Home / Slider / Programe noi în sprijinul copiilor vulnerabili

Programe noi în sprijinul copiilor vulnerabili

Organizația Salvați Copiii demarează, în județele Brașov și Mureș, patru noi programe de prevenire a separării copiilor vulnerabili de familiile lor, astfel încât aceștia să fie protejați și feriți de riscurile sociale, psiho-emoționale și cognitive ale instituționalizării. Datele oficiale arată că peste 50.000 dintre copii erau, la finalul anului 2019, în sistemul de protecție specială.

Obiectivele proiectului

Astfel, dintre cei 3.645.267 de copii cu vârsta sub 18 ani din România, la 1 ianuarie 2019, 52.783 se află în sistemul de protecție a copilului, dintre care: copii în servicii de tip rezidențial: 17.096, copii în servicii de tip familial: 35.687. Pe lângă aceștia, anual, aproximativ 700 de copii sunt părăsiți în unități sanitare, dintre care aproximativ 500 în maternități.

”Obiectivul general al proiectului este reducerea numărului de copii care intră în instituții de tip rezidențial, prin dezvoltarea de servicii comunitare destinate prevenirii separării copilului de părinți, în județele Mureș și Brașov. Un prim pas este dezvoltarea unui program de identificare și monitorizare a copiilor expuși riscului de separare de familie. Pentru aceasta, Salvați Copiii va constitui două rețele interinstituționale locale și va derula întâlniri tehnice de lucru pentru îmbunătățirea procesului de identificare și monitorizare care au ca scop diminuarea riscului de separare de familie”, a precizat Liliana Bibac, manager proiect Organizația Salvați Copiii.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman, iar noile programe se vor derula în perioada 26 mai 2020 – 25 mai 2023 și urmăresc atingerea următoarelor rezultate: reducerea numărului de copii care intră în instituții de tip rezidențial prin dezvoltarea de servicii comunitare destinate prevenirii separării copilului de părinți în județele Mureș și Brașov, derularea unei campanii de promovare cu privire la drepturile copilului, cu accent pe dreptul la o familie, elaborarea unor materiale de informare și sensibilizare și crearea a două rețele interinstituționale în județele Mureș și Brașov, derularea a minim opt întâlniri tehnice de lucru organizate pentru îmbunătățirea procesului de identificare și monitorizare a copiilor expuși riscului de separare de familie.

Proiectul are valoarea totală de 4.988.391 de lei, din care valoare cofinanțare UE de 4.240.258 de lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național de 748.258 de lei și următorii parteneri: Direcția de Asistență Socială Brașov, Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș, Școala Gimnazială ”Serafim Duicu” din Târgu Mureș, Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Târgu Mureș și Școala Gimnazială ”Nicolae Orghidan” din Brașov.

(Redacția)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Obligativitatea purtării măștii la Ibănești

Comitetul Local Pentru Situații de Urgență Ibănești a hotărât în cursul zilei de vineri,7 august 2020,  …