri pentru Filarmonică

 

Ca în fiecare an, Balul Palatului a avut și o dimensiune caritabilă. Prin donații, organizatorii au reușit să colecteze sumele necesare pentru a achiziționa patru partituri pe care să le dăruiască Filarmonicii de Stat Târgu Mureș.

“Donația din acest an constă în patru partituri foarte apreciate de către melomanii mureșeni. Este vorba despre Simfonia a 6-a Pastorala de Ludwig van Beethoven, Simfonia fantastică de Hector Berlioz și două partituri ale lui Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia 36 și Simfonia 41 Jupiter”, ne-a spus Cristina Manoilă.

Achiziționate de la o imprimerie din Germania, partiturile au fost primite de Vasile Cazan, directorul filarmonicii, care a mulțumit pentru donație și de la care am aflat că partiturile sunt folosite până se îngălbenesc. Ne bucurăm că filarmonica, instituție care aduce atâta împlinire sufletească, e beneficiara donației din acest an.

De asemenea, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, autoritate sub oblăduirea căreia se află și Filarmonica, a mulțumit organizatorilor și acelor persoane care au donat, subliniind că: “Într-adevăr fără donații, viața culturală și artistică ar fi mult mai săracă”.

Tot un gest caritabil a fost și donația artistei plastice Cristina Rusu, care a dăruit Muzeului Județean Mureș un tablou. De altfel, iubitorii de artă plastică au putut admira, la etajul I al palatului, expoziția artistei, intitulată “Nori, petale, călătorii”.

Evenimentul a beneficiat și de două pauze numai bune de socializare la un pahar de vin de la Crama Hermeziu și pentru a savura din gustările alese și sofisticate.

Pentru că un eveniment ar fi mai sărac fără cei care îl sprijină, menționăm că parteneri ai evenimentului au fost: Maurer Residence, Irum, Maviprod, Sintergi, MHS Motors – reprezentant Opel, Christof Industries, Aquaserv, Valpet, Romgaz, Arossa, UBM, Aages, Castel Teleki, Rotary, Privo, Goldring, WineBox, Crama Hermeziu, Gallery Wedding Garden, Seroussi, Salonul Blanca, Bijuteriile Sabion, Royal Party, Transair Agency, Manufactura de Brânză Cund, Tipografia Andra, The Elephant House, Stefana Danciu Photography, Clean Sound, On Stage, Castel Haller, Restaurant Tempo, Florăria Magnolia, Darina, Olighexim.

Parteneri instituționali: Consiliul Județean Mureș, Primăria Târgu Mureș, parteneri de eveniment: Filarmonica de Stat Târgu Mureș, Muzeul Județean Mureș, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Cvartetul ArteMiss, Clubul DanceArt, Academia Sighișoara și Interact.

 

Ligia VORO

Sursa foto: Ștefana Danciu Photography

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.