VIDEOREPORTAJ: Patru de 10 pe linie la Bac, la ”Papiu” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 5376 Vizualizări

VIDEOREPORTAJ: Patru de 10 pe linie la Bac, la ”Papiu”

Emblematica notă de 10 a Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu ureș și-a arătat măreția și anul acesta la examenul de Bacalaureat. Patru dintre elevii Colegiului au reușit să obțină 10 pe linie la toate probele examenului. Echipa cotidianului Zi de Zi a avut onoarea să stea de vorbă cu acești elevi de elită și să afle misterele mult râvnitului 10.

Directoarea Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian”, prof. Cristina Ligia Someșan, a adresat câteva cuvinte cu privire la reușita aceasta și le-a transmis încă o dată un mesaj încurajator foștilor elevi ai liceului.

„Dacă ar fi să le transmit un mesaj elevilor din această generație de absolvenți de la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, aș spune că sunt foarte mândră pentru faptul că au reușit să reclădească încrederea în ceea ce înseamnă școală, în ceea ce înseamnă tânăra generație și să dea speranță profesorilor că munca lor nu este în zadar. Tema încrederii ne-a preocupat mult după pandemie, pentru că am fost cu toții tulburați și n-am știut cum să abordăm tânăra generație. Dar acea potrivire, acea întâlnire magică între dascăl și elev este cea care se vede că a reușit la Papiu în acest an. Le doresc succes tuturor absolvenților. Nu înseamnă că o cifră va defini o întreagă viață. Le doresc noroc, să le dea Dumnezeu minte bună și sănătate și în primul rând le mulțumesc lor și familiilor lor pentru faptul că ne-au ajutat să reclădim încrederea în învățământul mureșean și învățământul din școala noastră”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, prof. Cristina Ligia Someșan.

Mara Pantea: „Sunt o fire empatică și doresc să ajut”           

Reporter: Astăzi stăm de vorbă cu Pantea Mara, care a reușit să obțină media 10 la examenul de bacalaureat. Ea a absolvit Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, la profilul Științe ale Naturii intensiv Engleză. Mara, spune-ne câte ceva despre perioada aceasta a Bacalaureatului, despre anii de liceu, cum te-ai descurcat?

Mara Pantea: A fost o perioadă foarte frumoasă, deoarece am avut șansa să mă dezvolt, mi-am lărgit orizonturile, m-am descoperit pe mine, iar Bacalaureatul pot spune că a fost o experiență plăcută deoarece am învățat constant în liceu și nu am fost stresată de subiecte sau de dificultatea examenul în sine.

Rep.: Ce planuri ai pentru viitor?

M.P.: Aș vrea să urmez cursurile Facultății de Medicină din oraș deoarece din clasa a IX-a am plecat cu gândul de a deveni medic. Am fost pasionată dintotdeauna de biologie și de chimie și mă consider o fire empatică și doresc să ajut persoanele.

Rep.: Cine te-a susținut cel mai mult în această perioadă?

M.P.: Și profesorii m-au ajutat foarte mult, dar și familia, în special sora mea, în fiecare dimineață a venit cu mine la examen și prezența ei a reprezenta foarte mult pentru mine deoarece știam că se gândește la mine și m-a motivat.

Mara Oprișor: „Mi-am dorit foarte mult să-mi depășesc limitele”

Reporter.: Stăm la discuții în continuare cu Oprișor Mara, absolventă a Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian”, la profilul Matematică-Informatică bilingv Engleză. Bună Mara, spune-ne câte ceva despre Bac, cum a fost să reușești să obții media 10 în examenul de Bacalaureat?

Mara Oprișor: Bacalaureatul a fost până la urmă prelungire a liceului, a efortului depus de-a lungul celor 4 ani, însă nu a fost ușor. Au fost stresul, presiunea câteodată, mai mult presiunea pe care mi-a aplicăm eu pentru că mi-am dorit foarte mult să îmi depășesc limitele și să obțin această notă.

Rep.: Au fost și presiuni exterioare, piedici care au intervenit în drumul tău până la nota 10?

M.O.: Doar psihologice, momente în care oboseala își spunea cuvântul, în care mă gândeam că mai bine aș renunța, oricum nu voi obține, dar am reușit să trec peste tot și am obținut această notă până la urmă.

Rep.: Ce îți place să face în timpul tău liber, cu ce te ocupi?

M.O.: Îmi place foarte mult să călătoresc, bineînțeles, nu putem face acest lucru în fiecare zi. Aleg să citesc în fiecare zi pentru că mi se pare că citind, ne îmbogățim foarte mult universul cultural și psihologic. Îmi place să alerg, să petrec timp în aer liber.

Rep.: Care este profesia la care visezi?

M.O.: Încă nu sunt sigură. Voi da examenul de admitere la Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj, profilul informatică, însă plănuiesc ca apoi să mă reprofilez spre un alt domeniu, informatică, doar că aplicată într-un alt domeniu, economie sau medicină.

Rep.: Ai avut și alte opțiuni în vizor pe parcursul liceului sau probabil chiar acum, pe ultima sută de metri?

M.O.: Mereu s-au invit alte opțiuni. Câteodată mă gândeam că ce bine ar fi să devin avocat sau medic, dar erau opțiuni trecătoare. De la începutul liceului știam că pentru a-mi valorifica potențialul, ar trebui să aleg un profil ce se focusează pe matematică, informatică sau fizică și am decis că informatica este cea care ar îmbina cel mai bine ceea ce caut.

Dragoș Manoilă: „Pentru mine mereu stresul este constructiv”

Reporter: Stăm de vorbă cu Manoilă Dragoș, care a absolvit Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” la profilul Științe ale Naturii-intensiv Engleză și a obținut media 10 la Bac. Bună, spune-ne despre experiența aceasta cu Bacul și cât de greu a fost să obții media 10 la Bac.

Dragoș Manoilă: Despre experiența cu Bacul, tot ce pot să spun că a fost cel mai cel mai greu în ultima lună până atunci, până în ultima lună de învățat, până în iunie n-am avut un anumit stres. Dar pentru mine mereu stresul este constructiv și am spus că după festivitate mă mobilizezi, încep să învăț. Se spune că munca trebuie să fie constantă… La mine nu este constantă. La mine a fost în ultima lună foarte, foarte mare și se pare că a dat roade.

Rep.: Cum au fost anii de liceu pentru tine, ce te-a marcat, ce ți-a rămas în minte?

D.M.: Pentru mine anii de liceu au fost ca un roller coaster, ca un carusel, pentru că am început liceul la ”Unirea”, am stat un semestru, de acolo m-am mutat pentru că toți colegii din generală erau la ”Papiu”, m-am am mutat la ”Papiu”, am stat un semestru din a IX-a, două din a X-a și am intrat în online. Școala online pentru mine a fost o experiență destul de neplăcută pentru că, cum spunea și Mara, mi-a lipsit foarte mult cadrul social de la școală, colegii.

Rep.: Ce plănuiești să faci mai departe?

D.M.: În viitor aș vrea să lucrez pe partea pe parte umanistă de limbi străine, de aceea m-am gândit să fac Litere la București sau Limbi Moderne. Sunt admis și în Olanda la Științe Cognitive, dar acolo mai trebuie să mă gândesc.

Rep.: E interesantă trecerea de la real la uman. Ce te-a determinat să faci această schimbare?

D.M.: Eu în primul rând am ales acest profil pentru că este un profil foarte versatil și poți să ai opțiuni după liceu cam în orice domeniu, cam din orice arie. Dacă la începutul liceului mă gândeam la medicină, acum mi-am dat seama că eu nu sunt făcut pentru medicină. Îmi plac limbile străină foarte mult și mi-au plăcut de când eram mai mic și atunci mi se pare că e o chestie care-mi vine mai ușor decât o disciplină în reală.

Mara Duca: „O să lucrez în cadrul Armatei”

Reporter: În continuare stăm de vorbă cu Duca Mara, care de asemenea a absolvit Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, profilul Științe ale Naturii, intensiv Engleză și de asemenea a reușit să obțină media 10 în examenul de Bacalaureat. Bună, Mara!

Mara Duca: Bună ziua!

Rep.: Spune-ne câte ceva despre anii de liceu și despre ce a însemnat liceul pentru tine.

M.D.: Păi, cumva cred că prin faptul că am pierdut un an jumate cu pandemia și cu tot, am profitat mai tare de clasa a XII-a și de timpul pe care am reușit să-l petrec la școală, cu colegii și în cadrul acesta social care mi-a lipsit chiar foarte mult. Cumva școala a reprezentat a doua casă pentru mine, că sunt aici din clasa a V-a și cumva m-am obișnuit așa ca atmosferă și fundal, cu tot și aici și o să-mi lipsească, au fost până la urmă 8 ani în fiecare zi de dimineață la școală… O să fie o schimbare terminarea asta.

Rep.: Ok, cum a fost clasa a XII-a? A fost un an presant, mă gândesc, cu examenul de Bac…

M.D.: Păi da, am început cu orele, cu pregătirea, totul, dar eu de obicei nu sunt o persoană emotivă, nu mă stresez așa de ușor. Am știut că dacă muncesc și depun efort, o să vină și rezultatele.

Rep.: Ce hobby-uri ai, ce îți place să face în timpul liber?

M.D.: Îmi place să mă cațăr pe munți, merg cu bicicleta, joc tenis de câmp, deci încerc să nu fac chestii legate de școală sau de stat în bancă sau așa, să fiu cât mai activă.

Rep.: Ce plănuiești să faci pe mai departe?

M.D.: Vreau să mă duc la Academia Tehnică Militară la București, pe profilul de cibernetică și o să lucrez în cadrul Armatei după terminarea Academiei.

Rep.: Ce te-a determinat să alegi asta?

M.D.: Cred că am simțit că prin această alegere pot să aduc ceva, pot să dau ceva înapoi, țări, ca să zic așa… E probabil un sentiment mic de patriotism care probabil o să înflorească, dar am simțit că partea asta mă atrage, acest domeniu și că pot să-mi dezvolt abilitățile cu ajutorul lor.

Rep.: Felicitări și mult succes!

A consemnat Ioana MĂRGINEAN

N.R.: Reportajul a fost realizat înainte de soluționarea contestațiilor și publicarea rezultatelor finale.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE