Sârbii bosniaci iniţiază procesul separatist Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 107 Vizualizări

Sârbii bosniaci iniţiază procesul separatist

Parlamentul entităţii autonome sârbe din Bosnia a început  dezbaterea unei legi de creare a unui sistem judiciar propriu separat de cel central, o măsură anticonstituţională şi care este prima dintr-un plan separatist al liderului politic al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik.

Legea va crea un consiliu însărcinat cu numirea judecătorilor şi procurorilor, astfel că Republica Srpska ar recupera o competenţă cedată statului central în 2004.

Totuşi, Milorad Dodik a frânat procesul separatist prin anunţul său că, după aprobare, această lege va intra în vigoare abia peste un an şi acel consiliu va începe să funcţioneze alte trei luni mai târziu.

Dodik, care în prezent exercită funcţia de membru sârb al preşedinţiei tripartite a Bosniei, pare să beneficieze de sprijinul Rusiei şi este acuzat de opoziţie că a lansat planul separatist doar pentru a atrage voturi la alegerile din octombrie. El a ameninţat că va crea de asemenea o armată şi un sistem fiscal propriu al entităţii sârbe.

Statele occidentale sunt îngrijorate că planurile secesioniste ale sârbilor bosniaci au ridicat tensiunea etnică din Bosnia la niveluri fără precedent după războiul civil din anii ’90.

(E.T.)

Foto: www.stiripesurse.ro

( www.agerpres.ro )

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE