VIDEO: Lecție de frumos cu Părintele Necula Religie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 857 Vizualizări

VIDEO: Lecție de frumos cu Părintele Necula

În prima zi din Postul Adormirii Maicii Domnului, părintele Constantin Necula, profesor universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a fost prezent în mijlocul credincioșilor de pe Valea Mureșului Superior, prilej cu care a susținut conferința „Întru adormire, lumea nu ai părăsit”. Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, de către Protopopiatul Ortodox Reghin, prin Centrul Cultural-Catehetic și Pastoral „Sf. M. Mc. Pantelimon” al Văii Mureșului Superior, și a fost găzduit duminică, 1 august, de sala de evenimente a Complexului E-Mol Morăreni.

 În deschiderea conferinței, părintele protopop al Reghinului, Valentin Vârva, a adresat cuvântul de bun venit și de mulțumire invitatului, subliniind legătura acestuia cu zona Reghinului.

”Anul trecut părintele Constantin Necula a fost la Reghin la începutul pandemiei și acum ne bucurăm că este din nou în protopopiatul Reghin, aici, pe Valea Mureșului, la sfârșitul pandemiei. Să dea Dumnezeu să fie așa. Pentru fiecare dintre noi părintele Necula nu este altceva decât o mângâiere, o bucurie, un aducător al celor folositoare pentru fiecare dintre noi. Nu întâmplător este organizat acest eveniment la începutul Postului Sfintei Mării, fiecare dintre noi avem nevoie de un cuvânt duhovnicesc, de un cuvânt profund, de o învățătură folositoare precum suntem obișnuiți după Dumnzeiasca Liturghie. Această învățătură folositoare nu o puteam deprinde mai bine la începutul postului decât prin cuvintele, prin îndemnurile și sfaturile pe care părintele Constantin Necula are menirea de a le aduce pentru fiecare dintre noi”, a precizat părintele protopop Valentin Vârva.

Încă din startul conferinței, părintele Necula a elogiat zona Văii Mureșului Superior dar mai ales oamenii care conviețuiesc aici. „Nu știam că există o Vale Superioară a Mureșului, dar acum înțeleg de ce i se spune Superioară. Nu pentru că e mai aproape de izvoare, ci pentru că e superioară”, a spus părintele Constantin Necula.

Maica Învierii noastre

Cei prezenți au avut parte de o adevărată lecție de frumos predată de părintele Constantin Nicula, lecție din care, pe lângă rolul și menirea Sfintei Fecioare Maria, nu au lipsit sfaturile și pildele despre problemele vieții cotidiene. „În perioada de pandemie, oamenii care au stat separați de toată lumea, nu uitați neapărat, izolați și de iubirea lor proprie de sine, umiliți de boală până în capăt, nu au avut ca punct de reper în chiliile din spitale decât icoana Maicii Domnului. Toți mi-au mărturisit că nu a existat nicio altă privire mai încurajatoare decât privirea Maicii Domnului… Când ne-am luptat să avem icoane în școli, ne-am luptat pentru ca ai noștri copii noștri să aibă parte de privirea încurajatoare a Maicii Domnului. Taina cea mare a Maicii Domnului, este capabilă să ne unească pe toți. În nicio situație, în numele Maicii Domnului nu s-a iscat niciun scandal. Niciodată Maica Domnului nu a fost subiect de netemperanță și chipul ei totdeauna a creat în ceilalți o reacție de respect, de bucurie și de echilibru”, a precizat părintele Constantin Necula.

Nu a putut lipsi din lecția frumos predată se părintele Constantin Necula și importanța postului. „Vreau să înțelegeți bine de ce postiți. Postim pentru că în momentele în care ne apropiem cel mai mult de ideea de a fi tată, de ideea de a fi mamă, de idea de a fi unchi, mătușă, de idea de a fi primar, preot sau soție, compozitor, muzicizan, realizator de televiziune sau operator, când suntem la masă, în privirile noastre căutăm să semănăm cel mai mult cu Maica Domnului. Nu avem curaj să spunem că semănăm cu Hristos, dar având-o pe Maica Domnului între noi și El, căutăm măcar ei să-i semănăm. De aceea doresc să vă mulțumesc că am deschis așa postul Adormirii Maicii Domnului. Nu este doar un post de mâncare și de băutură, e și postul în care ne legănăm copiii cu o mai mare atenție, chiar și pe cei plecați de acasă, oricât ar fi de mari. E postul în care ar trebui să ne căutăm frații, prietenii, chiar și dușmanii. Postul Adormirii Maicii Domnului este așezat într-un timp biblic în ca să ne bucurăm de vară, să ne bucurăm că suntem oameni. Nu e deloc întâmplător că în mijlocul postului este praznicul cel mare al Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos. Suntem uimiți cum apostolii îl văd dintr-o dată pe Domnul Hristos schimbat la față și totul se umple de lumină. Maica Domnului așa la văzut tot timpul, avea ochiul să vadă această lumina. De aceea, vreau să știți și să trăiți cu adevărat această bucurie de a-L vedea pe Hristos tot timpul în lumina Învierii cea dinainte de Înviere. Maica Domnului din acest punct de vedere este Maica Învierii noastre”, a spus părintele Necula.

Pilde de cunoaștere si simțire

Partea a doua a conferinței a fost interactivă, dedicată întrebărilor venite din partea publicului prezent, fiecare răspuns fiind o adevărată pildă adresată de înaltul oaspete celor prezenți.

Cum explicați existența lui Dumnezeu din totdeauna?

„M-am întrebat de foarte multe ori dacă trebuie explicat Dumnezeu la începutul lumii. O lume fără Dumnezeu la începutul ei este o lume ratată. Se explică nevoia unui Dumnezeu din veșnicie prin aceea că ne trebuia, pe lângă legea fizică și legea morală care să ne spună să nu furi, să nu minți. Era clar că era nevoie și de o conștiință, nu doar de un robot creator”, a precizat părintele Constantin Necula.

De ce v-ați făcut preot?

„Multă vreme am crezut că biserica în sine nu-i decât o mucava așezată între oameni și restu lumii. Mi-a fost foarte greu să înțeleg mecanismul din interiorul bisericii. Acum îmi dau seama că dacă nu eram preot muream de mult. Sunt suficient de nebun ca să fac prostii mari de tot. Biserica m-a temperat și m-a așezat într-o rânduială, într-o ordine a lui Dumnezeu. Pentru asta nu am decât să-I mulțumesc lui Dumnezeu. Cred că propovăduiesc tocmai pentru a spune oamenilor că putem fi salvați, că nu-i totul pierdut”, a fost răspunsul dat de părintele Necula.

„Să gândim restartarea vieților noastre”

Părintele Nicula le-a adresat apoi celor prezenți un ultim sfat: „Împreună cu părintele protopop vă dorim nu succes, nu noroc, vă dorim să vă luați în serios. E momentul să începem să gândim restartarea vieților noastre dinspre noi spre lume și nu dinspre lume spre noi”.

La rândul său, părintele protopop Valentin Vârva a mulțumit înaltului oaspete pentru „Liturghia de după Liturghie” oferită cu atâta drag credincioșilor. „În timpul conferinței am primit o resetare din partea părintelui Constantin Necula și parcă am primit acea revigorare necesară pentru perioada care urmează. Nu este altceva decât Harul lui Dumnezeu, nu este altceva decât dragostea lui Dumnezeu care se coboară peste noi, conștienți fiind cu toții de cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos care spune că „acolo unde sunt adunați doi sau trei în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor”. Cu siguranță Hristos a fost în mijlocul nostru în această binecuvântată seară. Nu a fost altceva decât o Liturghie după Liturghie. Îi mulțumim părintelui Constantin Necula pentru că are puterea și forța necesară de a da, prin cuvântul său, acel imbold care să ne călăuzească pașii”, a spus părintele protopop Valentin Vârva.

Seară cu ziduri mici

La fel ca la începutul conferinței, părintele Constantin Necula a făcut o frumoasă descriere a celor care își duc traiul în credință și iubire de Hristos pe Valea Mureșului Superior. „Aveți tot ce e nevoie să stați verticali înaintea lui Dumnezeu și înaintea oricărui om. Dacă într-o biserică din diaspora vezi un singur om calm când toți ceilalți se agită, e clar că e născut între Reghin și Toplița. E liniștit, nu-i crește pulsul, nu-i nervos, nu-i sare țandăra niciodată, dar și când îi sare, știe să-și ceară iertare. Vreau să înțelegeți un lucru, nu există localități mari sau mici, sunt doar oameni. Oameni mici care fac ziduri mari și oameni mari care fac ziduri mici. Vă mulțumesc că în seara asta a fost cu ziduri mici”, a conchis părintele Constantin Necula.

Moment artistic

Pata de sunet și culoare a conferinței a fost adusă de recitalurile instrumentale susținute de prof. dr. Andrada Badi și prof. Ioan Moldovan Lirca de la Liceul de Artă din Târgu Mureș, precum și de recitalul de pricesne oferit de tinerii Eusebiu Pașcanu și Ilie Suciu.

Manifestarea a fost coordonată de părintele Sergiu Andone și moderată de prof. dr. Silvia Andone și a fost posibilă grație efortului conjugat al Primăriei comunei Deda, al Primăriei comunei Rușii Munți, al preoților și credincioșilor din parohiile de pe Valea Mureșului Superior.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE