Laci Bölöni, din nou selecționer Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1212 Vizualizări

Laci Bölöni, din nou selecționer

După despărțirea de selecționerul Mirel Rădoi, Federația Română de Fotbal s-a aflat în impas în privința numirii unui nou tehnican la cârma echipei naționale. S-au purtat negocieri cu mai mulți posibili candidați, dar din diverse motive nu s-a ajuns la un acord cu Gheorghe Hagi, Dan Petrescu sau Adrian Mutu. Printre numele rămase pe listă se afla și cel al târgumureșeanului Ladislau Bölöni. Acesta era liber de contract după despărțirea de gruparea elenă Panathinaikos Atena și era considerat de mulți cel mai potrivit pentru a prelua postul. Astfel, o delegație a federației s-a deplasat zilele trecute în Franța, unde se afla mureșeanul. Discuțiile purtate l-au adus acasă pe Laci Bölöni pentru a stabili detaliile posibilei numiri. În urma negocierilor care au durat mai multe ore s-a ajuns la o înțelegere și se pare că mai rămâne doar semnarea contractului. În acesta obiectivul stabilit este calificarea la Euro 2024 din Germania, cu posibilitatea prelungirii pentru viitoarea campanie pentru Mondial, în cazul realizări primului obiectiv.

Păreri pro și contra

Ținând cont de situația în care se află fotbalul românesc, sarcina lui Bölöni este considerată de majoritatea una deosebit de dificilă. Printre cei mai sceptici este fostul jucător al Universității Craiova, care și-a încheiat și el cariera de jucător în străinătate, cu 11 sezoane în Spania, la Real Sociedad, Villarreal și Getafe, Gheorghe Craioveanu. „Ladislau Bölöni este deconectat de realitatea în care se zbate fotbalul românesc”, este argumentul acestuia. Printre cei mai mari susținători ai lui Laci se află fostul atacant dinamovist Marius Niculae. Acesta s-a aflat sub comanda lui Bölöni atât la echipa națională din lotul de acum 20 de ani, cât și la Sporting Lisabona, unde a evoluat între 2001 și 2005. Cu aceasta a câștigat titlul, cupa și supercupa în 2002 și a disputat o finală a Cupei UEFA în 2005. „Mi-ar plăcea ca nea Loți să preia iar echipa națională. Mie mi-a dat multă încredere, a fost ca un al doilea tată pentru mine. M-a ajutat foarte mult, vorbea mult cu jucătorii tineri, le-a dat încredere și nu dădea vina pe ei la eșec. A promovat mulți jucători tineri peste tot unde a antrenat, cum au fost la Sporting Lisabona Quaresma și Cristiano Ronaldo. Am lucrat cu el și la națională și la echipa de club, unde ne întâlneam zilnic și pot spune că este un antrenor foarte serios și corect”, au fost cuvintele lui Marius Niculae pentru Digi Sport.

Ladislau Bölöni ar fi la al doilea mandat pe banca Naţionalei, după perioada iulie 2000 – iunie 2001, când a condus 13 partide, cu un palmares de 8 victorii, 2 egaluri şi 3 înfrângeri. Unul dintre meciurile disputate sub comanda sa, în preliminariile pentru Mondialul din 2002, a fost victoria  de la Bucureşti împotriva Ungariei, un 2-0 în care ambele goluri au fost marcate de Marius Niculae. În noul mandat debutul ar urma să aibă loc în 4 iunie, când naționala României va evolua în Nations League, în deplasare, cu Muntenegru.

Scurtă prezentare a unui palmares bogat

Pentru cei care cunosc mai puține despre Laci Bölöni, să facem o scurtă prezentare a palmaresului din bogata carieră sportivă a celui care peste două luni va împlini 69 de ani. După junioratul petrecut la Chimica Târnăveni, Bölöni a evoluat la ASA Târgu Mureș în perioada 1970-1984. După ce primul an a fost cel al revenirii în Divizia A, cu ASA a disputat o finală a Cupei Balcanice, în 1974, după care a participat la trei ediții consecutive în Cupa UEFA, 1975, 76 și 77. La ASA a jucat în 406 partide și a înscris de 64 de ori. A fost declarat jucătorul anului în România în 1977 și 1983, iar în 1984 s-a transferat la Steaua București. Aici a evoluat trei sezoane și jumătate, cucerind trei titluri, de două ori Cupa României, precum și Cupa Campionilor din 1986 și Supercupa Europei. La Steaua a strâns 97 prezențe și a înscris 24 de goluri. În perioada în care jucătorilor nu li se permiteau transferuri peste hotare, el a ajuns în returul ediției 1987-1988 în campionatul Belgiei, la Racing Jet Brussel. Și-a încheiat cariera de jucător în Franța, cu un sezon la Creteil și trei la Orleans. Pentru prima a înscris de două ori în 11 prezențe, la a doua a bifat 77 meciuri și 4 goluri.

Bölöni se află și în topul jucătorilor la prezențe în reprezentativa României. Aici ocupă locul 5, cu 102 prezențe și 25 goluri marcate. Cel mai valoros poate fi considerat cel al victoriei din aprilie 1983, când l-a învins pe Dino Zoff, portarul Italiei, proaspăta campioană mondială.

Dedicându-se muncii de antrenor, pe lângă rolul de selcționer a mai antrenat 14 echipe, din şase ţări, în ordinea: Nancy (Franţa), Sporting Lisabona (Portugalia), Rennes și Monaco (Franţa), Al-Jazira (Emiratele Arabe Unite), Standard Liege (Belgia), Al-Wahda (Emirate), Lens (Franţa), PAOK Salonic (Grecia), Al-Khor și Al-Ittihad (Qatar), Antwerp și Genk (Belgia), Panathinaikos Atena (Grecia).

La trofee, a cucerit campionatul, Cupa şi Supercupa cu Sporting Lisabona, Campionatul Cluburilor din Golful Persic cu Al-Jazira, titlul şi două Supercupe cu Standard Liege, fiind declarat în 2009 antrenorul anului în Belgia.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE