Home / Administratie / Gănești, comuna cu lecțiile făcute în ce privește stoparea răspândirii Covid-19

Gănești, comuna cu lecțiile făcute în ce privește stoparea răspândirii Covid-19

Distribuie

Comuna Gănești și-a pus la punct, în cele mai mici detalii, măsurile de prevenire a răspândirii noului Coronavirus, acțiuni prezentate în interviul care urmează de Balog Elemér, primarul comunei Gănești.

Reporter: Cum s-a raportat această criză a răspândirii Coronavirusului la nivelul comunei Gănești? Ce măsuri au fost luate pentru a preîntâmpina această situație ?

Balog Elemér: Într-adevăr, este o situație extrem de tristă pe care o traversăm cu toții. Vreau în primul rând să mă refer la întreaga perioadă, începând cu data de 12 martie când am fost convocați de doamna prefect la Târgu-Mureș, la ora 11.00, la o ședință extraordinară găzduită de Prefectură. Chiar în timpul acelei ședințe, prin e-mail am convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență Gănești, astfel că la ora 14.30, în aceeași zi de 12 martie, am ținut deja prima ședință, cu toți factorii de răspundere de la nivelul comunei. La această primă ședință am chemat și agenții economici care au ca și activitate comerțul și alimentația publică la nivelul comunei Gănești.

În data de 13 martie, la o zi după acea primă ședință, am activat un grup de lucru pentru monitorizarea zilnică, și de atunci în fiecare zi monitorizăm tot ceea ce se întâmplă în comuna nostră, inclusiv pe cei veniți din străinătate, care sunt monitorizați în permanență la domiciliu. Din  acest grup de lucru fac parte reprezentanții Poliției Române, cei doi medici de familie existenți în comuna noastră, Fülöp Sára și Kovács Ștefan Titu, și viceprimarul comunei, Szász János.

Reporter: Câte persoane aveți în autoizolare la nivelul comunei?

Balog Elemér: La ora actuală, la nivelul comunei Gănești , în autoizolare la domiciliu se află un număr de 34 de persoane. În ce privește persoanele suspecte sau infestate cu Coronavirus, nu avem niciun caz  pe raza comunei Gănești.

Reporter: Cum este asigurată hrana pentru aceste persoane?

Balog Elemér: Am avut o familie întreagă revenită acasă din Germania, iar la finele săptămânii trecute,  eu împreună cu viceprimarul Szász János am rezolvat problema hranei la această familie, prin serviciul de catering al Restaurantului Butoiul Sasului. Acești oameni care sunt autoizolați la domiciliu au frați, surori sau diverse rude, care le vin în ajutor asigurându-le alimentele pentru cei care nu pot ieși din autoizolare.

Reporter: Ce măsuri ați luat la nivelul comunei Gănești pentru a stopa răspândirea Coronavirusului?

Balog Elemér: Ca președinte al Consiliului Local pentru Situații de Urgență Gănești am restricționat aglomerările de persoane, în prima fază la o sută de persoane, iar din data de 14 martie, am limitat aceste grupuri la 50 de persoane. Începând cu data de 16 martie 2020, după Decretul Prezidențial nr. 165 privind starea de urgență, am aplicat această prevedere întocmai, fapt pentru care, din data de 17 martie 2020 am interzis pe raza comunei Gănești orice fel de manifestare sau agloemerare de persoane, atât cele cu caracter cultural, sportiv, religios sau de altă natură .Totodată, am asigurat informarea tuturor instituțiilor existente în comună în ce privește pericolele ce le implică nou Coronavirus Covid-19. Am făcut și distribuit afișe despre aceste aspect, zilnic pe pagina de Facebook a comunei Gănești  am postat informări pentru cetățeni. Mai mult de atât, în cursul de vineri ne-am deplasat cu mașina în întreaga comună și am anunțat locuitorii prin portavoce despre pericolele, respectiv măsurile ce trebuiesc luate de cetățeni pentru prevenirea răspândirii acestei epidemii. Așa cum prevede Ordonanța Militară instituită în data de 23 martie, ora 22.00, am interzis deplasarea nejustificată a populației pe raza comunei, atât pe timp de noapte cât și pe timp de zi. În caz că se vor înregistra probleme, sunt extrem de hotărât să iau toate măsurile necesare pentru a evita aceste fenomene în comuna pe care o reprezint. În caz contrar, voi aplica legea în condițiile în care sunt persoane care nu se conformează acestor măsuri.

Reporter: Cum a reacționat populația la aceste măsuri?

Balog Elemér: La ora actuală, din punctul meu de vedere, populația comunei Gănești este bine informată, în cea mai mare parte se conformează acestor măsuri impuse ca urmare a instaurării stării de urgență, cu foarte, foarte mici excepții. Dacă populația este informată pe diferite căi, se poate observa că oamenii sunt înțelegători. Ca de exemplu, în cursul acestei dimineți, doamna Chebuțiu Iudit-Ana ne-a comunicat faptul că farmacia va fi deschisă, inclusiv în ziua de sâmbătă. Există la dispoziție un număr de telefon (0744.699.413) unde poate fi contactată în caz de urgență, care vor putea fi rezolvate inclusiv la final de săptămână. La ora actuală, în comuna Gănești, deocamdată lucrurile stau bine și așteptăm să vedem ce o să urmeze în perioada următoare.

Reporter: Cum gestionați problema persoanelor vărstnice?

Balog Elemér: Eu, ca și președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență, mă voi conforma tuturor ordonanțelor și deciziilor luate la nivel central și vom face tot ce ține de noi pentru a gestiona cum se cuvine acestă perioadă. În acest sens, venim și în sprijinul persoanelor vârstnice. Avem la nivelul comunei Fundația Diakonia, iar în cazul în care vom avea nevoie de sprijin pentru persoanele cu dizabilități sau cele cu diferite probleme, vom rezolva problema asigurării cu alimente și medicamente pentru aceste persoane, lucru care de regulă îl făceam și până cum prin intermediul acestei fundații.

Reporter: Cum se desfășoară activitatea din Primărie în momentul de față?

Balog Elemér: La ora actuală, activitatea din cadrul Primăriei este una restrânsă. Se lucrează, totul se transmite online, singura problemă la care mă gândesc în momentul de față este legată de plata apei potabile a populației. Acest aspect îl vom lămuri când va fi întrunită comisia de lucru din cadrul Centrului Local pentru Situații de Urgență. Cu siguranță, vom încerca să rezolvăm și această problemă. În aceste zile oamenii nu mai vin în număr atât de mare la Primărie, spre bucuria noastră au înțeles care este situația. Ceea ce putem discuta, o facem telefonic, iar online le putem asigura adeverințe sau alte acte necesare la modul urgent. Se simte că viața în această perioadă un pic și-a pierdut din ritm, dar dacă Dumnezeu ne ajută, o să trecem și peste această perioadă destul de grea și vom reveni la normalitate.

Reporter: De unde își pot procura alimentele de bază locuitorii comunei?

Balog Elemér: La nivel de comună sunt deschise  magazinele alimentare , atât la Păucișoara și Seuca unde avem câte un magazin, alături de cele patru  existente în localitatea Gănești.

Repoter: De câte ori se întrunește Comitetul Local pentru Situații de Urgență la nivel de comună?

Balog Elemér: Noi, în fiecare dimineață la ora 8.30 ne întâlnim în sala de ședințe a Primăriei, cu păstrarea distanței regulamentare între cei prezenți, pentru a discuta problemele existente, inclusiv monitorizarea tuturor persoanelor venite din străinătate  în comună. În cursul zilei de miercuri am discutat și despre noile măsuri impuse ca urmare a instaurării în cursul zilei de marți, 24 martie, a carantinei totale anunțată de președintele României. Prin deciziile care le vom lua, ne vom conforma tuturor ordonanțelor și directivelor care se iau, pentru a stopa răspândirea  această epidemii.

Reporter: În ce privește proiectele pe fonduri europene aflate în derulare la nivel de Primărie, care este situația acestora în condițiile actuale generate de starea de urgență?

Balog Elemér: Și în ce privește proiectele cu finanțare europeană sau de la bugetul de stat, la Primărie se lucrează, toate actele vin trimise  online firmei de consultanță, precum și celor de la Alba Iulia sau Ministerul Dezvoltării, iar în momentul în care vom avea undă verde, atunci vom începe și demararea lucrărilor.

Reporter: Despre ce proiecte este vorba?

Balog Elemér: După ce această pandemie va trece iar lucrurile vor intra în normal, vom demara lucrările la cele două cămine culturale din Seuca și Gănești. De asemenea, vom începe lucrările de reabilitare la Şcoala Generală ”Fogarasi Sámuel” din Gănești, la care se adaugă construcția a două ziduri de sprijin în cartierul romilor, unde ne-a mai rămas de asfaltat încă o sută și ceva de metri de asfaltat pentru a finaliza și acest proiect. Tot la acest capitol, am demarat lucrările în ce privește studiul de fezabilitate și proiectare  pentru drumul  Păucişoara – Sub Pădure – Giuluș, precum și un proiect pentru construirea unui sediu nou în comună.

Reporter: Cum se raportează fermierii din comună la această perioadă cauzată de Coronavirus?

Balog Elemér: Vremea bună înregistrată în cursul săptămânii trecute a determinat ca fermierii de la noi din comună să nu abandoneze munca din cauza acestor probleme cu virusul Covid-19, fiecare însă individual. Parcul de utilaje al acestora este bine pus la punct, fapt pentru care fiecare fermier a lucrat individual pe câmp. Fiecare și-a scos acea adeverință care să ateste activitatea lor. Noi le asigurăm tot sprijinul în acestă privință, singura problemă fiind frigul care și-a făcut din nou simțită prezența, fapt pentru care s-a oprit și activitatea agricolă, până când vreme va fi din nou favorabilă muncii la câmp.

Reporter: Un mesaj pentru locuitorii comunei Gănești, să stea liniștiți în aceste momente destul de dificile …

Balog Elemér: La fel cum am făcut-o în fiecare zi, în toată acestă perioadă de la începutul răspândirii Coronavirusului,  le transmit mesajul să respecte toate regulile impuse acestei perioade. Totodată,  încerc să transmit un mesaj de calm oamenilor din comună, să stea liniștiți, cu speranța că situația va reveni la normal în cel mai scurt timp cu putință.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Turismul în județul Mureș își revine”. Vezi care sunt principalele evenimente culturale din 2024

Distribuie Anul 2024 pare un an extrem de promițător pentru toți turiștii care își doresc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.