Târgu Mureș, capitala șahului românesc timp de o săptămână Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 293 Vizualizări

Târgu Mureș, capitala șahului românesc timp de o săptămână

Aproximativ 160 dintre cei mai valoroși practicanți ai ”sportului minții” din țară participă, în perioada 4 – 11 iunie, la două competiții importante de șah care se desfășoară în municipiul Târgu Mureș sub titulatura de ”Festivalul Internațional de Șah”: Grand Prix România 2022 și Open Târgu Mureș.

Ceremonia de deschidere a competiției, care este găzduită de Sala Polivalentă a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș a avut loc sâmbătă, 4 iulie, în prezența rectorului Leonard Azamfirei, a directorului de turneu, Marius Călin Cherecheș, și a lui Tiberiu Georgescu, Mare Maestru, reprezentant al Federației Române de Șah.

Elita șahului românesc, la start

Cele două turnee se vor desfășura în sistem elvețian, pe durata a 9 runde, iar festivitatea de premiere va avea loc peste o săptămână, în data de 11 iunie.

”Evenimentul este împărțit în două turnee. Cele două turnee, A și B, respectiv Grand Prix România și Open Târgu Mureș totalizează aproximativ 160 de șahiști. La primul turneu participă 57 de șahiști”, a declarat Marius Călin Cherecheș, care a precizat că turneul A a reușit să adune la Târgu Mureș ”tot ce are mai bun șahul românesc în acest moment”.

Pe lista participanților la turneul A se află șahiști de renume, cu Elo peste 2.200, cum ar fi Liviu-Dieter Nisipeanu, Mare Maestru cu un titlul de campion european în palmares, dar și numeroși componenți ai loturilor naționale de șah ale României, și medaliați la Campionatele Naționale de copii și juniori.

”Aproape tot ce are mai bun șahul românesc, cu foarte mici excepții, este acum, săptămâna aceasta, la Târgu Mureș”, a menționat directorul de turneu.

De asemenea, și turneul B are la start șahiști valoroși din România, cu Elo sub 2.200, la care se adaugă un grup important de sportivi mureșeni, unii dintre aceștia legitimați la clubul local Juvenes.

”Atât turneul A, cât și turneul B pentru țintele pe care le au, au o valoare deosebită”, a asigurat Marius Călin Cherecheș.

Premii totale de 97.000 de lei

Deloc de neglijat, cele două turnee pun la bătaie 40 de premii în valoare totală de 97.000 de lei.

”Este mai mult decât a fost vreodată cred că cumulat în ultimii mulți ani în Târgu Mureș. Sunt două surse: sursa pe care o aveam noi până acum, sponsorii tradiționali și mai noi ai lui Juvenes, și avem o susținere din partea Federației Române de Șah, pentru că turneul face parte din circuitul Grand Prix România”, a mai informat Marius Călin Cherecheș.

Și pentru că bunele intenții fără susținere financiară rămân doar bune intenții, amintim și lista susținătorilor locali și a sponsorilor: Primăria Municipiului Târgu Mureș, One United Properties, Superbet Foundation, Reea, Auchan, CEC Bank, Banca Transilvania, Exim Bank România, Sylevy Salubriserv, Licitatia.ro, SanoVita și Bioeel.

Suport din partea UMFST

Participanții la cele două turnee au fost salutați de către rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, care s-a declarat onorat că instituția pe care o conduce găzduiește o asemenea competiție de anvergură națională.

”Este prima acțiune oficială care se întâmplă în această sală după o perioadă tristă pentru fiecare dintre noi”, a spus prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, referindu-se la spațiul care găzduiește turneele, care pe perioada pandemiei a fost transformat în unitate de suport COVID-19 pentru spitalele mureșene.

”Sper să recidivăm, în sensul frumos, să veniți din nou și anul viitor și mai mulți și transmit din acest moment două lucruri simple. Primul dintre ele e că suportul Universității va fi consistent și pentru edițiile următoare și al doilea lucru: sigur, vă doresc succes deși doar unii câștigă la masa de șah”, a completat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

De remarcat, cel puțin în prima zi a competiției, organizarea ireproșabilă asigurată de către o echipă inimoasă de șahiști de la clubul Juvenes din Târgu Mureș, fapt amintit și de către reprezentantul Federației Române de Șah, Tiberiu Georgescu.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE