Home / Editorial / Lumea gulerelor verzi din castelele nobiliare. Unul cât toți ceilalți…

Lumea gulerelor verzi din castelele nobiliare. Unul cât toți ceilalți…

Distribuie

Indubitabil o victorie mult mai clară decât o arată datele Biroului Electoral a echipei UDMR Mureș, sub timona autoritară, în ultimul an, a lui Péter Ferenc.

3 – 0. Cum am scris. UDMR restul lumii mureșene 3 – 0. Ca la Brazilia – restul Lumii. Scriu despre fotbal, că aici, se pricepe, ca la politică, toată lumea. Și totuși nuanțele-s mai respirabile, decât cifrele reci…

Penumbrele Mezalianțelor

Péter Ferenc își adjudecă de data asta uninominal funcția de președinte al Consiliului Județean Mureș pentru mandatul 2020 – 2024. Al doilea mandat. Cu peste 85.000 de voturi uninominal și cu 37% procente la votul politic pentru consilieri județeni – Uniunea trimite minim 15 consilieri în CJ. Ca să fim tehnici și comparativ cu celelalte alegeri la patru ani – votul politic e ca ceasul elvețian, doar pendulează – noi nu avem cantoane – în jurul cifrei de 37% și 15 consilieri maghiari. Chiar 16 după redistribuire.

Péter Ferenc devine cel mai validat și puternic lider din UDMR național după Kelemen Hunor! Cu 41 de primari (39 plus 2 independenți susținuți – n.a.) aleși în 2020 și mulți viceprimari negociați și aleși în consiliile locale după constituirea legală – evident după negocierile politice ale liderului Uniunii pentru vicepreședinții de CJ și ai primarului Soós! Cu tot spectrul partidelor românești…

Liberalii vin pe trendul național cu Cristian Chirtes, președintele județean, aduce la coșul partidului undeva la 51.000 de voturi, și pe vot politic liberalii își asigură cu 45.000 de voturi pe lista de vot politic la CJ prima data direct 8 consilieri județeni, dar cu șanse mari de 9 după redistribuire. Cine va fi negociatorul pentru voturile liberale?!

Intrată intempestiv în luptă dură de la CJ, Dumitrita Gliga de la PSD, a reușit să demonstreze că presiunile echipei fostului premier Ponta de la Pro România întru a lăsa loc liber ascensiunii fostului primar independent la șefia CJ au meritat să fie sortite eșecului. Dumitrița Gliga a luat peste 34.000 de voturi și echipa de consilieri social democrați ocupă treapta a treia a podiumului cu 7 locuri de consilieri județeni. Partidul a obținut peste 39.000 de voturi. Meciul la CJ se joacă.

Efectiv cele 20.000 de voturi obținute de fostul primar de Târgu Mureș pe CNP au fost luate mai ales de la candidații tradiționali – liberali și socialiști. Tristă și lipsită de succes intenția primarului de a-l copia pe primarul de Oradea care a luat en fanfare CJ Bihor. Bolojan chiar avea ce să arate că a realizat.

Mihaela Natea a luat peste 11.000 de voturi și o altă doamnă intră cu reale șanse în politica mare. Cu două locuri la consilieri județeni, Valentin Bretfelean rămâne să decidă dacă revine acasă consilier sau dacă rămâne la Palatul Victoria. PMP sparge gheața la CJ la potou cu 12.500 de voturi.

În timp ce Ponta poate să radă organizația județeană de la Pro câtă vreme au ratat la mustață accederea în CJ.

POL și USR – canibalizându-se mai stau o tură de 4 ani pe margine și își rod orgoliile la gura sobei sau pe Facebook.

Așteptăm negocierile și anunțul: cine vor fi vicepreședinții și dacă se merge pe stânga în continuare sau cu dreapta bifurcate PNL și PMP sau cu echilibru până la alegerile generale și noul guvern, respectiv câte un liberal și un socialist de-a stânga și de-a dreapta președintelui atoateputernic… Azi.

Tot am scris de cele 41 de UAT-uri adjudicate de UDMR.

PNL, din cele 30 de primării a pierdut 10 localități: Sărmașu, Pogăceaua, Șincai, Sânpetru de Câmpie, Lunca Bradului, Vătava, Breaza, Ațintiș, Ogra, Zagăr… și a câștigat alte 5. Niciun oraș nou… liberalii au câștigat Sâncraiu de Mureș, Vânători, Băla, Apold, Hodac.

PSD a pierdut 4 comune și două municipii pe de o parte, dar și câștigă 7 localități. Social-democrații își fac bagajele la Apold – Toth Ioan, Sâncraiu de Mureș – Remus Sângeorzan, Băla – Vlad Mariana, Vânători – Felegean Mircea (care a trecut la liberali), Reghin – Maria Precup și Sighișoara – Ovidiu Mălăncrăvean. Dar au învins la Pogăceaua – Cristian Ștefan, la Lunca Bradului – Bexa Alexandru, la Vătava – Bendriș Emil, la Șincai – Pop Vasile, la Zagăr – Pătrușel Claudiu, la Ogra – Neacșa Teodor.

Interesant de remarcat, orașele mari, nu le câștigă PNL cum ar părea trendul, ci USR si Independenții…! Și PMP adună două comune la tolba cu primari… Si Pro desface șampanie pentru unicul ucenic al lui Victor Ponta.

Cred că Mara Togănel, prefectul județului, are și va avea un rol activ și extrem de delicat în toată această nouă configurație cu verde la toate gulerele puterii! Juridic și mai ales juridic!

Cifrele au decis: Treceți la muncă!

Lecția învățată și mirajul nedesimulat pentru independentul Soós Zoltan, strategie de campanie care a adus pentru creatori un zdrobitor scor la Primărie. Peste 51% cu 28.000 de voturi. Soós a convins orice s-ar zice votanți târgumureșeni cât toți ceilalți contracandidați la un loc. Și parcă mai era loc de unul dintre ultimii 5-6 clasați…! Trist de adevărat pentru cei 12 și echipele lor. Și îmbucurător și neașteptat pentru susținătorii directorului Muzeului mureșean – apropos să vedem cine va veni în locul lui – susținere politică sau… concurs adevărat… – care trebuie să remarc – au sărbătorit la sediu și acasă la fiecare. Orașul cu toți cuceritorii lui – în epocile istorice și la alegerile post Revoluție – s-au manifestat public unilateral ca să fiu elegant. Duminică seară, în ciuda alertei forțelor de ordine, înțelepciunea și buna colaborare au dovedit că pot face casă bună întru un viitor European al cetății lui Bernády și Dandea. Lista UDMR pe vot politic asigură 11 voturi consilierilor maghiari. Interesant că peste 8.000 de votanți Soós au ștampilat alt partid și nu UDMR.

Uitasem în campanie să-l întreb pe Soós Zoltan ce primar actual are ca model – că har Domnului mai avem și edili foarte buni în țară. Oricum – dacă se adeverește legenda – bună mână a avut doamna Lokodi…

Interesant va fi primul contact cu realitatea… Viceprimarii vor fi de la Uniune. Vor fi pachet PSD cu POL sau PNL cu viceprimar UDMR. Nu cred că se poate trece atât de repede peste luptele din campanie încât să fie interes pentru un vice PMP sau PRO România… Dar în politică…

Surprinzător, Claudiu Maior și-a recunoscut înfrângerea încă înainte de miezul nopții cu vreun ceas… După o campanie în care nimic nu putea să nu fie realizabil, cu umbre și multe lovituri nepermise, într-un oraș unde-i era până mai ieri orice permis, sufletul economico-financiar al edilului a luat peste 9.500 de voturi. Și a reușit să treacă pragul electoral și să ia un consilier direct și unul de la redistribuire pentru Pro.

La votul politic, liberalii au strâns pentru CL Târgu Mureș peste 8500 voturi, cu peste 1000 de voturi față de ce a reușit Theodora Benedek, care a adunat uninominal 7.549 de voturi în lupta pentru scaunul de primar. Cel mai bun vot la Primărie realizat de un candidat PNL a fost de 8%. De data aceasta Theodora Benedek a luat 13,66%. Liberalii, și prin redistribuire, iau 4 portofolii de consilieri locali. Un scor istoric pentru filiala.

Liderul PMP Mureș a strâns la cutia naționalistă personală spre 4.400 de voturi, dar la vot politic scade sub PSD, PRO, POL, dar e salvat de redistribuire și își trimite doi consilieri în CL.

Viceprimarul Sergiu Papuc poate bifa situarea alături de echipa de consilieri pe un loc deasupra celorlalte partide care iau 2 consilieri locali. În valoarea absolută, pe număr de stampile bine puse. Mai multe voturi politice decât partidul sub care activează azi Claudiu Maior, Dan Mașca, Radu Pescar.

Așa cu detașare și cu larghețe putem constata dacă ne uitam pe datele BEJ că Sergiu Papuc – 2.000 de voturi a obținut dublu față de cercetătorul POL – Adrian Mureșan – 1.200, dar în același timp jumătate din voturile liderului PMP – 4.400. Teodora Benedek – 7.600 se îndrepta spre dublul voturilor față de omul lui Băsescu de la Mureș, iar Claudiu Maior – 9.500 a reușit să facă o treime din voturile lui Soos.

Și pentru că matematică post electorală e bună de analiză. Să ne aducem aminte ce am scris despre cei 12 candidați maghiari…

Unul – uniți și hotărâți face cât toți ceilalți, realmente 12. Și mai rămâne și de un city manager. Rămâne să aflăm cine va fi admis la concurs…

Eterogen și era să zic eclectic… Consiliul asta local… Partidul clasic care decide cu cine joacă și patru partide cu câte doi consilieri și patru liberali.

Speranțele majore… Și frica. Cine le va întreține pe unele și cine le va risipi pe celalte ține de o artă cu care nu te înzestrează din nefericire voturile zecilor de mii de oameni! Dincolo de declarațiile de la 21.00, diplomatice și bine scrise – deși citite, marea himeră căruia nu-i doresc să-și aciuiască tenebrele, pentru unii mumă, pentru altii ciumă… sper să rămână doar o sintagmă predată la școala online… și nu un laitmotiv cotidian!

Există idoli! Le oferiți o altă viață! De ieri pentru 28.210 numele lui este Soós Zoltan…

E vremea vinilurilor…

Și totuși… citatul din Răzvan și Vidra, trebuie să semnalăm sfârșitul unei epoci. Răzbunarea cea mai crudă este când dușmanul tău e silit a recunoaște că ești bun și dânsu-i rău…

Cred că la cap de ziar… Era bună o poză cu DF singur…

S-a iubit mai mult pe sine decât pe cei pe care a avut șansa să-i conducă…

Oglinda arată așa: fiul cel vitreg a obținut cei doi consilieri și la CL și la CJ – trădându-l încă de acum 4 ani… și l-a învins pe fiul adoptiv, care n-a reușit decât să puncteze doi consilieri în Consiliul Local… Și, sigur, niciunul din trio nu cunoaște profunzimea pildei cu Întoarcerea fiului risipitor…

Despre risipă rămâne să alergăm noi după firele de nisip risipite ca rubinele prin băncile datoriilor orașului…!

Era bună o poză cu DF singur. Coborând scările… L-au ajutat toți să câștige acum 20 de ani. A ales să plece defel la înălțimea misiei. Nimeni nu e pe viață iubit de popor. Și am tot atras atenția: 24 de ani – e anul fatidic!

Destinul nu iartă niciodată…

Pensionarea demnă ar trebui să fie un alt început!

 

Aurelian GRAMA

P.S. Despre Reghin și Sighișoara și despre surprizele deloc întâmplătoare și, de fapt, atât de translucide, mă documentez mai bine și revin mâine.

P.P.S. Și totuși trebuie să avem puterea să-i mai îndrituim cu încredere azi-mâine încă o dată pentru că parlamentarele stau să înceapă cu precampania pe 6 octombrie!

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.