Vocile Cetății. Partidele guvernante trebuie să încheie jocul de-a PNRR-ul Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 340 Vizualizări

Vocile Cetății. Partidele guvernante trebuie să încheie jocul de-a PNRR-ul

PNRR-ul trebuia să fie un proiect de țară echilibrat creionat prin corelarea lui cu alte fonduri oferite de UE astfel încât România să depășească criză în cel mai scurt timp. Dezvoltarea lui necesita consultarea tuturor forțelor politice pentru că interesul național de dezvoltare este, cel puțin la nivel declarativ, un deziderat comun al tuturor partidelor. Consultarea evident a fost precară, iar prezentarea în Parlament a documentului a demonstrat cu prisosință lipsa apetitului pentru dezbatere și negociere.

Jocul declarațiilor partidelor de guvernare privind renegocierea sau nu a PNRR-ului este incredibil. În loc să se concentreze pe adoptarea cadrului normativ necesar, guvernanții se luptă în declarații sterile în presă pe tema unei ipotetice renegocieri.

Noul Guvern, care se dorește unul de durată, se ceartă din primele zile de mandat pe numirile în funcție, pe bani, pe PNRR, cu amenințări directe privind ruperea coaliției. Ce vedem mai greu sunt măsurile concrete și coerente adoptate pentru implementarea PNRR-ului.

Astăzi, aflăm de la Premierul Ciucă o veste descurajantă dar care, din nefericire, confirmă temerile pe care le-am exprimat de mai mult timp: “sunt întârzieri în implementarea PNRR-ului” – explicând că trebuie elaborată OUG privind implementarea, aspect declarat și de Ministrul Finanțelor. Punerea abia azi în consultare publică a Proiectului de OUG înseamnă cel puțin încă 10 zile de întârziere în implementarea PNRR.

În concluzie, după ce am așteptat un Guvern cu drepturi depline ca să putem finaliza procedurile cu UE pentru PNRR, acum așteptăm legile pentru implementare. Avem bani, nu avem legile necesare. Dar avem reformele și proiectele pregătite?

Partidele politice guvernamentale trebuie să lase demagogia și să treacă la treabă. Orice întârziere aduce costuri substanțiale pentru România.

Cof. univ. dr. Mihaela NATEA,

Consilier județean PMP

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE