Teheranul avertizează Israelul Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 98 Vizualizări

Teheranul avertizează Israelul

Preşedintele iranian Ebrahim Raissi a avertizat luni Israelul împotriva oricărei acţiuni care vizează Iranul, în timpul unui discurs în faţa militarilor cu ocazia Zilei Armatei la Teheran.

Trebuie „să ştiţi că, dacă efectuaţi cea mai mică acţiune împotriva naţiunii iraniene, obiectivul forţelor noastre armate va fi inima regimului sionist” (al Israelului). (…) Nu vă vom lăsa în pace”, a spus Raissi. Preşedintele iranian a avertizat săptămâna trecută că Iranul nu va permite inamicului său declarat Israelul să pună în pericol securitatea regiunii prin intermediul vreunei ţări, inclusiv Irakul.

În martie, Iranul a lansat şase de rachete balistice asupra Erbil, capitala regiunii autonome Kurdistan irakian, rănind uşor doi civili. Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, au confirmat că au tras proiectilele, susţinând că atacul a vizat un „centru strategic” folosit de Israel.

Guvernatorul Erbilului Oumid Khushnaw a calificat ca „fără nicio bază” afirmaţiile privind existenţa unor situri israeliene la Erbil şi în împrejurimi, afirmând că „nu există situri israeliene în regiune”.

„Să ştiţi că marea putere a forţelor noastre armate nu vă va lăsa în pace”, a declarat luni Raissi, cu referire la Israel. Teheranul şi-a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie intenţia de a opri utilizarea complexului numit Tesa din Karaj, în vestul capitalei, vizat în vara anului 2021 de un atac atribuit Israelului de către Republica Islamică. Joi, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că a fost informată de către Iran despre punerea în funcţiune a unui nou atelier de fabricare a componentelor de centrifugă la Natanz (centru), principalul sit de îmbogăţire a uraniului din ţară.

Această evoluţie are loc în timp ce negocierile pentru salvarea acordului internaţional din 2015 privind programul nuclear iranian nu au condus la o înţelegere, la un an după ce au început la Viena. Pentru a ajunge la un acord la Viena, iranienii cer mai ales ca americanii să retragă Gardienii Revoluţiei de pe lista lor neagră a „organizaţiilor teroriste străine”.

Dar dreapta americană şi Israelul au avertizat împotriva unei astfel de decizii a Washingtonului.

Israelul se opune unei posibile reveniri la acordul internaţional din 2015 pe tema programului nuclear al Iranului.

(E.T.)

( www.agerpres.ro )

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE