Un nou eșec răsunător al DNA Târgu Mureș. Doi acuzați într-un dosar celebru, achitați definitiv! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 6004 Vizualizări

Un nou eșec răsunător al DNA Târgu Mureș. Doi acuzați într-un dosar celebru, achitați definitiv!

Un complet de judecată al Secției penală și pentru cauze cu minori și de familie din cadrul Curții de Apel Târgu Mureș a dispus miercuri, 15 decembrie, achitarea definitivă a lui Ioan Pop, proprietarul companiei Ceragrim Ungheni, și a lui Liviu Timar, fost director executiv al Direcției pentru Agricultură Mureș, inculpați într-un dosar instrumentat de către DNA Târgu Mureș, care avea ca obiect infracțiuni de corupție.

2021, la apel: Cei doi inculpați, achitați

Potrivit paginii web a instanțelor din România, soluția dată de Curtea de Apel Târgu Mureș este următoarea:

”În baza articolului 421 punctul 2 litera a) din Codul de procedură penală, admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş împotriva sentinţei penale nr. 77 din 24 iulie 2019 pronunţată de Tribunalul Mureş, în dosarul nr. 307/102/2015. În baza articolului 423 alineatul 1 din Codul de procedură penală desfiinţează parţial sentinţa atacată şi rejudecând cauza:

I.1. Constată că prin încheierea de şedinţă din data de 1 noiembrie 2021, în baza articolului 386 din Codul de procedură penală, instanța a dispus schimbarea încadrării juridice pentru inculpatul Pop Ioan din infracţiunea prevăzută de articolul 52 alineatul 3 din Codul penal, raportat la articolul 181 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea articolului 35 alineatul 1 din Codul penal – două acte materiale, în infracţiunile prevăzute de articolul 52 alineatul 3 din Codul penal raportat la articolul 181 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea articolului 35 alineatul 1 din Codul penal – două acte materiale şi respectiv articolului 52 alineatul 3 din Codul penal, raportat la articolul 322 alineatul 1 din Codul penal, cu aplicarea articolului 35 alineatul 1 din Codul penal – două acte materiale.

2. În baza articolului 396 alineatul 1 și 5 raportat la articolul 16 alineatul 1 litera a) din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Pop Ioan, de sub acuza săvârșirii infracţiunii de instigare improprie la folosirea sau prezentarea, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prevăzută de articolul 52 alineatul 3 Cod penal, raportat la articolul 181 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea articolului 35 alineatul 1 din Codul penal – două acte materiale.

3. În baza articolului 396 alineatul 1 și 5 raportat la articolul 16 alineatul 1 litera a) din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Pop Ioan de sub acuza săvârșirii infracțiunii de instigare improprie la falsul în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzută de articolul 52 alineatul 3 din Codul penal, raportat la articolul 322 alineatul 1 din Codul penal, cu aplicarea articolului 35 alineatul 1 din Codul penal, două acte materiale.

4. Menţine celelalte dispoziţii din hotărârea atacată, care nu contravin prezentei decizii.

II. În temeiul articolului 421 punctul 1 litera b din Codul de procedură penală, respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii Timar Liviu împotriva sentinţei penale nr. 77 din 24 iulie 2019 pronunţată de Tribunalul Mureş.

În baza articolului 275 alineatul 2 şi 4 din Codul de procedură penală, obligă inculpaţii şi partea civilă la plata sumei de 300 lei fiecare cu titlu de cheltuielile judiciare parţiale în apel, celelalte cheltuieli judiciare rămânând în sarcina statului.

Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţie a hotărârii prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 15 decembrie 2021.”

2019, în prima instanță: ”Fapta nu există”

În prima instanță, la Tribunalul Mureș, soluția dată în 24 iulie 2019 a fost următoarea:

”Tip solutie: fapta nu există (articolul 10 litera a din Codul de procedură penală).
Soluția pe scurt: În baza articolului 396 alineatul 1 și 5, articolului 16 alineatul 1 litera a din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Pop Ioan de sub acuza săvârșirii infracțiunii prevăzute de articolul 52 alineatul 3 din Codul penal, raportat la articolul 18 ind. 1 alineatul 1 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea articolului 35 alineatul 1 din Codul penal (două acte materiale) – folosirea sau prezentarea, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în forma instigării improprii.

În baza articolului 396 alineatul 1 și 5, articolului 16 alineatul 1 litera b teza I din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Pop Ioan de sub acuza comiterii infracțiunii prevăzute de articolul 6 din Legea nr. 78/2000, raportat la articolul 290 din Codul penal, cu aplicarea articolului 35 alineatul 1 din Codul penal (cinci acte materiale) – dare de mită, în formă continuată.

În baza articolului 396 alineatul 1 și 5, articolului 16 alineatul 1 litera b teza I din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Timar Liviu de sub acuza săvârșiri infracțiunii prevăzute de articolul 6 din Legea nr. 78/2000, raportat la articolul 289 din Codul penal, cu aplicarea articolului 35 alineatul 1 din Codul penal (opt acte materiale) – luare de mită, în formă continuată.

În baza articolului 397 alineatul 1, articolului 25 alineatul 1 din Codul de procedură penală, respinge acțiunea civilă exercitată de partea civilă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Revocă măsura sechestrului asigurător, dispusă prin ordonanța din 2 decembrie 2014, emisă de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA Serviciul Teritorial Târgu Mureș, în dosarul nr. 124/P/2014, și aplicată prin: procesul-verbal din 3 decembrie 2014, întocmit de ofițerul de poliție judiciară, asupra apartamentului situat în Târgu Mureș, Bulevardul 1848, nr. 87/9, înscris în CF nr. 122038-C1-U2 Târgu Mureș, nr. cadastral/top 4646/37/IX, și asupra cantității de 7,5 tone îngrășământ NPK tip 20-20-0, aparținând inculpatului Timar Liviu; procesul-verbal din 3 decembrie 2014, întocmit de ofițerul de poliție judiciară, asupra imobilului situat în Ungheni, nr. 459, compus din teren de 3.002 de metri pătrați și casă de locuit, înscris în CF vechi nr. 431 Ungheni, nr. top 487; nr. cad./nr. top C1, 487; C2, 487.

În baza articolului 275 alineatul 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Pronunțată în ședința publică din 24 iulie 2019.”

2014: Timar și Pop, reținuți de DNA

În octombrie 2014, Liviu Timar și Ioan Pop au fost reținuți de procurorii DNA sub acuzația săvârșirii unor fapte de corupție, iar magistrații Tribunalului Mureș au decis cercetarea acestora sub control judiciar, respingând propunerea procurorilor anticorupție de arestare preventivă a celor doi.

Procurorii DNA l-au acuzat pe Liviu Timar că între 2012 și 2014 ar fi primit de la Ioan Pop cantitatea de 34.000 de kilograme de îngrășăminte, 184 de litri de pesticide și 7 saci de sămânță de porumb, în valoare totală de 88.366 de lei pentru a întârzia în schimb efectuarea unor controale.

”Acesta (Ioan Pop – n.r.) declarase, în mod nereal, că aceste suprafețe sunt cultivate cu soia convențională, în fapt suprafețele fiind cultivate cu soia modificată genetic. La data de 9 aprilie 2014, inculpatul Pop Ioan a formulat către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură o cerere prin care a solicitat subvenții pentru o suprafață totală de 111,9 hectare în anul 2014, declarând și de această data, în mod nereal, că aceste suprafețe sunt cultivate cu soia neconvențională”, susțineau procurorii DNA, în 2014.

Apărarea, asigurată de Iordăchescu și Asociații

În ziua pronunțării sentinței definitive, reprezentanții casei de avocatură Iordăchescu și Asociații au remis un comunicat pe care îl redăm, integral, în rândurile de mai jos:

”Soluție de achitare definitivă obținută într-un dosar complex instrumentat de DNA Mureș.
Curtea de Apel Târgu Mureș a menținut soluția de achitare dispusă de instanța de fond într-un dosar complex ce viza infracțiuni de corupție și de prezentare cu rea credință de documente false, în scopul obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene.
În esență, acuzațiile aduse clientului nostru au constat în faptul că ar fi solicitat în numele societății pe care o administra, bine cunoscută la nivelul județului Mureș, subvenții din bugetul UE pentru cultivarea mai multor suprafețe de teren, în condițiile în care, acele suprafețe de teren ar fi fost cultivate cu plante modificate genetic, contrar interdicțiilor prevăzute în legislația națională și europeană. Totodată, i s-a mai imputat faptul că i-ar fi dat celuilalt inculpat din dosar, director în cadrul unei agenții județene, o serie de foloase necuvenite, astfel încât acesta să își îndeplinească în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, prin întârzierea efectuării unor controale tematice la respectiva societate.
Urmărirea penală a fost începută în 2014 și a fost efectuată de DNA Mureș, în cauză fiind dispuse inclusiv măsuri preventive. Parcursul acestuia a fost unul complicat și îndelungat, însă în anul 2019, Tribunalul Mureș a constatat că nici una din acuzațiile aduse inculpaților nu sunt întemeiate, drept pentru care a dispus achitarea. Soluția de achitare a fost menținută de Curtea de Apel Târgu Mureș prin decizia din data de 15 decembrie 2021.”

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE