Home / Recomandări zi de zi / Protejează-ți ochii! Ține cont de aceste 5 SFATURI pentru a menține o vedere SĂNĂTOASĂ

Protejează-ți ochii! Ține cont de aceste 5 SFATURI pentru a menține o vedere SĂNĂTOASĂ

Distribuie

Protejează-ți ochii! Ține cont de aceste 5 SFATURI pentru a menține o vedere SĂNĂTOASĂ 

Sănătatea ochilor tăi necesită atenție și îngrijire constantă. Globul ocular ascunde în esență o „cameră” deosebit de sensibilă. Două treimi din simțurile noastre sunt dobândite prin vedere: milioane de stimuli nervoși sosesc în fiecare secundă, pe care ochiul le primește și le transmite creierului. Pentru a procesa o cantitate imensă de informații, creierul are zone „specializate” pentru acestea. 

Dacă nu ești atent la vederea ta, poți dezvolta diferite boli, chiar dacă unele sunt grave și altele mai puțin grave. Majoritatea afecțiunilor pot fi corectate cu ochelari sau lentile de vedere, cele mai grave necesită operație, dar există cazuri în care nici intervenția chirurgicală nu mai este o salvare. Iată câteva sfaturi esențiale pentru a evita ca această situație să se întâmple.

Sfaturi esențiale pentru o vedere sănătoasă

  1. Mergi regulat la oftalmolog

Este necesar să vizitezi oftalmologul în fiecare an pentru un control de rutină. Nu te gândi că dacă nu ai simptome, atunci ai vederea mereu perfect sănătoasă. Trebuie să te asiguri de acest fapt, așa că găsește-ți câteva ore libere într-o zi și fă programare la oftalmolog.

Dacă simți că ți se schimbă calitatea vederii, te doare capul când citești sau când stai în fața calculatorului, atunci este un semnal de alarmă că trebuie urgent să mergi la doctorul specialist. Acestea sunt cele mai frecvente simptome pe care să nu le ignori:

  • Lipsă de acutizare vizuală (nu vezi la îndepărtare, sau de aproape);
  • Vedere încețoșată;
  • Dureri de cap;
  • Oboseală frecventă;
  • Mâncărime;
  • Lăcrimare;
  • Ochi roșii;
  • Secretii oculare;
  • Intoleranță la lumină.

Nu ignora aceste simptome. Chiar dacă există tratamente pentru unele boli, pentru altele singura salvare este operația. Bolile cum ar fi strabismul sau cataracta pot fi remediate doar prin cale chirurgicală. Dacă ești curios să afli mai multe detalii, citește aici despre operația de cataractă pentru adulți, pe Infosan.ro deoarece oferă numeroase informații despre acest tip de operație, simptome ale bolii, proces, tratament.

  1. Ai grijă la alimentație

La ceea ce acordăm întotdeauna atenție este ceea ce mâncăm. Mănâncă alimente bogate în acizi grași omega-3, zinc, vitamine C și E. Acestea pot ajuta la reducerea problemelor oculare cauzate de îmbătrânire. Poti sa găsești aici mai multe tipuri de alimente pe care să le consumi pentru o vedere sănătoasă.

  1. Fumatul dăunează grav vederii

Fumatul deteriorează ochii extrem de mult. Există doar capilare în ochi care sunt îngustate de nicotină. Produsele de ardere care intră în sânge intră în ochi prin deplasarea oxigenului. Acestea afectează funcția nervului optic, adică duc la deteriorarea vederii.

  1. Poartă ochelari de protecție

Când faci lucrări în care praf, murdărie, resturi pot pătrunde în ochii tăi, ar trebui să porți întotdeauna ochelari de protecție care împiedică acest lucru. 

Dacă locul tău de muncă implică statul la calculator timp de opt ore sau mai mult, atunci este recomandat să porți ochelari care blochează lumina albastră. Acest tip de ochelari blochează spectrul luminii vizibile care cauzează disconfortul ocular.

  1. Respectă pauzele de stat în fața ecranului

Dacă îți petreci prea mult timp în fața calculatorului, poți suferi de sindromul vederii la calculator. Dacă ai simptome cum ar fi: vederea încețoșată, dureri de cap sau ochi uscați, neapărat trebuie să faci o pauză. Folosește regula 20-20-20: După 20 de minute petrecute în fața ecranului, privește un obiect aflat la o distanță de aproximativ 20 de picioare (6 metri) pentru 20 de secunde. Prin metoda asta ajuți mușchii ochiului să se relaxeze.

Dacă îți pasă de sănătatea ochilor tăi și vrei să ai o vedere cât mai bună, atunci ține cont de cele 5 sfaturi prezentate mai sus, pentru că un organism sănătos este cel mai important lucru  pe care să te poți baza în orice circumstanță.

Sursă foto: Freepik.com


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Expoziție și vernisaj în luna Basarabiei

Distribuie Asociația Dacii Liberi, în colaborare cu Asociația Obștească “Monumentum” și Biblioteca Județeană Mureș, organizează …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.