Valer Botezan, de acord cu un viitor “Program Naţional de Dezvoltare Zonală” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 257 Vizualizări

Valer Botezan, de acord cu un viitor “Program Naţional de Dezvoltare Zonală”

Primarul orașului Sărmașu, Valer Botezan, a participat, în perioada 21-23 februarie, alături de alți 50 de primari de orașe, la ședința Consiliului Director al Asociației Orașelor din România (AOR), eveniment care s-a desfășurat în Poiana Brașov și Râșnov. Pe lista invitaților speciali s-au aflat Cseke Attila – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Tánczos Barna – ministrul Mediului, Lucian Heiuș – secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice și Florin Irimia – avocat și expert în achiziții publice.

Teme de interes administrativ

Potrivit edilului șef al orașului Sărmașu, principalele teme de discuție s-au axat pe accesul orașelor mici și mijlocii la finanțări prin intermediul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”, accesarea fondurilor europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Programul Operațional Regional, dar și pe alte subiecte de interes pentru susținerea orașelor mici și mijlocii.

”Pornind de la nevoiele reale ale orașelor mici și mijlocii identificate de către AOR, președintele Adrian Teban a discutat despre posibilitățile de finanțare pentru orașe prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” și PNRR. De asemenea, s-a prezentat punctul de vedere unitar al AOR, respectiv respectarea principiului politică națională – buget național. Mai precis, orice politică națională trebuie să fie cuprinsă în bugetul de stat. UAT-urile nu mai trebuie fragmentate prin politici publice și nu trebuie lăsat pe umerii orașelor să suporte sume fixe de la bugetul local pe care statul te obligă prin lege să le avansezi”, a precizat Valer Botezan.

Totodată, primarul orașului Sărmașu a menționat că în urma discuțiilor cu primarii s-a stabilit colaborararea cu Ministerul Mediului pe diverse tematici, de a organiza și de a se implica în acțiuni de promovare a protecției mediului, precum proiectul “Curățam România”.

”AOR susține ca orașul să devină pol de dezvoltare zonală, deoarece prin serviciile oferite deservește și cetățenii din localitățile învecinate. În acest sens, a solicitat sprijin pentru un program de finanțare dedicat orașelor cât și pentru satele aparținătoare. Membrii Consiliului Director AOR au cerut creșterea bugetului alocat UAT-urilor/cap de locuitor de la 810 la 1.150 de lei, proporțională cu competențele de care dispun orașele. AOR susține finanţarea, începând cu anul 2022, a unui “Program Naţional de Dezvoltare Zonală”, care să sprijine o dezvoltare spaţială armonioasă a reţelei de localităţi – comune, oraşe şi municipii – bazată pe principiul intercomunalităţii”, a subliniat Valer Botezan.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE