VIDEO, FOTO: Pongrácz Antal, bust în campusul UMFST Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 308 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Pongrácz Antal, bust în campusul UMFST

Multiplul campion la spadă Pongrácz Antal (1948-2008) are începând de vineri, 26 noiembrie, un bust în incinta Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, mai exact în holul sălii de sport a universității care îi poartă numele.

Ceremonia de dezvelire a bustului s-a desfășurat în prezența a aproape 50 de participanți, membri ai familiei, reprezentanți ai UMFST ”George Emil Palade”, prieteni și foști studenți ai celui care a fost Pongrácz Antal, una dintre cele mai valoroase personalități sportive din istoria municipiului Târgu Mureș, maestru emerit al sportului, campion național la spadă în 1967 și 1973, campion mondial la juniori (1967), participant la Jocurile Olimpice din 1972 (Munchen), 1976 (Montreal) și 1980 (Moscova).

”Moștenire bogată” pentru mureșeni

La eveniment a participat și Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu Mureș, care a dezvelit bustul alături de Pongrácz Mária, văduva regretatului sportiv și medic stomatolog.

”A fost un om care a lăsat o moștenire bogată în spate, nu numai în ceea ce privește rezultatele în sportul românesc și târgumureșean, dar și în ceea ce privește medicina și în ceea ce privește educarea noilor generații”, a afirmat Soós Zoltán care, la fel ca Pongrácz Mária, a mulțumit conducerii UMFST ”George Emil Palade” pentru susținerea inițiativei.

”Ne-a lăsat și o ștafetă importantă pe care trebuie să o ducem mai departe, este un exemplu numai dacă ne uităm la rezultatele de la Jocurile Olimpice sau Campionatele Mondiale, de șapte ori câștigător al Cupei României, cred că avem ce învăța până reușim să ajungem undeva măcar în apropiere, pe urmele lui”, a adăugat edilul șef al municipiului Târgu Mureș.

Sportiv și om exemplar

Gazdele de la UMFST ”George Emil Palade” au fost reprezentate de către fostul rector Constantin Copotoiu, care a evocat personalitatea celui care a fost Pongrácz Antal și a rememorat câteva întâmplări trăite alături de fostul campion de care l-a legat o strânsă prietenie încă din anii studenției.

”A fost o prietenie bazată pe respect reciproc, nu era o prietenie de circumstanță, iar sportul ne-a unit și mai mult”, a rememorat Constantin Copotoiu.

”Un sportiv de excepție, un om extraordinar, cu performanțe extraordinare atât la nivel național, internațional, cât și la Olimpiadă. În afară de asta, avea o coloană vertebrală puternică, în afară de asta, așa cum au marile personalități și marile caractere era un om deosebit de onest, de modest, nu s-a lăudat niciodată cu performanțele lui”, a completat reputatul chirurg mureșean.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE