Undă verde pentru conexiunea Târgu Mureș – Autostrada Transilvania Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2381 Vizualizări

Undă verde pentru conexiunea Târgu Mureș – Autostrada Transilvania

O parte din membrii Guvernului (Lucian Nicolae Bode,Transporturi, Virgil Daniel Popescu, Economie, Nicolae Ciucă, Apărare)  în frunte cu Premierul Ludovic Orban au fost prezenți vineri, 29 mai la Tîrgu Mureș, cu ocazia semnării contractului pentru construcția   lotului  1 Târgu Mureș-Ungheni și a drumului de legătură din secțiunea 1C a autostrăzii Transilvania.„Este prezent la Tîrgu Mureș un sfert din Guvernul României, fapt ce întărește încă o dată  că proiectele județului Mureș se află pe masa Executivului României Mă bucur că s-a reușit blocarea unui segment important al proiectului Autozstrăzii Transilvania”, a precizat Mara Togănel, prefectul  județului Mureș.

Contractul semnat de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAI) cu S.C. STRABAG S.R.L. are  valoare de 192.059.217,23 lei fără TVA, și prevede execuţia a 9,2 km, respectiv: sectorul de autostradă Târgu Mureş – Ungheni (4,5 km) şi un drum de legătură (4,7 km). Finanţarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile şi are prevăzută o durată de 18 luni pentru execuţia lucrărilor şi 108 luni (9 ani) ca perioadă de garanţie. Lucrările pentru realizarea acestui sector de autostradă prevăd şi construcţia a 3 poduri şi pasaje pe drumuri de legătură, 6 poduri şi pasaje pe autostrada, precum şi două noduri rutiere pentru conectarea autostrăzii la reţeaua de drumuri existentă.

Chinurile facerii

„Aș vrea să știți că acest obiectiv a fost semnat, contractul de execuție, în 2004 cu compania Bechtel. În 2013 a fost reziliat acel contract. În 2016 l-am introdus în Master Planul General de Transport și tot în 2016 a fost relicitat, pe FIDIC roșu, anume de execuție, ceea ce semnăm noi astăzi. Între 2017 și 2020 am avut 10 contestații la CNSC, trei amânări de termene într-o singură lună la Curtea de Apel și zeci de termene la Tribunalul București. Întreg parcursul acestui proiect este dovada vie a modului în care se poate tergiversa implementarea unui proiect prin termene lungi și proceduri încâlcite. Astăzi, așadar, avem finanțarea asigurată. Inițial a fost pe bugetul de stat, suntem pe Titlu 58 fonduri europene, avem finanțarea asigurată, 192 de milioane de lei costă acest obiectiv, iar termenul de execuție este de 18 luni.” a precizat Lucian Bode, ministrul Transporturilor.

Anul Autostrăzii Transilvania

Ministrul Bode  a punctat stadiul actual al lucrărilor la Autostrada Transilvania, anunțând faptul că urmează să fie semnat contractul de proiectare și execuție pentru încă 30 de kilometri de autostradă.

„Pot să afirm astăzi, aici, la Târgu Mureş, că anul 2020 va fi şi anul Autostrăzii Transilvania, pentru că am bucuria să vă ofer o informație în exclusivitate, dumneavostră, aici, în două săptămâni vom semna contractul de proiectare și execuție pentru încă 30 de kilometri de autostradă din Autostrada Transilvania, pe tronsonul Biharia-Chiribiș. Astăzi, Autostrada Transilvania se lucrează pe Iernut-Chețani, Chețani-Câmpia Turzii, se lucrează pe Biharia-Borș. Avem șanse foarte mari să terminăm cei 17 kilometri din Iernut-Chețani și descărcările de pe acest tronson. Astăzi semnăm un contract de execuție a lucrărilor pentru 9,2 kilometri de tronson Târgu Mureș-Ungheni, 4,5 kilometri de autostradă și 4,7 kilometri de drum de legătură. Solicit aici constructorului, ținând cont de așteptările pe care le au românii de la acest obiectiv, dumneavoastră și toți românii, și anume, să îl finalizăm cât mai repede, să nu mergem până în 2022 cu recepția lui, și vă rog, astăzi, aici, ca în 2021 să finalizați acest obiectiv, pentru că puteți să-l finalizați anul viitor! Vă mulțumesc și vă doresc mult succes!”, a precizat Lucian Bode, ministrul Transporturilor.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE