Un nou vernisaj la Palatul Culturii Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 230 Vizualizări

Un nou vernisaj la Palatul Culturii

Galeriile de Artă ale Palatului Culturii din Târgu Mureș vor găzdui vineri, 13 mai, începând cu ora 17.00, vernisajul expoziției „Centre paralele: Cluj și Târgu Mureș (1920-1990)”. Evenimentul va avea loc în aripa dreaptă, etajul II, iar la acesta va participa și Cvartetul de coarde „Tiberius” al Filarmonicii de Stat Târgu Mureș.

„Expoziția creată de Centrul de Artă din Transilvania, înființat în 2012, prezintă o selecție a lucrărilor acelor artiști din perioada 1920-1990, care au ocupat un loc de frunte în viața artistică a celor mai importante două centre ale regiunii transilvane, Cluj-Napoca și Târgu Mureș. Expoziția îi evocă în primul rând pe artiștii creatori de școli, de aceea include, printre altele, lucrări ale profesorilor de la Institutul de Arte Plastice din Cluj, înființat în 1948, și ale profesorilor-artiști ai Liceului de Artă din Târgu Mureș, înființat în 1949. Acestora li se alătură alți reprezentanți remarcabili ai scenei artistice clujene din secolul XX, precum Ferenc Ács, Antal Andor Fülöp, Sándor Szolnay, Béla Gy. Szabó, Sándor Mohy, Albert Nagy, Ilona T. Szűcs, Jutta Pallos Sch., precum și lucrări ale unor artiști târgumureșeni. În expoziția dominată de picturi am inclus și o serie de lucrări grafice valoroase (majoritatea realizate de reprezentanți ai Școlii de Arte Grafice din Cluj) și câteva sculpturi, imaginea de ansamblu fiind una variată și palpitantă”, sublinează echipa Muzeului Județean Mureș.

Organizatorii evenimentului sunt Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația Centrul de Artă din Transilvania, în parteneriat cu  Muzeul Județean Mureș și Fundația Sapientia. Coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania, Beáta Bordás, vicepreședintele executiv UDMR, István Székely, primarul Municipiului Târgu Mureș, Zoltán Soós, cât și directorul Muzeului Județean Mureș, Ötvös Koppány-Bulcsú vor adresa câteva cuvinte în cadrul vernisajului expoziției.

Despre Centrul de Artă din Transilvania sunt specificate următoarele: „Înființat în 2012, Centrul de Artă din Transilvania (EMűK), cu sediul la Sfântu Gheorghe, își propune să cartografieze și să prezinte istoria artei plastice maghiare din România începând de la primele decenii ale secolului al XX-lea, și tot în aceeași direcție sunt dezvoltate cele două colecții pe care le are în grijă. Colecția Asociației Centrul de Artă din Transilvania, constituită prin donații generoase, include peste 390 de lucrări de artă, și cuprinde, pe lângă opere ale diferiților artiști transilvăneni, și lucrări din străinătate, create cu ocazia Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc. Datorită programului de achiziții din ultimii 5 ani, colecția de 560 de opere de artă a Fundației Sapientia a fost îmbogățită cu lucrări semnificative ale unor artiști iluștri, printre care regăsim atât operele unor pictori aparținând coloniei de la Baia Mare cât și ale artiștilor din regiunile Banat, Oradea sau Ținutul Secuiesc”.

Expoziția „Centre paralele: Cluj și Târgu Mureș (1920-1990)” va rămâne deschisă pentru vizitatori până în 4 septembrie 2022, de marți până vineri, între orele 9.00 – 17.30, iar casa de bilete se închide la ora 17.00. În weekend este deschis între orele 9.00 – 15.30, iar casa de bilete se închide la ora 15.00. Luni este închis.

 Ioana MĂRGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE