Cea mai vârstnică ludușeancă a împlinit un secol de viață Luduș
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 332 Vizualizări

Cea mai vârstnică ludușeancă a împlinit un secol de viață

Pentru al patrulea an consecutiv, primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan, a făcut o vizită de suflet la domiciliul doamnei Maria Caracaș, decana de vârstă a orașului, care a împlinit un secol de viață, traversând toți acești ani cu bucurii și tristeți așa cum este viața unui om obișnuit.

La începutul vizitei pe care a făcut-o sărbătoritei, primarul Cristian Moldovan ne-a declarat: „Astăzi (2 aprilie – n.r.) avem fericita ocazie de a participa la aniversarea zilei de naștere (în 4 aprilie – n.r.) a doamnei Maria Caracaș care împlinește 100 de ani. Spre deosebire de anii precedenți, din 2018 încoace, anul acesta evenimentul este deosebit, având în vedere condițiile sanitare existente în țară. Îi urăm multă sănătate și tradiționala noastră urare, să ne vedem cu bine și la anul, atunci când sperăm că vom putea să facem un tur al orașului pe care nu l-a văzut de multă vreme. Sper să-i dea Dumnezeu mulți ani trăiți cu sănătate alături de cei dragi”.

Amintiri multe, multe…

Doamna Maria Caracaș a fost angajată în cooperația ludușeană de unde s-a și pensionat. A fost căsătorită cu un moldovean din Bîrlad, „un om de toată isprava” cum spune, dar care a părăsit această lume cu trei decenii în urmă. Doamna Maria, centenara orașului Luduș, este lucidă, nu are mari probleme de sănătate, dar se deplasează prin casă doar cu ajutorul unui cadru metalic. Cu trei ani în urmă a trecut printr-o cumplită tragedie, odată cu decesul unicului fiu, Virgil, la vârsta de 73 de ani. Acum, printre puținele rude care i-au rămas în viață sunt cei doi nepoți, unul în Franța, celălalt în Germania, nora din Brașov și o cumnată în Luduș.

Pentru a marca acest important eveniment, primarul Cristian Moldovan a fost însoțit de consilierii Liviu Botezan și Sebastian Căpușan, delegația fiind restrânsă de imperativele dictate de pandemia prin care trecem cu toții. O „Diplomă Aniversară pentru doamna Maria Caracaș, cel mai vârstnic cetățean al Orașului Luduș, în semn de apreciere și respect, cu prilejul împlinirii vârstei de 100 de ani”, un buchet de flori și un tort din partea Primăriei și un pachet cu alimente din partea primarului, au fost primite cu bucurie de sărbătorită.

O istorie trăită în direct

Ajunsă la o sută de ani de viață, doamna Maria Caracaș își amintește cu multe amănunte tragedia cedării Ardealului, luptele de la Oarba de Mureș, participarea soțului, Mihai la operațiunile de război în cadrul Companiei 57, refugiul de la Roșia Montană din anul 1944, nașterea lui Virgil în anul 1945, apoi transformările politice prin care a trecut țara, culminând cu evenimentele din decembrie 1989. Își amintește de ororile și spaimele frontului și ale războiului, de anii grei care au urmat, dar nu este ușor nici acum cu medicamentele și utilitățile scumpe pe care le plătește dintr-o pensie mică, dar „împotriva și a necazurilor trebuie să lupți, să nu te dai bătută niciodată”, spune cu hotărâre doamna Maria. Din discuția cu primarul Cristian Moldovan, am selectat doar câteva din ideile și afirmațiile de bun simț ale sărbătoritei: „Nu am niciun secret al longevității, nu am avut un regim alimentar deosebit, nu am exagerat cu nimic, așa a vrut Dumnezeu să mă aleagă pe mine. Dacă mi-ar fi spus cineva că voi ajunge la 100 de ani aș fi spus că e nebun. Capul mi-e limpede, îmi conduc evidența cheltuielilor, mă descurc bine. În fiecare zi simt că a mai trecut o zi și mă întreb până când, Doamne? Nu îmi dau seama cum am putu să ajung la vârsta asta că nu am făcut nimic deosebit. Îmi pare rău că nu mă pot despărți de cadrul cu care mă deplasez doar prin casă, dar mă consolez cu faptul că aceasta e situația și altfel nu se poate”.

Privește cu tristețe la situația sanitară din țară și din lume și deplânge soarta celor afectați de virusul ucigaș. Totuși, nu este panicată și afirmă că „Nu mi-e frică, de mine nu se apropie virusul când vede că am 100 de ani. Fuge de mine, nu se apropie, să știți că așa este, nu râdeți”. Concetățenilor săi ludușenii, doamna Maria Caracaș le dorește să ajungă toți la 100 de ani de viață. „Dar, cu capul limpede, sănătoși și mulțumiți de realizările avute”.

Primarului Cristian Moldovan i-a urat: „Să conduceți acest oraș cât mai mulți ani pentru că ați făcut multe lucruri bune pentru ludușeni și sânteți admirat de toată lumea. Să fiți bun cu oamenii și să faceți tot ce puteți pentru ei. Să vă ajute bunul Dumnezeu, în toate”.

După această urare spusă din inimă, Cristian Moldovan i-a răspuns: „Îmi dați încredere să merg mai departe pe drumul pe care am pornit în anul 2012. Încă o dată vă doresc sănătate, la mulți ani și să ne vedem cu bine la următoarea aniversare, cea din anul 2022”.

Text: Ioan A. BORGOVAN

Foto: Sebastian CĂPUȘAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE