VIDEO: La mulți ani, România, La mulți ani, Reghin! Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 319 Vizualizări

VIDEO: La mulți ani, România, La mulți ani, Reghin!

Municipiul Reghin a marcat Ziua Națională a României printr-un spectacol folcloric găzduit miercuri, 1 decembrie, de Casa Municipală de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”. Evenimentul a fost organizat de către Administrația Municipiului Reghin, în parteneriat cu Asociația Culturală „Doruri mureșene” și a reunit artiști locali, completați de ansambluri și soliști invitați, părtași cu toții la momentul de sărbătoare dedicat Marii Uniri.

„1 Decembrie 1918 este ziua în care peste o sută de mii de români și-au îndreptat pașii înspre Alba Iulia, locul de căpătâi, locul unde s-a semnat cel mai important document care a înfăptuit Marea Unire. De atunci au trecut 103 ani, iar datoria noastră, a celor care trăim astăzi pe aceste meleaguri, este să ducem mai departe această moștenire impresionantă pe care ne-au lăsat-o înaintașii noștri. Sacrificiul suprem a fost pentru unii, pentru noi trebuie să fie acel lucru fără de care nu putem să continuăm”, au fost cuvintele care au deschis spectacolul, rostite de prezentatoarea Alexandra Cotoi, moment ce a prefațat binecuvântarea creștină oferit de părintele Dimitrie Gherman.

Despre momentul istoric de la 1 Decembrie 1918 a vorbit prof. dr. Florin Bengean, managerul Bibliotecii Municipale ”Petru Maior” din Reghin.

„În această zi de 1 Decembrie ne cinstim istoria, îi cinstim pe eroii poporului român, cinstim cultura, tradițiile și tot ce are acest popor mai frumos, mai curat și mai adevărat. Cu acest prilej, se cuvine să adresăm tuturor românilor de pretutindeni un sincer și călduros La Mulți Ani, cu îndemnul să ne iubim această țară, cea mai frumoasă țară, pentru că este a noastră. La Mulți Ani, România! La Mulți Ani români!”, a spus prof. dr. Florin Bengean.

„Împreună suntem o forță”

„1 Decembrie este o zi cu o mare încărcătură istorică, o zi de suflet a tuturor românilor. Ea reprezintă un moment unic extrem de important. Marile reușite ale unei țări sunt posibile numai dacă cetățenii ei sunt uniți, nu dezbinați. Numai împreună, implicați și determinați vom reuși să construim un Reghin puternic și respectat. Îmi doresc ca aici, acasă, în Reghin, să lăsăm deoparte tot ce ne separă, să fim echilibrați, să ne amintim împreună să fim mai buni, să respectăm valorile și tradițiile, să gândim liber, să cântărim fiecare cuvânt și acțiune, iar la baza a tot ce facem, personal și profesional să primeze respectul, demnitatea și iubirea față de aproapele nostru, față de comunitate, față de țară. Împreună suntem o forță, trebuie să ne implică, să fim o comunitate unită, pentru că doar așa vom reuși să contribuim la dezvoltarea acestui oraș, implicit la dezvoltarea țării în care trăim. În calitate de primar, doresc să vă mulțumesc tuturor pentru efortul care-l depuneți în fiecare zi pentru prestigiul orașului nostru, pentru implicarea în viața și dezvoltarea lui. La mulți ani, dragi reghineni, la mulți ani, România!”, a transmis Márk Endre.

Îndemn la fapte

Avem cu toții responsabilitatea față de memoria celor care au făcut posibil idealul Marii Uniri, a afirmat Dragoș Pui, viceprimar al municipiului Reghin. „În plus, avem o mare responsabilitate față de generațiile care vor veni, al cărui destin va fi influențat în mare măsură de deciziile noastre. Trecutul nu poate fi schimbat, el poate fi asumat, cu bunele și relele sale, dar viitorul poate fi desenat așa cum ne dorim. Pentru Marea Unirea au luptat și și-au dat viața sute de mii de români. Îmi doresc să onorăm moștenirea înaintașilor noștri, să împlinim aspirațiile părinților și bunicilor noștri de a face din România o țară în care să ne placă să trăim, în care să ne simțim în siguranță, liberi și mândri de a fi cetățeni români. Consider că este momentul să facem mai mult decât să evocăm momentul istoric al Marii Uniri, să vedem ce putem face pentru a împlini o unire adevărată a tuturor românilor, atât din punct de vedere economic cât și social. Să vedem ce putem face fiecare pentru comunitatea lui, deoarece nu ne putem face bine individual, ci doar împreună. Suntem astăzi împreună, prin gândurile noastre bune, cu frații și surorile dincolo de granițe, cei care păstrează cu sfințenie spiritul românesc în familiile lor, în comunitățile în care trăiesc, în locurile unde muncesc sau învață. Vă îndemn să mulțumim cu emoție adâncă militarilor și civililor români decedați sau răniți care s-au sacrificat în diverse teatre de operațiuni, unele în cele mai periculoase zone din lume, aducând legitimitate, recunoaștere și apreciere României. La mulți ani, reghineni! La mulți ani, România”, a spus Dragoș Pui.

Spectacolul folcloric a adus pe scena Casei Municipale de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” Grupul vocal ”Mureșencele”, Grupul „Flori de pe Mureș, Grupul vocal folcloric ”Maris” din Târgu Mureș, Ansamblul de dansuri profesionist ”Mureșul” și soliștii Ana Crișan, Anca Branea, Sorin Pantea, Teodora, Narcisa și Teodor Țogorean, Vasile Nicușan și Corina Covaciu, acompaniați de Orchestra Ansamblului Profesionist ”Mureșul”.

Recital Liviu Pancu

Spectacolul dedicat Zilei Naționale a României de la Reghin a fost întregit de un moment de poezie patriotică susținut de actorul Liviu Pancu.

„1 Decembrie, o sărbătoare a tuturor românilor, o sărbătoare de credință și idealuri comune, o călătorie în timp către înaintașii noștri. Ca și „european” mă simt un „simplu om” ce aparține unei nații între alte nații, în schimb ca și „român” mă văd ca un „gând” ce se lasă purtat pe aripile timpului istoric, apoi ca un „suflet” în cel ce speră la un destin mai bun familiei, prietenilor, și celor ce trăiesc în această țară, și ca un „trup” în cel care trebuie să se raporteze timpului prezent într-o transformare permanentă a realității. Acum ca european, român, simplu om, gând, suflet și trup, visez la o țară ce își respectă cetățenii și la români ce își iubesc țara așa cum au realizat-o înaintașii noștri. Fiecare generație își dă măsura puterii ei prin fapte. Strămoșii, prin cele consemnate în istorie iar noi prin ceea ce facem și trăim acum, un ceas de sărbătoare, credință și speranță. La Mulți Ani, România!”, a fost mesajul transmis de actorul Liviu Pancu.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE