„Cui i-e frică de Virginia Woolf?” la Târgu Mureș, în turneul național „Manifest pentru dialog” Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 325 Vizualizări

„Cui i-e frică de Virginia Woolf?” la Târgu Mureș, în turneul național „Manifest pentru dialog”

Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Cezara Crețu și Horia Fedorca, cei patru actori ai naționalului sibian care dau viață personajelor din spectacolul „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee, regia Andrei și Andreea Grosu, vor ajunge la începutul acestui an în șase orașe din România, în cadrul turneului național „Manifest pentru dialog” susținut de BRD – Groupe Société Générale. Turneul național „Manifest pentru dialog” a început duminică, 16 februarie, la Târgu Jiu, a continuat în București (18 februarie), Brăila (20 februarie), Galați (21 februarie), după care va ajunge la Târgu Mureș (25 februarie), Cluj-Napoca (27 februarie) și se va încheia cu o reprezentație la Sibiu, în data de 8 martie.

„Manifest pentru dialog”, ajuns în cel de-a cincilea an 

Turneul național „Manifest pentru dialog” este un proiect implementat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, în parteneriat cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Departamentul de Artă Teatrală din cadrul ULBS, cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale. Anul 2020 marchează cel de-a cincilea an în care acest turneu național este organizat. În edițiile precedente ale turneului au fost prezentate spectacolele „Antisocial”, regia Bogdan Georgescu (2015), „#minor”, regia Bogdan Georgescu (2016), „Familii”, regia Eugen Jebeleanu (2017), „Perfect compus”, regia Alexandra Badea (2019).

„De un număr important de ani, TNRS a dezvoltat împreună cu FITS programul „Manifest pentru dialog”, pentru încurajarea și susținerea regizorilor tineri care fac performanță la nivelul creației teatrale din România și din lume. Acestui demers i s-a alăturat și școala de teatru de la Sibiu, care a dorit să implice studenții masteranzi, astfel încât educația artistică în zona masterului să aibă sens și în România. Avem mai mult decât un parteneriat, avem o viziune împreună cu BRD, o colaborare strategică ce a venit din dorința de a investi în tineri și într-o societate mai bună. De cinci ani, cu sprijinul BRD, reușim să prezentăm producții ale TNRS într-un amplu turneu național. 

Este o datorie de onoare pentru noi să menționăm complexitatea acestei colaborări, cu atât mai mult cu cât programul „Manifest pentru dialog” este doar unul dintre proiectele dezvoltate împreună cu BRD. Un alt program vizionar gândit pentru toți tinerii și copiii din Romania, dar și pentru toți cei care păstrează copilăria în suflet, indiferent de vârstă, este muzeul digital Micro-Folie (inaugurat acum trei ani, în cadrul FITS, și pe care am reușit să îl permanentizăm la Sibiu), un muzeu care deschide lumea tuturor celor care îl vizitează, un muzeu digital care permite vizitarea de la Sibiu a celor mai importante 12 muzee și instituții culturale din Franța. În același timp, atât FITS, cât și zona de cercetare artistică din cadrul școlii doctorale de la Sibiu au găsit în BRD un partener serios.

Împreună, prin programul „Manifest pentru dialog”, putem să ducem într-un turneu național spectacolul „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, regizat de doi tineri regizori români care, în pofida tinereții lor, au reușit să construiască ceva serios în România. Au construit unteatru care este și destinația muncii uneori de o viață a creatorilor, dar UNTEATRU este și numele acestui teatru nou unde tinerii actori bucureșteni din zona independentă reușesc să întâlnească nume sonore ale creației artistice din România și din lume. Mă refer la Andrei și Andreea Grosu care au venit cu o propunere minunată, făcând posibil ca din întâlnirea a doi tineri absolvenți ai școlii românești de teatru și a doi mari actori ai Sibiului și ai României – Ofelia Popii și Marius Turdeanu – să ia naștere un spectacol emblematic. Un spectacol excepțional care arată dimensiunea prestației artistice a doi actori în culmea maturității lor și a doi tineri care au pornit în viață având aceste exemple.

Ne vom opri în orașele Târgu Jiu, București, Brăila, Galați, Târgu Mureș, Cluj-Napoca și Sibiu, iar în fiecare din aceste orașe ne vom întâlni cu elevii liceelor de artă. De asemenea, pe lângă atelierele din fiecare liceu, vom avea un dialog și cu viitorii posibili studenți la teatru, studii teatrale, management cultural, pedagogie teatrală, coregrafie, astfel încât excelența pe care am stabilit-o la Sibiu (prin interconectarea Festivalului Internațional de Teatru, a Teatrului Național „Radu Stanca”, a Bursei de spectacole și  a studiilor teatrale) să poată produce această emulație de care România are atât de multă nevoie. Încă o dată, plecăciune tuturor celor care ne-au sprijinit și ne sprijină în acest program vizionar unic în România!” este mesajul transmis de Constantin Chiriac, Director General al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, Președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.Următoarele reprezentaţii din cadrul turneului „Manifest pentru dialog” – ediția 2020:

25 februarie, ora 19:00 – Târgu Mureș, Teatrul Național Târgu Mureș, Sala Mare

27 februarie, ora 20:00 – Cluj-Napoca – Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca

8 martie 2020, ora 19:00 – Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca”, Sala Mare

Bilete pentru spectacolele prezentate de TNRS în turneu pot fi cumpărate online și din agențiile de bilete ale teatrelor partenere.

Caseta artistică a spectacolului „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”: 

Autor: Edward Albee, Regia: Andrei și Andreea Grosu, Scenografia: Vladimir Turturica, Manager proiect: Claudia Maior
Distribuție: Ofelia Popii (Martha), Marius Turdeanu (George), Cezara Crețu (Honey), Horia Fedorca (Nick)

Durata aproximativă: 1 oră 50 minute

Despre  BRD – Groupe Société Générale

BRD – Groupe Société Générale este o bancă universală care oferă servicii atât persoanelor fizice, cât și companiilor și face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Ca actor în societate, BRD investește în cultură, educație și sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o nouă generație și aduc valoare pe termen lung. Cultura și educația sunt piloni esențiali de dezvoltare a societății, BRD încurajând în această direcție proiecte culturale sau de educație inovatoare, care să fie recunoscute și apreciate de tânăra generație. Sub această viziune a fost creată Fundația9,  care coordonează programe cum sunt: revista de cultură Scena9, centrul Cultural Rezidența BRD Scena9 sau Fondul de cinema „Lucian Pintilie” și sunt finanțate programe de muzică clasică, artă contemporană, artele spectacolului. Amintim doar câteva: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Național de Teatru, Turneul Stradivarius by Alexandru Tomescu sau seria de concerte în castele și conace, Sonoro Conac.

În educație, BRD a creat Școala9, o platformă de jurnalism despre educație, și susține în special programe care se adresează profesorilor din sistemul formal, dar și programe legate de inovație și tehnologie, cum sunt competiția de robotică BRD First Tech Challenge sau programul de accelerare Inovation Labs.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE