Home / Administratie / Eroii, omagiați la Luduș

Eroii, omagiați la Luduș

Distribuie

Sărbătorirea zilei de 9 mai la Luduș cu tripla semnificație de cucerire a Independenței de Stat a României în anul 1877, a victoriei armatelor aliate în cel de-Al Doilea Război Mondial în anul 1945 și Ziua Europei , sărbătorită pentru prima oară în anul 1950 a fost organizată, în condițiile impuse de regulile și regulamentele stabilite de Guvernul României, de Primăria orașului Luduș și de Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu”. Ceremoniile din centrul vechi al orașului și din cartierul Dacia, la Monumentele Eroilor, sunt un pas înainte spre intrarea în normalitatea mediclă a anilor precedenți.

Mai întâi, ceremonia de depunere a coroanelor de flori s-a desfășurat în centrul vechi al orașului, acolo unde au fost prezenți Cristian Moldovan, primarul orașului alături de consilierii locali Adrian Banea, Eneydi Mihai, Claudiu Ciucă, Marcel Orosfoian, Gelu Puia, Emil Stan, Daniel Totu, Szekely Zoltan, Ioan Călugăr, Sorin Hărțăgan, Ciprian Cipăian, Ioan Șopterean. Armata a fost reprezentată de coloneii în rezervă Sever Popovici  și Valeriu Cecălăcean și de comisarul șef Leonid Frandeș, șeful Poliției Naționale Luduș. Primăria orașului a fost reprezentată de consilierii Liviu Botezan, Sebastian Căpușan, de șeful Poliției Locale Nicolae Cotta,  de șefii de Servicii Marius Dudilă, Liviu Popa și Cornel Luca. Instituțiile de învățământ au fost prezente cu un număr redus de elevi și de directorii Claudiu Ciucă, Adrian Banea, Marcela Berar și Ovidia David. Am remarcat și prezența președintelui sindicatului pensionarilor, Andronic Stoica, iar printre puținii cetățeni ai orașului care au fost prezenți la cele două manifestări îi remarcăm pe Constantin Nemeș și Ioan Orosan, prezențe constante la asemenea manifestări patriotice.

Slujbe de pomenire

Conform tradiției, slujba de pomenire de la Monumentul Eroilor din centrul vechi al orașului a fost oficiată de preoții Lucian Voșloban, Ilie Dăian, Constantin Savu și Mihai Cercel de la Parohia Ortodoxă Română Luduș iar slujba de la Monumentul Eroilor din cartierul Dacia a beneficiat de aportul preoților de la Protopopiatul Greco-Catolic: Vasile Iagăr – Iernut, Sorin Valer Russu – Luduș, Sorin Băcel – Lechința și Aurel Dan – Grindeni. După slujbele de pomenire și parastasele tradiționale, la cele două Monumente ale Eroilor au fost depuse coroane de flori cu tricolor de Primăria orașului, Cadrele militare în rezervă și retragere, Ministerul Afacerilor Interne și de instituțiile de învățământ din oraș.

La finalul manifestărilor, Dorin Grama, cel care a asigurat buna desfășurare a festivităților, a propus păstrarea unui moment de reculegere în memoria ostașilor români căzuți pe câmpurile de muncă pentru apărarea patriei și a bisericii noastre străbune.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.