Taberele Yuppi pentru copiii cu boli cronice. Terapia prin experiență Social
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 220 Vizualizări

Taberele Yuppi pentru copiii cu boli cronice. Terapia prin experiență

Asociația Yupii, invită copii care suferă de boli cronice, autoimune, boli oncologice, într-o tabără deosebită desfășurată pe perioada verii, unde aceștia împreună cu familia, sau individual pot să participe la activități inedite menite să construiască în ei o independență emoțională și fizică. Locația taberei Yupii este localitatea Șăulia de Câmpie, județul Mureș.

Tabăra Yuppi a fost înființată în 2011 pentru a oferi o modalitate eficientă de terapie complementară copiilor cu boli cronice din România. Modelul utilizat a fost reprezentat de Bátor Tábor din Ungaria, tabere de terapie prin experiență de anvergură. De altfel, Bátor Tábor este până azi un partener important al Yuppi Camp. Taberele Yuppi oferă terapie prin experienţă copiilor cu diabet, boli oncologice sau boli autoimune. Activitățile desfășurate se bazează pe terapia prin experiență. Fiecare copil este pus în fața unei provocări personalizate.

„În primul rând a fost organizat pentru copii cu boli cronice, în special diabet. În prima tabără au participat doar voluntari și copii vorbitori de limba maghiară. Yuppi aici în România este un fel de frate mai mic al taberei Bátor Tábor. Între timp s-a dezvoltat și am început să organizăm tabere pentru copiii tratați cu boli oncologice. În aceste tabere primim și copii cu artrită juvenilă și alte boli autoimune. Scopul este de a oferi copiilor o copilărie plină de bucurie cu experiențe. Probabil pentru un copil obișnuit e foarte ușor să urce pe un perete de cățărat și atunci îi dăm o provocare, să urce cu ochii închiși, cu o eșarfă prinsă sau ceva. Pentru un alt copil poate este o mare provocare să se integreze cu alți copii, să se împrietenească. Aceste provocări, noi încercăm și în cele mai multe cazuri reușim ca cei mici să aibă un succes pe care noi voluntarii avem rolul de a-l întări, de a oferi feedback pozitiv. Noi nu mergem acasă cu ei dar încercăm ca prin experiențele trăite în tabără să le poate include în viața de zi cu zi”, a explicat pentru cotidianul zi de zi, Eszter Baróti, membră a echipei de recrutare copii. 

Cu familia în tabără

Până în prezent în tabere au participat peste 890 de copii. În 2019, taberele au găzduit 144 de copii proveniţi din 21 judeţe. Organizarea taberelor se face în funcţie de boală, respectiv în funcţie de vârsta participanţilor: tabără pentru copii (7-12 ani), respectiv pentru adolescenţi (13-17 ani).

„Din 2018 avem și tabără pentru familii, unde în principiu au participat copii de la 0 până la 10 ani, și participa toată familia…cu frați sănătoși, părinți. Acolo sunt activități care sunt mai mult pentru familii și această terapie este focusată pe toată familia. Anul trecut după pandemie am avut primul an în care ne-am bazat pe taberele de familii și unde au venit și familii cu diabet și alte boli.

Anul acesta va fi o tabără lungă pentru copii și adolescenți cu diabet, o tabără pentru frați, unde așteptăm copii cu boli cronice și oncologice și frații sau surorile lor. Va fi și o tabără cu familii unde persoane cu orice tip de boală pot veni. La început de toamnă va fi un weekend pentru familii, un fel de „Zilele porților deschise” unde pot participa și familii ai căror copii au mai fost în tabără sau anul trecut i-am primit, în principiu pe cei care au fost pe listele de așteptare, pentru că anul trecut am avut foarte mulți înscriși și nu avut posibilitatea de a-i primi pe toți”, a mai explicat Eszter Baróti.

Înscrierea voluntarilor și a participanților

Taberele Yuppi sunt în totalitate gratuite pentru familii și voluntari. Singurul cost este deplasarea la locație dar și asta poate fi plătită la nevoie, spune Eszter. Perioada de înscriere pentru voluntari se apropie de final, în prezent desfășurându-se deja interviurile. Voluntarii în tabăra Yuppi se numesc „amici” și vor avea o perioadă de instruire într-un weekend din luna mai, și de asemenea în zilele pregătitoare taberei. Voluntarii vor fi pregătiți din punct de vedere medical de către medicul taberei și din toate celelalte puncte de vedere. Înainte de tabără, voluntarii văd din fișe copiii pe care o să-i aibă în grijă.

Înscrierea copiilor se face prin medicul curant sau medicul de familie. Perioada de înscriere se desfășoară din 1 aprilie până în 15 mai. Pentru tabăra destinată copiilor care suferă de diabet, există un număr maxim de participanți de 56 de locuri, pentru tabăra de frați aproximativ 50 de locuri, iar în weekend-ul de familii se pot înscrie 20 de familii. Este important de menționat că pe tot parcursul taberei va exista asistență medicală continuă, cu gardă de noapte. În tabăra Yuppi este un grup de medici care participă, nu în halat alb, ci în hainele prieteniei.

Activități și experiențe

„Amicii de joacă” sau cei care susțin activitățile din fiecare zi, vor integra copiii și familiile acestora în ateliere de cățărare, echitație, tir cu arcul, canotaj, muzică, fotografie, teatru, și abilități practice sau lucru manual. De asemenea, tinerii pot învăța cum să își administreze corect tratamentul cu insulină, sau alte astfel de activități utile pentru viața de zi cu zi. 

„Părinții îi conduc până la medic, pentru în primul rând ei sunt preluați de medic și după aceea este momentul când copiii își fac ecuson. Noi, amicii, încercăm ca părinții să plece acasă cât mai repede și să îi lase să se detașeze. Au fost momente, spre exemplu o fetiță în prima zi plângea pentru că nu a mai fost singură în tabără. Și părinții vin cu emoții mai ales la primele tabere, pentru că nu au niciun fel de contact cu părinții, nu au telefon, de-asta vin și părinții cu o teamă. La final plânge lumea pentru că nu mai vrea să plece acasă. Cei mai mulți dintre ei nu au parte la fiecare pas să primească un feedback pozitiv. Noi de dimineață până seara suntem cu ei, ne uităm la toți pașii pe care îi fac, îi încurajăm și îi susținem. Totul se desfășoară în jurul lor și e mare lucru pentru că în viața de zi cu zi nu primești așa ceva”, a mai adăugat Eszter, amicul gazdă. 

De asemenea, există o regulă importantă care spune că un copil poate participa de maxim trei ori la taberele de terapie prin experiență, deoarece, după un timp îndelungat efectele nu mai sunt aceleași, obiectivele fiind atinse în primele întâlniri de acest fel.

Taberele din acest an: 

3-9 iulie 2022: Tabăra pentru copii și tineri cu diabet

20-23 august 2022: Tabăra de Frați (pentru copii cu cancer sau cu boli autoimune și frații lor) 

25-28 august 2022: Tabăra de Familii (pentru copii cu cancer sau cu boli autoimune și familiile lor)

 24-25 septembrie 2022: Weekendul de Familii (pentru copii bolnavi cronic și familiile lor) 

Malina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE