Decizia instanței în cazul exploziei de pe strada Cisnădiei din Târgu Mureș Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4501 Vizualizări

Decizia instanței în cazul exploziei de pe strada Cisnădiei din Târgu Mureș

Judecătoria Târgu Mureș a decis, în data de 12 februarie 2021, clasarea dosarului în care societățile comerciale Delgaz Grid SA Târgu Mureș, E-ON Energie România SA Târgu Mureș și Altvinstal SRL Târgu Mureș au fost cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și distrugere din culpă. În plus, instanța a decis că cei 10 petenți, locatari în blocul care a sărit parțial în aer, să plătească suma de 400 de lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Explozie cu un etaj distrus, în 2014

Dosarul penal s-a format ca urmare a unei explozii care a avut loc în luna decembrie 2014 într-un bloc de locuințe situat pe strada Cisnădiei din cartierul târgumureșean Mureșeni, incident în urma căruia etajul 4 al imobilului a fost distrus, iar un băiat de 10 ani și o femeie de 50 de ani au fost răniți. Totodată, un bărbat de 47 de ani care domicilia în blocul respectiv a fost acuzat că a rupt sigiliul și s-a branșat în mod ilegal la vechea instalație de gaz dezafectată de către E-ON Gaz.

„Am dispus constituirea unei comisii formată din reprezentanţi ai IPJ, ai ISU, al Inspectoratului pentru Construcţii şi ai Companiei de Gaz. În urma cercetărilor s-a identificat o persoană care domiciliază în acelaşi imobil şi care s-a branşat în mod ilegal la vechea instalaţie, care a fost dezafectată de E-ON Gaz. În urma acţiunii de sustragere, gazul metan s-a propagat spre apartamentul de la etajul 4 unde a avut loc deflagraţia. De asemenea, proprietarul apartamentului în care a avut loc explozia a efectuat în urmă cu o perioadă de timp lucrări de reamenajare a apartamentului şi, din cauza faptului că a fost tăiată ţeava veche, s-au acumulat gaze în apartamentul respectiv şi, prin utilizarea unei surse de foc, s-a produs explozia respectivă. Persoana a fost reţinută 24 de ore şi urmează să se stabilească dacă va fi arestată sau nu pentru 30 de zile”, a declarat, după incident, Vasile Liviu Oprea, prefectul din acea vreme al județului Mureș.

Soluția de clasare, confirmată de Judecătoria Târgu Mureș

Cauza, care a avut 10 petenți (Demeter Gyongy, Szabo Akos, Emil Botorea, Maria Botorea, Ancuța Pescari, Maria Dorina Luca, Florin Prunaș, Zilahi Gyorgy, Ludwig Renata și Szabo Eva Maria) a fost clasată în cursul anului 2020 de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș, care a decis că cele trei societăți comerciale nu au nicio culpă în producerea evenimentului, iar soluția de clasare a fost confirmată în acest an, în data de 12 februarie, de Judecătoria Târgu Mureș.

Redăm, în rândurile de mai jos, soluția instanței:

”Solutia pe scurt: În temeiul articolului 341 alineatul 6, litera a, Cod procedură penală respinge ca nefondată plângerea formulată de petenţii D. G., S. E. M., S. A., B. M., P. A., L. M. D., Z. G., L. R., B. E. şi P. F., toţi cu adresa aleasă pentru comunicarea actelor de procedură la sediul Cabinetului avocatului ales Ghere Vasile, împotriva Ordonanţei din data de 14 mai 2020, emisă în dosar nr. 65/P/2020 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş, cu referire la soluţia de clasare dispusă faţă de: intimata-suspectă Delgaz Grid SA Târgu Mureş, cu adresa aleasă pentru comunicarea actelor de procedură la sediul SCA Iordăchescu şi Asociaţii, cercetată sub aspectul săvârşirii unei infracţiuni de distrugere din culpă, faptă prevpzută şi pedepsită de articolul 255 alineatul 1 Cod penal şi a unei infracţiuni de vătămare corporală din culpă, prevăzută şi pedepsită de articolul 196 alineatul 2 şi 3 Cod penal, cu aplicarea articolului 38 alineatul 2 Cod penal, – intimata-suspectă Altvinstal SRL Târgu Mureş, cercetată sub aspectul săvârşirii a şase infracţiuni de distrugere din culpă, fapte prevăzute şi pedepsite de articolul 255 alineatul 1 Cod penal şi a unei infracţiuni de vătămare corporală din culpă, prevăzută şi pedepsită de articolul 196 alineatul 2 şi 3 Cod penal, cu aplicarea articolului 38 alineatul 2 Cod penal şi – intimata-suspectă E-ON Energie România SA Târgu Mureş, cu adresa aleasă pentru comunicarea actelor de procedură la sediul SCA Iordăchescu şi Asociaţii, cercetată sub aspectul săvârşirii unei infracţiuni de distrugere din culpă, faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 255 alineatul 1 Cod penal şi a unei infracţiuni de vătămare corporală din culpă, prevăzută şi pedeăsotă de articolul 196 alineatul 2 şi 3 Cod penal, cu aplicarea articolului 38 alineatul 2 Cod penal. În temeiul articolului 275 alineatul 2 Cod procedură penală obligă pe petenţii D.G., S.E.M., S.A., B.M., P.A., L.M.D., Z.G., L.R., B.E. şi P.F. la plata sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, respectiv câte 40 lei fiecare. Dispune restituirea către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş a actelor originale ale lucrării nr. 24/II/2/2020, păstrate într-un volum separat, aşa cum s-a dispus prin încheierea de şedinţă din data de 2 noiembrie 2020. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu azi, 12 februarie 2021. Document: Încheiere finală camera preliminară 159/2021 – 12 februarie 2021.”

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE