FOTO: Comuna Breaza, din nou la Festivalul Văii Mureșului Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 476 Vizualizări

FOTO: Comuna Breaza, din nou la Festivalul Văii Mureșului

Printre surprizele plăcute ale celei de a XVI-a ediții a Festivalului Văii Mureșului avută loc în perioada 30-31 iulie pe platoul ”La Alei” din Răstolița, a fost prezența comunei Breaza, care revine astfel în rândul comunităților din cadrul ADI Valea Mureșului implicate în organizarea festivalului.

„A fost ceva deosebit. A fost pentru prima dată când Breaza este din nou prezentă la Festivalul Văii Mureșului după o pauză destul de mare de timp. Ne-am bucurat în special de faptul că prezența noastră aici la festival a fost una multiculturală, echilibrată pot spune, iar în final, spre bucuria noastră totul a ieșit foarte bine. În casa alegorică am avut prezentate atât tradițiile românești cât și cele maghiare specifice satelor Breaza, Filpișul Mare și Filpișul Mic, obiecte vechi care ne-au fost puse la dispoziție de oameni inimoși care ne-au fost alături. Sunt extrem de importante aceste obiecte vechi, sunt reprezentative pentru ocupația oamenilor din vremurile de demult prin care vizitatorii își pot face o imagine despre portul popular, obiceiurile, cum trăiau oamenii din comuna noastră în trecut, care le erau meșteșugurile. Sunt câteva crâmpeie despre viața de odinioară a oamenilor care locuiau în cele trei comunități care formează comuna Breaza”, a declarat Deák Attila.

Ansamblul ”Járom”, mândria comunei Breaza

Comuna Breaza nu s-a rezumat doar la prezentarea lucrurile tradiționale la casa alegorică, a fost reprezentată și în cadrul programului artistic al festivalului de Ansamblul de dansuri populare ”Járom” din Filpișul Mic.

„În prezent în cadrul ansamblului avem un număr de 15 perechi de dansatori. Pot spune că suntem o familie formată din 30 de dansatori care participă la numeroase evenimente. Este o familie mare și frumoasă de care suntem extrem de mândri. Aici la Festivalul de la Răstolița am combinat dansurile maghiare cu cele românești. Când vine vorba de tradiții, este bine să aprofundezi toate dansurile, fiecare sunt la fel de frumoase și expresive, de aceea am încercat să aducem pe scenă atât dansuri de pe Valea Mureșului, de pe Câmpie, la care se adaugă desigur dansurile maghiare. Este o bucurie să fim aici la Răstolița la festival unde reprezentăm cu mare drag localitatea Filpișul Mic, comnuna Breaza. Ne bucurăm de faptul că suntem apreciați, lucru care s-a văzut după reacția publicului la momentele noastre de pe scenă. Ansamblul a ajuns nu doar să reprerzinte comuna Breaza ci și întreaga țară, fiind invitat să participe la un festival internațional în Croația care va avea loc în perioada 15-20 septembrie. Ne bucură faptul că am fost singurul ansamblu selectat din România să participe la acest festival, lucru care nu poate decât să ne bucure și să ne ofere dovada că munca noastră este apreciată la cel mai înalt nivel”, a declarat Simon Szabalcs, coordonatorul Ansamblului Járom” din Filpișul Mic.

Gheorghe Pascu, cojocar statornic

La casa alegorică Breaza, la loc de cinste au fost expuse cojoacele făurite de Pascu Gheorghe Ioan, cojocar cu state vechi în zona Reghinului. Stabilit în Breaza în urmă cu mai bine de 45 de ani, Gheorghe Pascu se îndeletnicește cu această frumoasă meserie, cea de cojocar, dobândită de la părinți și bunici originari din satul Daia, comuna Apold, de lângă Sighișoara. După o perioadă în care a activat la tăbăcăria din cadrul Cooperativei Progresul din Reghin, Gheorghe Pascu decide în anul 1989 să meargă pe cont propriu, fapt pentru care își amenajează propriul atelier în Breaza, locul unde lucrează și în prezent. „La prima vedere cojocăria pare o meserie grea, în special pentru cine nu are habar de ea. Pentru mine care o cunosc atât de bine, nu e deloc o meserie grea. Nu mai e ca pe vremuri când băgam pielea în tărâțe, o spălam, o întorceam în fiecare zi vreme de două săptămâni în butoi, apoi o scoteam și o puneam la soare la uscat. Azi lucrul e mult mai ușor, practic într-o săptămână e gata o partidă de piei. Tehnologia a avansat, fapt pentru care lucrul e mult mai ușor”, ne-a povestit Gheorghe Pascu.

Este prezent la diverse evenimente cu produsele meșterite de el, din care nu putea lipsi Festivalul Văii Mureșului, cu atât mai mult la casa alegorică Breaza de pe platoul ”La Alei”. „Am rămas în această meserie datorită faptului că am început să fac cojoace pentru ciobanii din zona noastră și din zona Bistriței, plus pieptare, căciuli, fapt pentru care am rămas să continui acest meșteșug. Mă bucur să pot fi din nou prezent aici la Festivalul de la Răstolița, de această dată la casa alegorică Breaza, satul unde îmi desfășor activitatea. Am avut de ales între mai multe locuri de a fi prezent, dar la rugămintea viceprimarului Sorin Emilian Alexa am ales să vin să reprezint comuna Breaza”, a precizat Gheorghe Pascu.

„Este important ca lumea să ne cunoască tradițiile”

Importanța promovării tradițiilor a fost subliniată de primarul Deák Attila, nou venit în rândul comunităților care își cinstesc tradițile ”La Alei” pe Valea Mureșului Superior.

Casa alegorică a comunei Breaza

„Este extrem de important să putem să ne promovăm tradițiile, în contextul în care, în ziua de azi se duce o adevărată luptă între două lumi, o lume pe care de dispariție, lumea tradițiilor, trecutul plin de nostalgie, și o lume a viitorului aflat sub semnul grabei, modificărilor permanente de tot felul, a stresului, a ritmului cotidian cât mai alert. Nu ne vom opri aici, vom fi de acum înainte o prezență constantă la Festivalul Văii Mureșului deoarece consider că prezența la un asemenea eveniment este extrem de benefică, atât pentru comuna Breaza cât și pentru Valea Mureșului Superior în general. Este important ca lumea să ne cunoască tradițiile, valorile, tot ce avem noi mai bună, ele fiind adevărata carte de vizită a voastră”, a subliniat primarul comunai Breaza.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE