9 ani de fuziune în învățământ Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 206 Vizualizări

9 ani de fuziune în învățământ

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ a apărut ca urmare a fuziunii Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret“ şi Federaţiei Educaţiei Naţionale, fuziune hotărâtă în cadrul Conferinţei extraordinare care a avut loc pe 24 ianuarie 2013, la Sinaia. Prin această fuziune s-a împlinit o dorinţă de unificare a mişcării sindicale din învăţământ exprimată de către salariaţii din sistem.  Ziua aleasă, 24 ianuarie, este o zi cu o semnificaţie deosebită pentru poporul român.

Potrivit informațiilor furnizate de Rezi Maria, președintele Sindicatului din Învățământ ,,Spiru Haret” Mureș, astăzi se împlinesc 9 ani de la Conferința comună de fuziune între Federația Sindicatelor din Învățământ „Spiru Haret“ și Federația Educației Naționale, cu deviza „Uniți suntem puternici!“. În urma grevei de avertisment în învățământ, săptămâna trecută au avut loc consultări între premier și sindicatele din învățământ. În cadrul discuțiilor, reprezentanții federațiilor sindicale au pus accentul pe urgența acordării salariilor de bază, calculării corecte a drepturilor salariale cuvenite personalului din învățământ și soluționării problemei personalului nedidactic [din punct de vedere salarial (salariu de bază, ore suplimentare, sporuri pentru condiții de muncă) și al încadrării (suplimentarea numărului de posturi)].

De asemenea, reprezentanții federațiilor sindicale au scos în evidență faptul că Legea 153/2017 este profund inechitabilă pentru salariații din învățământ, atâta timp cât coeficienții de ierarhizare sunt în pătrimea inferioară a grilelor de salarizare, profesorul debutant fiind chiar în șeptimea inferioară a acestora.

Domnul Prim-ministru a afirmat că salarizarea personalului din sistemul educațional este la un nivel inacceptabil, că se impun  a fi luate, cât mai rapid, măsuri privind îmbunătățirea acesteia și calculul corect al salariilor și că este hotărât să rezolve cât mai multe dintre problemele supuse atenției și a solicitat un răgaz de două săptămâni, în care să se elaboreze un plan concret de măsuri.

În urma discuțiilor, s-a stabilit constituirea unui grup de lucru format din reprezentanți ai Guvernului și federațiilor sindicale reprezentative care va fi coordonat de ministrul educației. Din grupul de lucru mai fac parte ministrul finanțelor și ministrul muncii. Grupul de lucru va elabora un proiect de Acord, cu măsuri și termene concrete pentru soluționarea problemelor personalului din învățământ, Acord ce urmează să fie asumat de domnul Prim-ministru Nicolae Ciucă în data de 4 februarie 2022.

“Chiar dacă, la prima vedere, pentru unii dintre dumneavoastră, câștigul nu este cel așteptat, putem să vă asigurăm că proiectul de acord ce urmează a fi negociat până pe 4 februarie 2022 este o reușită. Știm că au mai fost acorduri semnate cu diferite guverne, acorduri care nu au fost în totalitate respectate. Însă, avem speranța că punctele cuprinse în acord vor deveni realitate. De asemenea, proiectul final al acordului va fi transmis, prin organizațiile sindicale afiliate F.S.E. „Spiru Haret“, în toate unitățile de învățământ, iar dumneavoastră veți decide dacă îl vom semna sau nu. Și, pentru ca acordul să fie aplicat, F.S.E. „Spiru Haret“ va solicita, după semnarea lui cu Guvernul României, ca acesta să fie însușit de toate partidele politice, indiferent dacă sunt la guvernare sau în opoziție.  Dragi colegi, peste 75% dintre angajații din învățământ au fost miercuri, 19 ianuarie, în grevă de avertisment. Am dovedit prin această acțiune de protest că suntem uniți. Și nu uitați: Sindicatul ești TU! La mulți ani, F.S.E. „Spiru Haret“!” a transmis într-un comunicat de presă Marius Ovidiu Nistor, președinte  FSE „Spiru Haret“.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE