BILANȚ. Activitatea Serviciului de Probațiune Mureș în anul 2021 Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 259 Vizualizări

BILANȚ. Activitatea Serviciului de Probațiune Mureș în anul 2021

Sistemul de probaţiune, ca serviciu public de interes naţional, contribuie la înfăptuirea actului de justiţie şi îşi desfăşoară activitatea în scopul reabilitării sociale a infractorilor, al diminuării riscului de săvârşire a unor noi infracţiuni şi al menţinerii siguranţei comunităţii, precum şi pentru reducerea costurilor financiare și sociale ale executării sancţiunilor şi măsurilor penale, prin diminuarea populaţiei din unităţile penitenciare şi valorificarea potenţialului socio-economic al infractorilor. Prin activitatea pe care o desfăşoară, acest serviciu contribuie major la creşterea siguranţei comunităţii prin reintegrarea în comunitate a persoanelor care au comis  anumite infracțiuni.

Peste 2.700 de cazuri gestionate în 2021

Beneficiarii serviciilor de probațiune sunt persoane care au comis fapte penale și care, pentru un anumit termen de supraveghere, se află în evidența serviciului de probațiune. Persoanele supravegheate pot fi minore sau majore iar termenele de supraveghere variază în funcție de mai multe aspecte: gravitatea infracțiunii, existența antecedentelor penale, pericolul creat pentru societate și altele, aceste termene fiind stabilite de instanța de judecată, care individualizează sancțiunile și pedepsele aplicate.

Beneficiar este orice persoană care intră în evidența serviciului de probațiune: persoana pentru care se elaborează referat/raport de evaluare, minor pentru care a fost dispusă o măsură educativă neprivativă de libertate, persoana condamnată la executarea unei pedepse cu suspendare sub supraveghere sau faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei, persoana liberată condiţionat care are un rest de pedeapsă mai mare de 2 ani, minorul externat din centrul educativ/de detenție sau persoana în cazul căreia instanța a dispus înlocuirea pedepsei amenzii cu munca neremunerată în folosul comunității.

”În cursul anului 2021 Serviciului de Probațiune Mureș a gestionat 2.705 de cazuri, 899 de persoane au încheiat supravegherea pe parcursul anului şi 1.028 de persoane au intrat în supravegherea serviciului nostru. La finalul lunii decembrie 2021 au fost active 1.806 de cazuri şi întocmite 305 de referate şi rapoarte de evaluare din care 159 presentenţiale şi 146 cu rol de sesizare. Totodată, s-au realizat 96 de propuneri în cadrul comisiei de liberare condiţionată în cele 48 de participări în 2021. Echipa este subdimensionată raportat la numărul de cazuri pe care le gestionează, în prezent fiind alcătuită din 14 consilieri de probaţiune, din care 13 sunt în activitate, însă cu profesionalism și bună organizare, serviciile livrate respectă standardele de calitate cerute”, a informat Camelia Stăncescu, șeful Serviciului de Probațiune Mureș.

OTO on-line, soluție pe timp de pandemie

Situaţia creată de pandemia SARS-CoV-2 a condus la nevoia de a găsi soluţii pentru sprijinirea beneficiarilor în îndeplinirea obligaţiei de a urma unul sau mai multe programe de reintegrare socială.

”Astfel, la nivelul sistemului de probaţiune a fost dezvoltat un program de reintegrare socială, denumit OTO on-line (One to one – Unu la Unu), adaptat la mediul online, care poate fi urmat de către beneficiari, sub coordonarea consilierului manager de caz. Acest program pilot s-a dovedit a fi foarte eficient la nivelul Serviciului de Probaţiune Mureş, peste 60 de persoane fiind beneficiare a acestui program până în prezent”, a subliniat Camelia Stăncescu.

Parteneri instituționali

În ceea ce priveşte formarea profesională a personalului de probaţiune, în cursul anului 2021 doi dintre consilierii de probaţiune din cadrul Serviciului Mureş au participat la un modul online care a urmărit dezvoltarea platformei online SERN, care sprijină activitatea statistică.   

”Pe tot parcursul anului trecut, activitatea serviciului nostru a fost susţinută de parteneri importanţi din rândul organizaţiilor guvernamentale şi non – guvernamentale, amintind aici Primăria Târgu Mureş, Penitenciarul Târgu Mureş, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Centrul Judeţean Mureş din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, Şcoala Gimnaziala ”Friedrich Schiller”, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă”, a arătat șeful Serviciului de Probațiune Mureș.

Centru nou, în Sâncraiu de Mureș

Serviciul de Probaţiune Mureş, alături de alte trei servicii din țară, face parte din proiectul ”Correctional”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian, care își propune să îmbunătățească și să dezvolte capacitatea sistemelor corecționale – închisoare și probațiune – și să ofere servicii de reintegrare persoanelor condamnate – deținuți, foști deținuți și persoane aflate în supravegherea serviciilor de probațiune – prin implementarea principiului norvegian „seamless” și prin investiții în dezvoltarea capitalului. Aplicarea principiului „seamless” va conduce la o cooperare structurată și adecvată între sistemul penitenciar și cel de probațiune, precum și la o colaborare consolidată a acestora cu autoritățile locale, pentru asigurarea unei abordări integrate a intervențiilor specifice și a unei tranziții line a persoanelor private de libertate din penitenciar în comunitate, cu sprijinul Serviciului de Probațiune.

Pe lângă alte activități, în țară se vor înființa patru centre corecționale pilot, din care unul în localitatea Sâncraiu de Mureș, care vor include câte un centru de detenție și un centru multifuncțional destinat derulării de activități în parteneriat penitenciar – probațiune – instituții din comunitate. De asemenea, proiectul își propune să dezvolte capacitatea resurselor umane din serviciul penitenciar și cel de probațiune, să consolideze comunicarea între serviciile corecționale și societate, să creeze noi instrumente în domeniul reintegrării sociale a persoanelor condamnate, instrumente ce vor fi utilizate de sistemul penitenciar și cel de probațiune și să aducă la o calitate superioară condițiile de lucru ale sistemului penitenciar și ale celui de probațiune.

”Am încheiat cu bine un an marcat de un volum mare de activitate, datorită faptului că nu au fost ocupate cele șase posturi de consilier de probațiune scoase la concurs, motiv pentru care țin să îi felicit pe colegii mei și să le mulțumesc pentru eforturile depuse în vederea menținerii serviciilor furnizate la înalte standarde de calitate”, a conchis Camelia Stăncescu.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE