Familii puternice, o comunitate puternică la Sângeorgiu de Mureș Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4340 Vizualizări

Familii puternice, o comunitate puternică la Sângeorgiu de Mureș

Primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, Sófalvi Szabolcs, susține nevoia de echilibru între proiectele de infrastructură, modernizare sau construcții și cele culturale și spirituale.

„Cu această convingere, fiind un pro-familist îndârjit, acest echilibru trebuie să-l țină și primarul, să confere acea viziune, acea strategie pentru comună și pe care să le simtă și locuitorii”, a declarat primarul comunei Sângeorgiu de Mureș.

Viziunea sa cuprinde existența unor familii puternice, bazate pe „valori creștine puternice”, iar locuitorii să simtă „că sunt într-o comunitate, iar noi, Primăria, să încercăm să ne apropiem de aceste categorii de persoane, indiferent dacă este vorba de vârstnici, de copii, de familii tinere, de căsătorii”.

Ca exemplu de dăruire pentru idealul său, Sófalvi Szabolcs s-a oferit, încă de la începutul mandatului său, să acorde cât mai multă atenție cetățenilor, mai ales cuplurilor care se căsătoresc civil.

„De aceea nu este un lucru neglijabil că m-am oferit, chiar dacă în detrimentul timpului meu liber petrecut alături de familie, chiar dacă nu este obligația primarului, să oficiez eu căsătoriile. Nu m-am așteptat atunci, la început, în 2008, ca din această ofertă, pe care o fac tinerilor”, a precizat primarul.

În limita timpului disponibil, chiar sacrificându-și momentele petrecute în sânul familiei sale, continuă edilul, scopul este să „depun mărturie din viața mea și să pot încuraja tinerii, cât de minunat e să întemeiezi o familie, și la ce lucruri să te gândești.”

”Da, evident, și în biserică se spune acest lucru, dar eu cred că și din partea unui primar care mai face și glume, acest lucru dă o importanță și mai mare”, a mai spus primarul. Până în prezent, Sófalvi Szabolcs a oficiat 287 de cununii civile.

Din aceste aproape 300 de cupluri, adică aproape 600 de cetățeni, care la rândul lor vor putea avea copii, au creat o legătură de suflet cu primarul lor. Sófalvi Szabolcs subliniază că acest lucru este o adăugare necesară la prerogativele, de altfel laice și tehnice, ale unui primar: „Eu spun că e importantă și latura aceasta omenească. De aceea am pus accent mare pentru a întări familiile”.

Pe lângă prelegerile și cursurile dedicate cuplurilor căsătorite sau pentru pregătirea celor care se hotărăsc să întemeieze o familie, Sófalvi Szabolcs subliniază că și vârstnicii își au locul lor în grijile sale.

O mare familie în toată diversitatea ei

”O șansă pentru fiecare” este un proiect social complex, finanțat din fonduri europene, inițiat tot de Sófalvi Szabolcs. A ajuns acum la stadiul de 70% îndeplinire, deservind aproape 900 de sângeorzeni din categorii sociale vulnerabile, preponderent de etnie romă. Componentele sale includ construirea unui centru comunitar integrat, care este, după spusele primarului, în faza de predare. De asemenea există activități pentru copii, programe de școală după școală, pe lângă educație generală, sanitară și cursuri de formare profesională, atât pentru cei mici, cât și pentru părinți, în funcție de așteptările, capacitățile și interesele acestora.

Sófalvi Szabolcs detaliază punerea în aplicare a acestor cursuri în domenii variate, de la construcții, ajutor bucătar, cablaje, grădinărit, competențe sociale sau limba engleză.

„Am avut această surpriză să avem un impact și o prezență foarte mare. Avem aici trei parteneri: Școala Gimnazială, Asociația Caritas Alba Iulia și Asociația Divers din Târgu-Mureș”, a declarat primarul.

În foarte scurt timp se va atinge pragul de 100 de persoane angajate, după ce au participat la aceste cursuri de perfecționare, au fost acreditate, ceea ce le-a facilitat obținerea unui loc de muncă.

Activitățile dedicate copiilor se desfășoară zilnic, mai ales în cazul celor care nu au condiții optime acasă, ceea ce face programul de after-school, o treaptă importantă în reducerea abandonului școlar în localitate.

Trecând aproape doi ani de la debutul acestui proiect, primarul Sófalvi Szabolcs s-a declarat mulțumit că se pot observa deja roadele eforturilor celor implicați în conceperea și desfășurarea activităților specifice acestui demers.

„Consider că este unul din cele mai favorite proiecte ale mele, chiar dacă e unul din cele mai grele proiecte, fiind vorba de oameni săraci, de oameni cu probleme”, a spus Sófalvi Szabolcs.

Marea provocare a reprezentat-o schimbarea mentalității oamenilor, mai ceea ce s-a moștenit din familie. De la început acesta a subliniat faptul că nu se vor da bani, ci se va facilita accesul la obținerea unui salariu cinstit.

„Cum poți căuta bani, dacă nu ai loc de muncă? Cum poți avea loc de muncă, dacă nu mergi la un interviu? Cum poți să mergi la un interviu, dacă nu știi să faci un CV? Cum să faci un CV, dacă nu știi să scrii? Cum să mergi la un interviu, când nu știi cum să te speli, când nu știi condițiile minime de igienă? Cum să mergi la un interviu, sau oriunde să te angajeze, când nu ai o diplomă, nu ai chestiuni de cultură generală? Și așa cum ai mers înapoi, ți-ai dat seama de ce ai nevoie. Curs, dar concret. Pentru ce? Studii pentru ce? Ce informații generale, cum te putem ajuta, și așa am mers înainte. Și acum, pentru că suntem la a doua treime din proiect, vedem că într-adevăr, dacă investești la faza de început, ai rezultate. Ceea este important este să investești timp, suflet, și să oferi posibilități mai ales la vârsta aceasta fragedă”, a concluzionat Sófalvi Szabolcs.

Și astfel se naște o comunitate de invidiat, unită în diversitate și mândră de identitatea sa!

Sonia ANDRAȘ

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE