Home / Administratie / Experiența Westminster, trăită și povestită de mureșeanca Erika-Mária Szász
.Erika-Mária Szász, consilier politic în Departamentul pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială din cadrul Guvernului Marii Britanii

Experiența Westminster, trăită și povestită de mureșeanca Erika-Mária Szász

Distribuie

Erika-Mária Szász se poate mândri cu faptul că a trăit pe viu toată experiența Brexit exact din interiorul sistemului politic britanic, ea fiind în prezent consilier politic în Departamentul pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială (Department for Business, Energy and Industrial Strategy) din cadrul Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

De loc din comuna Aluniș, Erika-Mária Szász a fost mereu preocupată pentru cunoaștere, dovadă fiind și statutul onorant de șefă de promoție a Colegiului Național „Unirea” din Târgu Mureș (Secția maghiară, 2010). Revenită alături de familie cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Erika-Maria Szász a acceptat să vorbească în exclusivitate pentru Cotidianul Zi de zi despre drumul parcurs până în Parlamentul Marii Britanii, precum și date legate de experiența Westminster, locul celor două camere ale Parlamentului Britanic: Camera Lorzilor și Camera Comunelor. 

Erika-Mária Szász

Reporter: Cum ai ajuns să faci acest pas, de la școala primară  din Aluniș la unul din cele mai prestigioase licee din județul Mureș?

Erika-Maria Szasz: Am avut o verișoară care a studiat la Colegiul  National „Unirea”, profilul Filologie, intensiv engleză. La festivitatea ei de absolvire, aveam doar câțiva ani, țin minte cum mă țineam de mâna tatălui meu, impresionată de tot ce vedeam, de modul cum era organizată întreaga festivitate. Atunci, mi-am pus în gând ideea că eu, când voi fi mai mare, voi studia la acest liceu, lucru care s-a și întâmplat în cele din urmă.

Rep.: Doar „Unirea” a fost pe lista posibilelor licee de urmat?

Erika-Maria Szasz: Nu am luat în calcul altă variantă de liceu, chiar dacă multă lume m-a încurajat să merg la Liceul „Bolyai”, dat fiind faptul că sunt de etnie maghiară. Pe mine nu m-a preocupat acest aspect, mi-am dorit foarte mult să studiez limbi străine, iar la „Unirea” am găsit un astfel de profil unde puteam să studiez atât limba engleză cât și limba germană.

Rep.: Au fost și alte ”tentații” care să te îndemne să le urmezi în viață?

Erika-Maria Szasz: Când eram foarte mică am cochetat cu arta, cu muzica în special, imi plăcea să cânt la pian. În școala generală, undeva în clasa a 5-a, am ajuns la un moment în care trebuia să mă decid ce voi face în perioada următoare, pe ce mă voi focusa mai mult, limbile străine sau muzica.

Rep.: Ai ales limbile străine și nu arta. De ce?

Erika-Maria Szasz: Mi-am dat seama că în domeniul artelor competiția este acerbă și m-am reorientat. Am văzut că în România, din păcate e foarte greu să ai o carieră în artă.

Rep.: Care au fost primele „simptome” legate de pasiunea pentru limbile străine?

Erika-Maria Szasz: Încă de la o vârstă destul de fragedă părinții au observat ușurința cu care pronunț si rețin termeni, sintagme din alte limbi decât cea maternă și m-au încurajat în această direcție, fapt pentru care m-au dat la ore private de limba engeleză încă de la vârsta de 4 ani. Practic de aici a început totul.

Primele ore le-am avut cu o învățătoare de aici din Aluniș (doamna Olga Elza Demeter) care a studiat limba engleză la facultate. Când am ajuns în clasa I-a, mi-a spus că nivelul la care am ajuns era cel mai ridicat pe care puteam să îl ating studiind engleza cu ea. Apoi, am continuat studierea limbii engleze pentru aprofundare cu o profesoară din Reghin, doamna Gyöngyi Hákkel, ea fiind cea care m-a pregătit din punctul de vedere al limbii engleze pentru tot ce avea să urmeze în cariera mea.

Rep.: Ce amintiri te leagă de perioada liceului, vizavi de profesorii care i-ai avut la „Unirea”?

Erika-Maria Szasz: Persoana din corpul profesoral pe care îmi doresc să o menționez în mod deosebit este doamna profesoară Teodora Boar, care mi-a fost profesoară de limba germană dar în același timp și mentor, care a văzut în mine un potențial anume, dorința și capacitatea de a munci pentru a mă dezvolta și evolua.

Tot la capitolul profesori vreau neapărat să o menționez pe Gyöngyi Hákkel, profesoară de engleză la Liceul Tehnologic „Vasile Netea” din Deda, alături de care am început în clasa 1 studiul limbii engleze, până la terminarea liceului cu ore în privat.

Vreau să amintesc de alți profesori minunați de la „Unirea”: doamna Ileana Carmen Aftenie (profesoară de limba engleză), dl Adrian Năznean, profesor de limba engleză, doamna Cristina Branea, directoarea liceului din vremea în care eram la „Unirea”, doamna Emoke Judit Brandner (profesoară de limba maghiară).

Pot spune că am avut norocul să întâlnesc pe parcursul dezvoltării mele persone care într-adevăr m-au sprijinit și care au crezut în mine și doresc pe aceasta cale să le mulțumesc tuturor pentru tot sprijinul acordat.

Nu în ultimul rând doresc să-i mulțumesc doamnei profesoare Olivia Văsieșiu, pentru tot sprijinul oferit, pentru toate meditațiile de limba română  și  datorită căreia am descoperit dragostea pentru literatură. 

Erika-Mária Szász, șefă de promoție a Colegiului Național „Unirea” din Târgu Mureș (Secția maghiară, Promoția 2010)

Rep.: Cât de mult a contat aportul părinților?

Erika-Maria Szasz: În primul rând, vreau să spun că sunt norocoasă să-i am pe părinții mei, István și Margareta, pentru că mi-au oferit o educație de care, din păcate, în ziua de azi, foarte mulți copii nu au parte. Am călătorit foarte mult în străinătate încă de la o vârstă foarte fragedă, multe din vacanțele de vară le-am petrecut în Germania unde mi-am îmbunătățit cunoștințele limbii germane. Desele călătorii în afară și faptul că părinții mi-au deschis apetitul pentru artă, pentru literatură, pentru cultură încă de la o vârstă fragedă, sunt aspecte care au contribuit enorm în formarea mea, în viziunea mea asupra carierei care doresc să o urmez, în viziunea mea asupra vieții în general.

Alături de părinți la momentul absolvirii (University of Exeter)

Rep.: Când a început să se întrevadă perspectiva ta britanică?

Erika-Maria Szasz: Totul a pornit dintr-un vis. Doream să fiu și eu într-un campus, așa cum vedeam în filmele americane/brtianice. Mereu le spuneam părinților ce mult mi-ar plăcea să studiez undeva unde să am parte de un astfel de campus. Iar dacă crezi în aceste idei, visele devin realitate, lucru valabil și în cazul meu.

Așa se face că după absolvirea liceului am urmat pasul spre învățământul superior, în Marea Britanie, mai exact la Universitatea din Exeter (University of Exeter), profilul de Științe Politice și Germană. Inițial, programul de studii a fost de trei ani, după care am obținut o bursă, fapt pentru care am petrecut un an în Suedia la Universitatea din Uppsala. Am revenit apoi în Exeter pentru terminarea facultății. Apoi am decis să fac și masteratul și am rămas la Universitatea din Exeter unde am studiat Relații Internaționale si limba franceză.

Rep.: Cum ai ajuns la Universitatea din Exeter?

Erika-Maria Szasz: Există o platforma online (ucas.com) unde poți aplica la un program de licență și poți să primești și răspunsul oficial al universităților. Pe lângă completarea platformei UCAS, aplicația mai presupune și redactarea unui eseu personal și a unei scrisori de recomadare. Cerințele de admitere, diferă de la o universitate la alta, însă în general presupune obținerea unei anumite note la BAC și obținerea unui anumit punctaj la testul de limba engleză.

Am aplicat și eu prin aceasta platforma online – subliniez aici faptul că eseul personal este foarte important. Trebuie să le explici de ce ești mai bun decât ceilalti candidați, în condițiile în care se primesc sute de aplicații, fapt pentru care trebuie să ofere locurile celor care consideră că într-adevăr au abilități și potențial pentru a urma facultatea respectivă.

Rep.: Cum ai fost acceptată de cei din Exeter?

Erika-Maria Szasz: Eu am fost norocoasă deorece în perioada liceului m-am implicat în foarte multe activități extracuriculare, începând cu diferite cercuri de limba germană, până la dansuri populare, concursuri, olimpiade. Aceste lucruri contează enorm de mult, nu atât de mult notele care le obții la anumite materii, ci activitățile care le faci în afara școlii. Aceste aspect sunt importante deoarece cei de la universitatea la care vrei să ajungi, caută oameni creativi, oameni deschiși la tot felul de oportunități, persoane care „think outside the box”, cum spune o binecunoscută metaforă britanică.

Rep.:Când ai început să-ți creionezi cariera ?

Erika-Maria Szasz: Am fost mereu pasionată de sistemele politice din diferite țări si de factorii care conduc la buna funcționare a acestora precum și de impactul acestora asupra societății sau asupra vieții cotidiene a oamenilor. Probabil, am avut această înclinație văzând situația din România, cu toate problemele ei legate de acest aspect, fapt care m-a determinat să identific elemente care pot contribui la o situație politică mult mai bună.

În momentul în care am ajuns la facultate, încă din primul an am participat la o serie de activități/ evenimente  organizate de facultate – evenimente care au ca obiectiv informarea studenților despre posibilitățile de carieră în domeniul politic – am avut posibilitatea  de a intra în contact cu profesioniști sau membri ai Parlamentului și de a învăța mai multe detalii despre posibilitatea de a avea o carieră în acest domeniu. Datorită faptului că am fost pasionată de politică, am considerat că ar fi o oportunitate să pot intra în sistemul lor politic, primul gând fiind acela de a lucra în Parlamentul britanic.

Speaker la Conferința Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie (CSPCR UK) din anul 2018, organizată de Liga Studenților Români din Străinatate, Filiala UK, găzduită de University of Cambridge

Rep.: Câte de greu este să ajungi într-un astfel de sistem, cum e cel din Marea Britanie?

Erika-Maria Szasz: Competiția este foarte mare. Eu, în momentul în care am dat interviul pentru un job în Parlamentul britanic (ca cercetator parlamentar), au fost undeva la 300 de candidați pentru un loc. Au fost diferite teste, în condițiile în care fiecare birou parlamentar are un sistem de recrtutare diferit. Un aspect important a fost și stagiul de practică la Secția Consulară a Ambasadei României la Londra, pe care l-am făcut în  perioada facultății.

Cei de la Consulat au fost extrem de mulțumiți de mine, am păstrat legătura cu foștii colegi, astfel că, după terminarea facultății mi s-a oferit oportunitatea de a  lucra cu ei.

Așadar, cu sprijinul părinților am luat decizia de a accepta jobul de la consulat, la începutul lui 2016, când m-am mutat în Londra. Funcția a fost cea de funcționar consular și m-am ocupat de asistență consulară, de tot ce înseamnă cetățeni români aflați în situații dificile. Am stat acolo timp de un an și șapte luni, perioadă în care am aplicat încontinuu la tot felul de oportunități de a lucra în parlament sau la diferiți membri ai acestuia.

Rep.: Când ai ajuns să activezi în cadrul Parlamentului Marii Britanii?

Erika-Maria Szasz: În luna aprilie a anului 2017 am reușit să obțin un interviu cu un membru conservator al Parlamentului, care actualmente este Ministrul de Stat pentru Afaceri, Energie și Creștere Ecologică în cadrul Departamentului pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială.

La vremea respectivă dânsul era doar membru al parlamentului, nu avea funcția de ministru. Ulterior a fost promovat ca și secretar privat parlamentar al ministrului de finanțe (pe vremea respectivă,  Rt. Hon. Philip Hammond, Chancellor of the Exchequer).

În această perioadă am lucrat la două bugete, apoi a fost promovat ca și ministru în cadrul Departamentului pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. După desfințarea departamentului respectiv, datorită faptului că am intrat în perioada de tranziție si după alegerile de anul trecut, a fost numit ministru în cadrul departamentului în care lucrez momentan.

Practic, am început să lucrez în Parlamentul Marii Britanii din 2017 până în luna mai a acestui an, de când activez ca și consilier politic (Policy Advisor) în cadrul Departamentului pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială (Department for Business, Energy and Industrial Strategy) din cadrul Guvernului Marii Britanii.

Rep.: Practic, care este activitatea  ta în  acest minister?

Erika-Maria Szasz: Momentan lucrez pe tratatele de liber comerț cu Statele Unite, Noua Zeelandă, Australia rezultate ca urmare a Brexitului, precum și pe negocierile privind tratatele de cooperare cu țări precum Canada, Coreea de Sud și Japonia, în special în ceea ce privește partea de competiție a pieței, respectiv de a asigura o competiție sănătoasă între piețe. Aceste acorduri se negociază din cauza faptului că Marea Britanie nu mai este membră a Uniunii Europene.

Rep. Ai parcurs toate etapele perioadei Brexit din interiorul sistemului politic britanic. Ce reprezintă pentru tine acest lucru?

Erika-Maria Szasz: Din punct de vedere al carierei mele profesionale, pot spune că am trăit pe viu toată experiența Brexit. Am început să lucrez în Parlamentul Marii Britanii pe vremea în care se negocia acordul pentru perioada de tranziție (care se va încheia pe 31 Decembrie 2020). Apoi, în jobul pe care îl am acum, se negociază tratatele cu celelalte țări pentru a ajuta comerțul Marii Britanii după perioada de tranziție. Pot spune că am avut parte de o experiență extraordinară presărată cu foarte multe obstacole din punct de vedere profesional, în jobul meu de zi cu zi.  De foarte multe ori mă gandesc ca poate peste câțiva ani aș putea scrie o carte despre toată această perioadă, despre experiența trăită.

Sunt aspecte de care sunt bucuroasă că le-am trait pe viu, de faptul că am lucrat în Parlamentul Marii Britanii în vremea în care doamna Theresa May era prim-ministru, de participarea la alegerile din Marea Britanie din 2019, sau precum momentul în care acordul negociat pentru perioada de tranziție a primit votul Camerei Comunelor și a Lorzilor – toate aceste experiențe/ momente au fost extraordinare. Pentru cineva care este pasionat de ceea ce face, aceste experințe reprezintă ceva extraordinar, practic împlinirea unui vis, să văd pe viu schimbări care peste câțiva ani vor fi în cărțile de istorie.

Pe malul Tamisei, în zona Westminster

Rep.:  Ai timp să urmărești situația politică existentă la momentul actual în România?

Erika-Maria Szasz: Urmăresc ce se întâmplă pe scena politică  din Romania, dar prefer să nu o comentez.

Rep.: Cum vezi perioada care urmează, una extrem de nouă pentru Marea Britanie?

Erika-Maria Szasz: Va fi cu siguranță o perioadă intersantă cu multe schimbări și noutăți; va fi interesant de urmărit chiar din interiorul sistemului. Deja sunt și vor mai fi schimbări cu privire la multe aspecte ale relației dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană. De exemplu, de la 1 Ianuarie va fi introdus un nou sistem de imigrare bazat pe puncte pentru cetățenii străini (cu excepția cetățenilor irlandezi) care doresc să se mute în Marea Britanie. Cu privire la cetățenii români care sunt deja în Marea Britanie, majoritatea au aplicat pentru statutul de rezidențiat (pre-settled sau settled status). În ce mă privește, fiind acolo de 10 ani, în cursul anului trecut am obținut cetățenia britanică.

Schimbări vor fi și în ce privește domeniul în care activez, dacă e să ne uităm de exemplu la regimul de competiție, vor fi schimbări legislative.

Rep.: Urmează noi provocări pentru tine din punct de vedere profesional?

Erika-Maria Szasz: Provocări vor fi pentru toată lumea. Momentam traverasăm o perioadă  incertă din cauza pandemiei: nu  ne deplasăm la birou, a trebuit să ne obișnuim cu munca de acasă; a trebuit sa ne obisnuim cu o „noua normalitate”. De exemplu, eu am început jobul pe care îl am în momentul de față de acasă. Este ciudat să nu-ți cunoști colegii, să nu poți sta cu ei față în față, să interacționezi cu ei. A fost o experiență inedită din care am învățat foarte mult. Va trebui să ne adaptăm la tot ce se întâmplă deoarece lucrurile se schimbă de pe o zi pe alta. Nu mai e siguranța de altădată, există tot felul de obstacole dar cred că putem folosi aceste obstacole în beneficiul nostru pentru a deveni mai buni și mai performanți în tot ceea ce facem, în dezvoltarea personală și profesională a fiecăruia dintre noi.

Rep. Cum e să fi acasă de sărbători?

Erika-Maria Szasz: Încerc de regulă să vin acasă la Aluniș, în special  de sărbători, de Paști sau de Crăciun. Îmi place foarte mult să vin acasă, să mă bucur de timpul petrecut alături de familie, de părinții mei. Si pe aceasta cale vreau să le mulțumesc, pentru că datorită lor am ajuns unde sunt acum, pentru modul în care m-au crescut, pentru faptul că mi-au oferit tot ce au putut în ce privește educația mea, pentru ca eu să pot ajunge pe drumul pe care mi l-am dorit.

Fiecare dintre noi ne-am creat în viață o scală de valori, principii și credință după care ne ghidăm atunci cand vrem să întreprindem ceva. Incă din primi ani de viață părinții mei m-au invățat ce înseamnă  respectul, bunacuviința, moralitatea, responsabilitatea  și sinceritatea. Datorită acestei valori am ajuns unde sunt astăzi.

Rep. Ai atât cetățenie română , maghiară cât și britanică. Unde te vezi stabilită peste câțiva ani, în Marea Britanie, în România?

Erika-Maria Szasz: Sunt o persoană cu o gândire deschisă. Niciodată nu m-am ferit de idei noi, de oportunitățile care se ivesc. Momentan, pot spune că mă simt foarte bine în Marea Britanie, țară care mi-a oferit extrem de multe. Am avut parte aici de oportunități pe care nu știu dacă le-aș fi avut în România. De asemenea, respectul care îl primesc din partea colegilor este unul deosebit, nu am simțit niciodată o răceală din cauză că vin dintr-o altă  țară sau când am spus că vin din România, sunt respectată și apreciată.  

Într-adevăr, am muncit foarte mult, iar în Marea Britanie, acest lucru te ajută să obții rezultatele dorite. Deocamdată mă văd în Marea Britanie, dar cum am mai spus, eu sunt întotdeauna deschisă la oportunități. Dacă e să rămân acolo o voi face, dacă e să mă mut în altă țară, voi lua în calcul și această oportunitate. Din punct de vedere al carierei mele, pot spune că sunt încă la început, mai am multe de învățat. Pentru mine cariera mea reprezintă o modalitate foarte bună de a face o diferență în comunitatea în care trăiesc și în întreaga lume iar în perioada următoare vor fi multe oportunități care să le analizez și apoi să le folosesc în cel mai bun mod cu putință.

A consemnat Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Turismul în județul Mureș își revine”. Vezi care sunt principalele evenimente culturale din 2024

Distribuie Anul 2024 pare un an extrem de promițător pentru toți turiștii care își doresc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.