VIDEOREPORTAJ: Galeria de Artă Maghiară din Târgu Mureș, redeschisă Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1014 Vizualizări

VIDEOREPORTAJ: Galeria de Artă Maghiară din Târgu Mureș, redeschisă

Secția de Artă a Muzeului Județean Mureș aflată la etajul trei al Palatului Culturii din Târgu Mureș a găzduit vineri, 21 ianuarie, un vernisaj prilejuit de redeschiderea Galeriei de Artă Maghiară (1850 – 1920).

Pinacoteca a fost înființată în urmă cu mai bine de un secol, în anul 1913, și are un nucleu alcătuit din 68 de tablouri primite în custodie în același an, de la Muzeu de Arte Frumoase din Budapesta. Ulterior, primarul acelor vremuri, Bernády György, a îmbogățit colecția cu 15 tablouri cumpărate din banii comunității, iar recent Galeria de Artă Maghiară a fost completată cu lucrări valoroase cum ar fi ”Alegerea lui Hercule” de Hegedűs László și ”Trei copii” de Kőrösfői Kriesch Aladár. Totodată, colecția a fost completată cu lucrări neexpuse de mai mult timp, cum ar fi ”Dimineață la Budapesta” de Kárpáthy Rezső, ”Portret de bărbat” și ”Portret de femeie” de  Hollósy Simon, ”Atacul lui Hunyadi” de Eisenhut Ferenc, ”Carieră de piatră” de Csánky Dénes și ”Căratul grâului” de Edvi Illés Aladár.

Adaptare la exigențele contemporane

Participanții la vernisaj au primit un călduros ”Bun venit” atât în limba română, cât și în limba maghiară, adresat de Koppány Bulcsú Ötvös, directorul Muzeului Județean Mureș, care a precizat că angajații instituției încearcă în permanență să îmbunătățească și să  înfrumusețeze spațiul expozițional la exigențele vizitatorilor contemporani, demers considerat a fi ”o datorie eternă” a Muzeului.

”Vă puteți întreba, pe bună dreptate, de ce expozițiile noastre permanente au fost închise temporar și apoi redeschise de mai multe ori în ultima vreme. Acest lucru s-a datorat în mare parte unor motive obiective, dar motivele profesionale au jucat și ele un rol parțial. M-aș referi la un aspect important al acestuia din urmă. Cea mai mare parte a colecției expuse astăzi a făcut parte din expozițiile de bază dintotdeauna ale Muzeului, însă conceptul de expoziție de bază sau de expoziție permanentă diferă astăzi de cel de la mijlocul sau sfârșitul secolului 20. În muzeologia secolului 21 nu poate fi vorba de expoziție de bază neschimbată timp de decenii. Întotdeauna există chiar și într-o colecție de bază o lucrare uitată în depozit care merită să fie scoasă la lumină sau o nouă perspectivă curatorială, un nou principiu de aranjare tematică, care poate conferi varietate și o nouă culoare chiar și unei expoziții permanente”, aspus Koppány Bulcsú Ötvös, care a completat că misiunea pe care trebuie să o îndeplinească Muzeul Județean Mureș este să fie ”un cuib de inspirație”, respectiv ”un laborator didactic” pentru artiști.

În total, colecția expusă are aproape 80 de piese, iar noul concept de expunere din Galeria de Artă Maghiară este axat atât pe nuclee de afinități stilistice și tematice, de apartenențe la anumite centre/școli artistice importante cât și pe tendințe artistice. De la Romantism la Istorism, Simbolistica morții și a macabrului, Compoziții biblice, Peisaje, Pictura de salon și imaginea secessionistă a femeii, Barbizon-Paris-Szolnok, Colonia de artiști de la Baia Mare, Orientalism și pictură istorică sunt câteva dintre nucleele propuse în expunere. Câțiva dintre artiștii reprezentativi sunt: Munkácsy Mihály, Paál László, Wágner Sándor, Hollósy Simon, Ferenczy Károly, Demeter Róbert, Barabás Miklós și Vida Árpád.

Concept nou de expunere

Detalii despre lucrările expuse au fost prezentate de către istoricul și criticul de artă dr. Cora Fodor, care a arătat că Galeria de Artă Maghiară ”reflectă școala de artă maghiară și cuprinde o mare parte a lucrărilor de început a Pinacotecii”, căreia i se adaugă câteva achiziții recente, realizate ”cu multă pricepere, cu multă aplicare, cu mult drag”, de către fostul director al Muzeului Județean Mureș, actualul primar al municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán.

”Iată-ne împreună la o nouă sărbătoare în cadrul zilelor dedicate Culturii Românești și Maghiare, sărbătoare dedicată vernisajului Galeriei de Artă Maghiară, într-o ținută nouă. Bucuria este cu atât mai mare cu cât galeriile de artă și spațiile dedicate acesteia s-au înmulțit în timp în Palatul Culturii, clădire istorică, emblematică și de referință a orașului nostru. Galeria de Artă Maghiară e deschisă acum într-o nouă amenajare a spațiului expozițional, îndrăzneață, prin propunerea cromatică ce se armonizează cu ansamblul interiorului Palatului, cromatică ce amplifică somptuozitatea lucrărilor în ramele lor aurite. Nou este și modul de iluminare, cu accente pe lucrări, recrearea unui efect de clarobscur, dacă este să împrumutăm un termen din pictură, prin care centrul de interes, respectiv lucrarea, este pus puternic în lumină. Dar în primul rând nou este conceptul de expunere”, a punctat dr. Cora Fodor.

Curaj și viziune ”de a face ceva nou”

Invitatul special al vernisajului a fost Soós Zoltán, fost director al Muzeului Județean Mureș, în prezent edil șef al ”Orașului Trandafirilor”, care a subliniat că expoziția reprezintă cea mai importantă colecție de artă maghiară din afara granițelor Ungariei.

”Ne aflăm într-o colecție despre care putem să zicem că este cea mai importantă colecție de artă maghiară, dacă putem să definim arta din punct de vedere etnic, din afara Ungariei de astăzi, mă refer. Nu există alte colecții să egaleze colecția Palatului Culturii. Deopotrivă, clădirea în care ne aflăm este una dintre capodoperele începutului de secol 20 și este una dintrele cele mai importantă clădire Art Nouveau din Europa Centrală, care pornește de la o persoană și de o echipă a orașului care acum 100 de ani a avut curajul și să zicem concepția, strategia, de a face ceva excepțional, de a face ceva nou, și a îndrăznit să facă. Morala acestei povești este cred foarte simplă, dacă ne adunăm forțele și îndrăznim putem face și noi rezultate deosebite”, a afirmat Soós Zoltán.

Vernisajul a fost urmat de un mini-concert susținut de trupa Koszika.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE