Târgu Mureș: Unitatea de Suport Medical COVID-19, închisă Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 427 Vizualizări

Târgu Mureș: Unitatea de Suport Medical COVID-19, închisă

Unitatea de Suport Medical COVID-19 de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu Mureș își va încheia activitatea în zilele următoare, a anunțat miercuri, 9 martie, senatorul social-democrat Leonard Azamfirei, rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

”Se împlinesc aproape doi ani de când aceasta a fost amenajată prin transformarea Sălii polivalente existente la UMFST într-un spațiu de îngrijiri medicale calificate. Să ne oprim o clipă din goana zilei și să ne amintim de tot efortul implicat până acum, pentru atingerea acestei zile mult așteptate, prima zi fără stare de alertă. Faptul că s-a ajuns aici a depins enorm de implicarea personalului medical – medici în specialitățile ATI, boli infecțioase, pneumologie, medicină internă, medicină de urgență, asistente medicale, personal medical auxiliar, personal administrativ, coordonați cu profesionalism de dr. Claudiu Puiac și dr. Szederjesi Janos, a autorităților administrative locale – Consiliul Județean Mureș, Prefectură, și a autorităților sanitare – Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în structura căruia a funcționat, DSP. Acestora li s-a alăturat la momentul potrivit și mediul privat. Administrația UMFST – directorii administrativi Sabin Bota și Mircea Nistor – a fost permanent alături de această unitate, intervenind de fiecare dată când a fost nevoie”, a scris, pe pagina sa de Facebook, senatorul Leonard Azamfirei.

Aproape 700 de pacienți

Pe perioada funcționării, Unitatea de Suport Medical COVID-19 a tratat 699 de pacienți diagnosticați cu virusul SARS-CoV-2.

”Toți cei care au lucrat acolo, dincolo de implicarea profesională firească, au dus o luptă în afara propriului confort profesional, dobândit deja de-a lungul anilor, sub un spectru al nesiguranței epidemiologice, lucrând într-un mediu necunoscut și cu o patologie impredictibilă. Au făcut acest lucru din dorința de a ajuta, de a-și onora propria profesie, acceptând să lucreze cu o boală nouă, într-un loc unde, o sală de sport, un spațiu al bucuriei și al relaxării s-a transformat peste noapte într-un loc unde o viață încerca să fie salvată sau măcar i se dădea o asemenea șansă. De aceea, respectul meu se adresează celor care au susținut lupta cu virusul care a făcut atâtea ravagii, atât celor cu experiență dar și celor mai tineri, îndeosebi rezidenților, care și-au început astfel cariera medicală învățând respectul pentru viață. În acest moment în care facem un bilanț, evocând cei 699 de bolnavi tratați aici – 269 de pacienți în 2020; 344 de pacienți în 2021; 86 de pacienți în 2022, vom încerca să uităm de picăturile care au încercat de-a lungul timpului să arunce o pată pe un efort atât de mare. În vreme de război, și pandemia COVID-19 a fost un război, nu ne încolonăm cu toții, de fiecare dată, de partea binelui. Din păcate!”, a menționat rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

UMFST, implicare pentru binele comunității

Senatorul Leonard Azamfirei a mai arătat că printr-o decizie luată luni, 7 martie, de Parlamentul României, cei care au fost angajați în perioada pandemiei pe posturi a căror obiect de activitate era legat de lupta împotriva acestei boli, vor putea să fie angajați definitiv în sistem.

”Cu gândul la angajații temporari ai Unității de Suport Medical COVID-19, am amendat această lege în Comisia de sănătate a Senatului, amendament asumat apoi de toți membrii Comisiei, astfel încât, de această prevedere compensatorie să beneficieze nu doar cei angajați în unitățile sanitare deja existente ci și cei din unitățile nou-înființate, cum a fost și această unitate de la UMFST. Și de această dată Universitatea a dat măsura deplină a implicării sale sociale, într-un moment de cumpănă pentru întregul județ. Prin paturile de terapie intensivă create, Târgu Mureș a fost, după București, al doilea oraș din țară, în ceea ce privește numărul de paturi pentru bolnavii critici și a fost singura unitate exterioară creată și deplin funcțională pe tot parcursul pandemiei. Viața revine, încetul cu încetul, la normal. Unitatea de Suport Medical COVID-19 de la UMFST va redeveni o frumoasă sală de sport. Rămân amintirile alături de conștiența datoriei împlinite cu discreție și eficiență, pentru că binele se face, de fiecare dată, în tăcere. Vă mulțumesc din toată inima, dragi colegi! E pluribus unum!”, a mai transmis senatorul Leonard Azamfirei.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE