- redactia
- 0 comentarii
- 196 Vizualizări
Fără bătrâni nu există viitor
31 mai 2020𝗜𝗻 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗲𝘅𝘁𝘂𝗹 𝗽𝗮𝗻𝗱e𝗺𝗶𝗲𝗶 𝗖𝗢𝗩𝗜𝗗-𝟭𝟵, 𝗯𝗮̆𝘁𝗿𝗮𝗻𝗶𝗶 𝘀𝗲 𝗮𝗳𝗹𝗮̆ 𝗶𝗻 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗰𝗼𝗹 𝗶𝗻 𝗺𝘂𝗹𝘁𝗲 𝘁𝗮̆𝗿𝗶 𝗲𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗻𝗲 ca, de altfel, pretutindeni. Numărul dramatic de decese în cadrul azilurilor de bătrâni ne dau fiori.
𝗦𝗶𝘀𝘁𝗲𝗺𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝘀𝗮̆𝗻𝗮̆𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗮̆, 𝗽𝗿𝗲𝗰𝘂𝗺 𝘀𝗶 𝗯𝘂𝗻𝗲𝗹𝗲 𝗽𝗿𝗮𝗰𝘁𝗶𝗰𝗶 𝗻𝗲𝗰𝗲𝘀𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗼𝗳𝗲𝗿𝗶 𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗶𝗿𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗽𝗶𝗰𝗲 𝘁𝘂𝘁𝘂𝗿𝗼𝗿 𝘃𝗼𝗿 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶 𝗿𝗲𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁𝗲, 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗱𝗲𝗽𝗮̆𝘀𝗶 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗶𝘁𝘂𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲𝗮. Suntem îngrijorați din cauza situației triste legate de masacrul bătrânilor în azile. Începe să fie tot mai acceptată ideea că ar fi posibilă sacrificarea vieții lor în favoarea altora. Papa Francisc vorbește despre o „cultură a rebutului” care le ia bătrânilor dreptul de a fi considerate persoane, fiind văzute, de fapt, ca niște numere și în anumite cazuri nici măcar atât.
𝗜𝗻 𝗺𝘂𝗹𝘁𝗲 𝘁𝗮̆𝗿𝗶 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗲 𝗰𝗼𝗻𝗳𝗿𝘂𝗻𝘁𝗮̆ 𝗰𝘂 𝗻𝗲𝘃𝗼𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗶𝗿𝗲, 𝘀𝗲 𝗮𝗳𝗶𝗿𝗺𝗮̆ 𝘂𝗻 𝗺𝗼𝗱𝗲𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗰𝘂𝗹𝗼𝘀 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗶𝗹𝗲𝗴𝗶𝗮𝘇𝗮̆ 𝘂𝗻 𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗺 𝗱𝗲 ”𝘀𝗮̆𝗻𝗮̆𝘁𝗮𝘁𝗲 𝘀𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃𝗮̆”, ce consideră reziduală viața bătrânilor. Cea mai mare vulnerabilitate a lor, vârsta înaintată, posibilele patologii preexistente ar justifica o formă de „alegere” în favoarea celor mai tineri și mai sănătoși.
𝗔 𝗻𝗲 𝗿𝗲𝘀𝗲𝗺𝗻𝗮 𝗶𝗻 𝗳𝗮𝘁𝗮 𝘂𝗻𝗲𝗶 𝗮𝘀𝗲𝗺𝗲𝗻𝗲𝗮 𝘀𝘁𝗮̆𝗿𝗶 𝗱𝗲 𝗳𝗮𝗽𝘁 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗶𝗻𝗮𝗰𝗰𝗲𝗽𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹 𝗱𝗶𝗻 𝗽𝘂𝗻𝗰𝘁 𝗱𝗲 𝘃𝗲𝗱𝗲𝗿𝗲 𝘂𝗺𝗮𝗻 𝘀𝗶 𝗷𝘂𝗿𝗶𝗱𝗶𝗰. Este inacceptabil și din punct de vedere religios, chiar și din punct de vedere a logicii drepturilor omului și a deontologiei medicale. Nu putem susţine nici o „stare de urgenţă” care să legitimeze sau să codifice derogări de la aceste principii. Ideea conform căreia o speranță de viață redusă ar presupune o diminuare „legală” a valorii acestei vieți este, din punct de vedere juridic, o barbarie. Faptul că acest lucru se petrece prin intermediul unei impuneri (a statului sau a autorităților medicale), straină de voința persoanei, reprezintă încă o expropriere intolerabilă a drepturilor omului.
𝗖𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝘁𝗶𝗮 𝗯𝗮̆𝘁𝗿𝗮𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗶𝗻𝘂𝗮̆ 𝘀𝗮̆ 𝗳𝗶𝗲 𝗼𝗯𝗶𝗲𝗰𝘁𝘂𝗹 𝘂𝗻𝗼𝗿 𝗿𝗲𝗳𝗹𝗲𝗰𝘁𝗶𝗶 𝗶𝗺𝗽𝗼𝗿𝘁𝗮𝗻𝘁𝗲 𝗶𝗻 𝘁𝗼𝗮𝘁𝗲 𝗰𝗶𝘃𝗶𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗹𝘂𝗺𝗶𝗶. Și este fundamentală pentru viața socială marcată de solidaritate între generații. Nu putem lăsa să moară generația care a luptat atâta împotriva dictaturilor, care a pus umărul la reconstrucția societății după război și a zidit Europa.
𝗖𝗿𝗲𝗱𝗲𝗺 𝗰𝗮̆ 𝗽𝗿𝗶𝗻𝗰𝗶𝗽𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗲𝗴𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮̆𝘁𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝘁𝗿𝗮𝘁𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁 𝘀𝗶 𝗮 𝗱𝗿𝗲𝗽𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝘂𝗻𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝗮𝗹 𝗹𝗮 𝗶𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗶𝗿𝗲, 𝗰𝗮𝘀𝘁𝗶𝗴𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲-𝗮 𝗹𝘂𝗻𝗴𝘂𝗹 𝘀𝗲𝗰𝗼𝗹𝗲𝗹𝗼𝗿, 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝗿𝗲𝗮𝗳𝗶𝗿𝗺𝗮𝘁𝗲 𝗰𝘂 𝗽𝘂𝘁𝗲𝗿𝗲. Este momentul să dedicăm toate resursele necesare pentru a salva cât mai multe vieți și pentru a umaniza accesul la tratament pentru toți. Valoarea vieții trebuie să rămână aceeași pentru toți. Cine nu apreciază viața fragilă și vulnerabilă a bătrânilor se pregătește să le devalorizeze pe toate.
𝗣𝗿𝗶𝗻 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁 𝗮𝗽𝗲𝗹, 𝗻𝗲 𝗲𝘅𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮̆𝗺 𝗱𝘂𝗿𝗲𝗿𝗲𝗮 𝘀𝗶 𝗶𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗼𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗻𝘂𝗺𝗮̆𝗿𝘂𝗹 𝗺𝘂𝗹𝘁 𝗽𝗿𝗲𝗮 𝗺𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗲 𝗱𝗲𝗰𝗲𝘀𝗲 𝗶𝗻 𝗿𝗮𝗻𝗱𝘂𝗹 𝗯𝗮̆𝘁𝗿𝗮𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿, din ultimele luni, și sperăm într-o revoltă morală care să se schimbe sistemul de îngrijire a bătrânilor, pentru ca cei vulnerabili să nu mai fie considerați o povară sau, mai rău chiar, inutili.
Pentru a adera la apelul nostru, puteți semna aici: https:https://www.santegidio.org/…/THERE-IS-NO-FUTURE-WITHOUT-THE…
Primii semnatari:
𝗔𝗻𝗱𝗿𝗲𝗮 𝗥𝗶𝗰𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶, istoric, fondatorul Comunității Sant’Egidio
𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗼 𝗣𝗿𝗼𝗱𝗶, fost Președinte al Consiliului Miniștrilor și al Comisiei Uniunii Europene
𝗝𝗲𝗳𝗳𝗿𝗲𝘆 𝗗. 𝗦𝗮𝗰𝗵𝘀, Director al Rețelei pentru Soluții pentru Dezvoltarea Sustenabilă a ONU
𝗔𝗹𝗲𝗸𝘀𝗮𝗻𝗱𝗿𝗮 𝗗𝘂𝗹𝗸𝗶𝗲𝘄𝗶𝗰𝘇, primarul municipiului Gdańsk,Polonia
𝗦𝗶𝗺𝗼𝗻𝗲𝘁𝘁𝗮 𝗔𝗴𝗻𝗲𝗹𝗹𝗼 𝗛𝗼𝗿𝗻𝗯𝘆, scriitoare, UK
𝗠𝗮𝗻𝘂𝗲𝗹 𝗖𝗮𝘀𝘁𝗲𝗹𝗹𝘀, profesor de sociologie la Universitatea Carolina Berkeley, Spania
𝗜𝗿𝗶𝗻𝗮 𝗕𝗼𝗸𝗼𝘃𝗮, fost director general al UNESCO, membru al Comitetului pentru Fraternitate Umană, Bulgaria
𝗠𝗮𝗿𝗸 𝗘𝘆𝘀𝗸𝗲𝗻𝘀, fost prim ministru al Belgiei
𝗛𝗮𝗻𝘀 𝗚𝗲𝗿𝘁 𝗣𝗼̈𝘁𝘁𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴, fost Președinte al Parlamentului European, Germania
𝗙𝗲𝗹𝗶𝗽𝗲 𝗚𝗼𝗻𝘇𝗮́𝗹𝗲𝘇 𝗠𝗮́𝗿𝗾𝘂𝗲𝘇, fost prim ministru al Spaniei
𝗠𝗮𝗿𝗶𝗲 𝗗𝗲 𝗛𝗲𝗻𝗻𝗲𝘇𝗲𝗹, psiholog, Franța
𝗝𝗲𝗮𝗻-𝗣𝗶𝗲𝗿𝗿𝗲 𝗗𝗲𝗻𝗶𝘀, director al publicației săptămânale La Vie, Franța
𝗖𝗮𝗿𝗱. 𝗠𝗮𝘁𝘁𝗲𝗼 𝗭𝘂𝗽𝗽𝗶, arhiepiscop al orașului Bologna
𝗔𝗱𝗮𝗺 𝗠𝗶𝗰𝗵𝗻𝗶𝗸, eseist, director al Gazetei Wyborcza, Polonia
𝗠𝗶𝗰𝗵𝗲𝗹 𝗪𝗶𝗲𝘃𝗶𝗼𝗿𝗸𝗮, sociolog, președinte al Fondation Maison des Sciences de l’Homme din Paris, Franța
𝗚𝗶𝘂𝘀𝗲𝗽𝗽𝗲 𝗗𝗲 𝗥𝗶𝘁𝗮, fondator CENSIS
𝗦𝘁𝗲𝗳𝗮𝗻𝗶𝗮 𝗚𝗶𝗮𝗻𝗻𝗶𝗻𝗶, director general adjunct al UNESCO
𝗠𝗮𝗿𝗶𝗮 𝗔𝗻𝘁𝗼́𝗻𝗶𝗮 𝗣𝗮𝗹𝗹𝗮– jurnalist, Portugalia
𝗡𝗮𝘃𝗶 𝗣𝗶𝗹𝗹𝗮𝘆, judecător, președinte ICDP, Africa de Sud
𝗔𝗻𝗻𝗲𝘁𝘁𝗲 𝗦𝗰𝗵𝗮𝘃𝗮𝗻, fost ministru federal german pentru educație și cercetare, Germania
𝗝𝘂̈𝗿𝗴𝗲𝗻 𝗛𝗮𝗯𝗲𝗿𝗺𝗮𝘀, filosof, Germania
Sursă: www.egco.ro
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu