VIDEO: ”Spiritul orașului”, mai bogat cu trei cetățeni de onoare Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 461 Vizualizări

VIDEO: ”Spiritul orașului”, mai bogat cu trei cetățeni de onoare

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a înmânat sâmbătă, 26 iunie, titlu de cetățean de onoare jurnalistei Sorina Bota (post-mortem) și istoricilor Cornel Sigmirean și Pál-Antal Sándor. Ceremonia s-a desfășurat în incinta Sălii de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu Mureș și a fost organizată cu prilejul celei de-a 24-a ediții a Zilelor Târgumureșene, eveniment care s-a desfășurat în perioada 26-27 iunie.

Profitul intelectual, reînvestit pentru Cetate

În cuvântarea sa, primarul ”Orașului Trandafirilor” a subliniat importanța pe care o au oamenii în definirea acelui ”ceva” care se numește ”spiritul orașului”.

”Contribuția fiecăruia pentru creșterea prestigiului renumelui nostru. Renumele unui oraș este dat de specificitatea acestuia și a oamenilor care trăiesc acolo și îl dezvoltă, ca parte integrantă a acestuia. Este acel ceva ce este greu de prins în itinerarele turistice sau în prezentări ale performanțelor economice sau industriale. Spiritul orașului îl putem identifica de exemplu în activitatea și creația intelectuală a oamenilor de știință, în personalitățile culturale sau științifice care nu își ascund mândria de a fi cetățeni ai Târgu Mureșului, în cei care reînvestesc profitul intelectual în favoarea orașului, contribuind astfel la bunăstarea Cetății. De obicei, imaginea orașului este identifictă mai ales cu construcțiile, spațiile urbane sau amenajările specifice, însă se afirmă că Târgu Mureșul este un oraș adorabil doar atunci când spiritul acesta este viu, atractiv, plin de personalitate, este acela care te face să revii sau să alegi să trăiești aici”, a afirmat Soós Zoltán, care -a avut alături pe Ana Lucia Hang – subprefect al județului Mureș și pe Alexandru György – viceprimar al municipiului Târgu Mureș.

Emoții și oameni de valoare

Profund recunoscători și onorați de distincția primită, istoricii Cornel Sigmirean și Pál-Antal Sándor s-au declarat înainte de toate emoționați de frumoasa ceremonie organizată în cinstea lor în incinta Palatului Culturii.

”Ceremoniile țin să spunem de noblețea unor manifestări”, a arătat prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.

”Sarcina istoricilor a dat rezultate, dar încă este foarte mult de lucrat”, a menționat dr. Pál-Antal Sándor, istoric și arhivist.

Laudatio-ul pentru cei doi istorici a fost rostit de Liviu Boar – fost director al Serviciului Județean Mureș al Arhivelor Naționale, respectiv de profesorul Tamási Zsolt-József, consilier local în Consiliul Local Târgu Mureș.

În ceea ce privește distincția post-mortem acordată jurnalistei Sorina Bota, Laudatio-ul a fost lecturat de jurnalista Angela Precup, iar titlul a fost ridicat de regizorul Marcel Țintar.

”Sorina Bota este pentru mulți dintre noi o amintire dragă. Ea este în gândurile noastre mereu, dar mai important decât atât, Sorina Bota este un reper pentru jurnaliștii generației anilor 90-2000 din care a făcut parte, ca și pentru cei care au venit după aceea”, a afirmat Angela Precup.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE